ATENA [GRČKA]: ZAPALJENA VOZILA NACIONALNE POŠTANSKE AGENCIJE I ZAŠTITARSKE KOMPANIJE (25.-31./12/2014.) [hr]

OD ČILEA DO GRČKE
"Loša večer moja gospodo, mada to nije vaša volja... pobunjenici na zidovima jebu vašeg Krista!"*
Ovi "sveti" dani kada se socijalni problemi zakopaju pod licemjernim osmijesima trulog društva - koje zaboravlja na sebe dimnom zavjesom lažne ljubavi i radosti, u ozračju ispunjenim blagdanskim zajedništvom, nastojeći stimulirati osjećaj sigurnosti, prosperiteta i fiktivne potrošačke sposobnosti građana, kako bi tržišna ekonomija pogođena krizom nadoknadila svoje gubitke - i kada se gradovi ispune veselim potrošačkim šupcima, dok masa beskućnika pati u mračnim kutovima, a radnici trgovačkog sektora (mada nisu ni oni nevini) pljuju krv zbog iscrpljujućih radnih sati i "bijelih noći" šefova, odlučili smo "poslati" jedan naš poklon našim voljenima, a istovremeno poslati nekoliko bombi čestitki našim neprijateljima, s obećanjem za pobunjeničku 2015.
Željeli smo da naše paljenje vozila ELTA Dostavljača (nacionalna poštanska agencija) u Zografou, 25.12., bude mali doprinos širenju ustaničkog nasilja u kontekstu međunarodnog poziva anonimnih drugova iz Čilea na Crni Decembar, u sjećanje na ustaničkog anarhističkog borca Sebastiana, kojeg su usmrtili meci stražara Kapitala, tokom pokušaja eksproprijacije banke u Santiagu, 11.12.2013. Šaljemo našu solidarnost i naše najtoplije zagrljaje našoj zatvorenoj drugarici Tamari Sol (Čile), Monici Caballero i Franciscu Solaru (Španjolska), dok zabrinuto gledamo napredak slučaja sedmero zatvorenih drugova u antiterorističkoj operaciji "Pandora" u Španjolskoj.
Također, nešto prije zore, na zadnji dan godine, zapalili smo vozilo zaštitarske kompanije DELTA u Elliniku, kao neposredni refleksni odgovor na premještaj gerilca i člana Revolucionarne Borbe, Nikosa Maziotisa, u zatvor visoke sigurnosti (tipa C) u Domokosu.
MISLI GLOBALNO - DJELUJ LOKALNO

ZAPALIMO GALEJE

...

OPERACIJA "PANDORA" - ŠPANJOLSKA: TEKST UHAPŠENIH DRUGARICA [hr]


OLUJA KOJU JE PODIGLA OPERACIJA "PANDORA"
Našim ljudima, svim poznatim i nepoznatim drugovima koji su prigrlili anarhističke ideje, i svim solidarnim i zainteresiranim.
Ujutro 16. decembra brojne snage reda upale su u kvartove Sant Andreu, Poble Sec i Gracia u Barceloni, te Manresa, Sabadell i Carabanchel u Madridu, ulazeći u naše domove vičući "Policija!", i nakon detaljnog pretresa nas pohapsili. Istovremeno pretreseno je i Slobodarsko Sveučilište u Sant Andreu, Anarhističko Sveučilište u Poble Secu, skvot Kasa de la Muntanya te domovi nekoliko prijatelja, bez dodatnih hapšenja.
Kada su se policajci umorili od pretresanja, zapisivanja i sakupljanja navodnih dokaza, mi uhapšeni u Kataloniji odvezeni smo odvojeno u različite policijske stanice izvan Barcelone, s namjerom da spriječe svaku gestu solidarnosti, a 48 sati kasnije premještene smo 600 km, dp Audiencie Nacional [politički sud, nap.prev.] u Madridu. Nakon dugih sati čekanja, tokom kojih se međusobno neprijateljstvo moglo rezati nožem, četvero drugova je otpušteno uz mjere opreza, dok je nas sedmero poslano u pritvor bez kaucije, pod optužbom za stvaranje, promicanje, upravljanje i pripadanje terorističkoj organizaciji, za nanošenje štete i posjedovanje eksploziva i zapaljivih naprava.
Najprije su nas odveli sve u zatvor Soto del Real (Madrid), primjenjujući režim FIES 3 [visokog nadzora, nap.prev.], namijenjen zločinu oružane bande. Sva naša pošta je pod cenzurom, mada nemamo ograničenje nad brojem pisama koja dobivamo, ali možemo slati samo dva pisam tjedno. Naše hapšenje i naš zatvor su dio "Operacije Pandora", kojom su dirigirali Audiencia Nacional i Mossos d'Esquadra [specijalna policijska jedinica, nap.prev.], protiv fiktivne terorističke organizacije kojoj pripisuju odgovornost za djela koja su nam i dalje nepoznata.
...

NJEMAČKA: DIREKTNE AKCIJE SOLIDARNOSTI S UHAPŠENIM ANARHISTIMA U ŠPANJOLSKOJ [hr]

LEIPZIG [NJEMAČKA]: NADADNUTA DEUTSCHE BANKA U ZNAK SOLIDARNOSTI S UHAPŠENIM ŠPANJOLSKIM ANARHISTIMA

U znak solidarnosti s anarhistima uhapšenim u Španjolskoj napali smo jednu podružnicu Deutsche Banke u Leipzigu.
U Španjolskoj su 16. decembra 2014. različite jedinice policije izvršile koordinirane pretrese 12 stanova, iz čega je uslijedilo hapšenje 11 anarhista. Jedna od izlika ovih pretresa je da su neki od uhapšenih uništili jedan bankomat.
Budimo solidarni s onima koje je pogodila državna represija i tko je uništio bankomat te razbio prozore Deutsche Banke, u Lindenauer Marktu.
Neki su pogođeni - svi smo obuhvaćeni!
Podržimo poziv na nasilje za 31. decembar 2014.
Izvor: RadioAzione
BERLIN [NJEMAČKA]: ZAPALJENO VOZILO DHL-A
Kao znak solidarnosti s uhapšenim i zatvorenim drugovima, u Barceloni i drugim gradovima, tokom Operacije Pandora, zapalili smo vozilo DHL-a, u noći 5. januara 2015., u berlinskom kvartu Neukoelln.
Nismo napali DHL samo zbog njene suradnje s vojskom, nego i zbog međunarodne raširenosti vozila u ovom biznisu, što ih čini prikladnom metom sabotaže. U isto vrijeme kada europske agencije za sigurnost razmjenjuju informacije i pripremaju zajedničku borbu protiv struktura otpora, istovremeno pogoduju otporu i solidarnosti da se šire preko granica.
Radosti i slobode za:
Lisu Sandru Dorfer
Albu Graciu Martinez
Cuadradu Noemi Carvajal
Annu Hernandez del Blanco
Enriquea Perez Balaguera
Davida Juan Fernandeza

Sve dok ne budu slobodni!
...

MODENA [ITALIJA]: NADZOR - PRONAĐEN PRISLUŠKIVAČ U SLOBODARSKOM LABORATORIJU LIGERA [hr]

U četvrtak 18. decembra u Slobodarskom Laboratoriju Ligera pronašli smo prisluškivač unutar neona na plafonu, koji se sastojo od 3 baterije od 9 volti, povezane izolacijskom trakom, te mikrofonom i antenom na svojim krajevima.
Idući dan, zaoštravanjem društvenih tenzija, zaposlene špije vođene histeričnim tužiteljima, nisu oklijevali u pokušaju gušenja eksperimenata konfliktualnosti, u kojima se ustrajno krećemo putevima sukoba i radikalne kritike protiv svakog oblika izrabljivanja od strane moći. Nema mjesta za samo-oplakivanje, ne tražimo kompromise s ikojom institucijskom i autoritarnom vezom, u njima ne prepoznajemo sugovornike; dakle, ne zahtjevamo da nas tretiraju na isti način i s poštovanjem. Svjesni smo da moć smjera na eliminaciju svakog oblika antagonizma kako bi opstala, ciljajući na sprečavanje odnosa afiniteta i solidarnosti, kriminalizirajući svakoga tko joj se suprotstavi i huškajući protiv nas javno mnijenje, koje su već u potpunosti oblikovale politike sigurnosti.
Neće nas uplašiti represivni stroj, nastavit ćemo okorjelo podržavati svakoga tko svakodnevno sprečava nastavak ovog otuđenog postojanja.
Slobodarski Laboratorij Ligera
...

MEKSIKO: FERNANDO BARCENAS - PISMO SOLIDARNOSTI S ANARHISTIMA [hr]


Njihova pravda neće nikada biti naša i zato ćemo izaći pobjedonosno sa suda koji naspram slobodarske akracije, naspram prave društvene pravde i anarhije, postaje malen u svojoj srži i značenju!
Ugnjetavanoj braći i sestrama
Buntovnim dušama
Narodu općenito
Prije svega želim reći da je ovo moj način da izrazim solidarnost svi anarhistima i anarhisticima koji su unatoč represivnim anti-ustaničkim tehnikama uspjeli ostati ustrajni; braćo, sestre, drugovi/arice, vaši su životi jasan primjer dosljednosti i beskompromisa, i dokaza da obećana sloboda postoji na zemlji.
Mnogi će se možda zapitati tko su anarhisti/ce? Ti usamljeni anonimni vojnici i otpadnici svakog zakona i nametnutog poretka, svakog samoprozvanog autoriteta. Neki će možda reći da su "anarhisti/ce vandali i uobičajeni delinkventi", drugi pak da su anarhisti lijeni, da ne žele raditi, a mnogi će možda reći da su anarhisti totalni luđaci.

GRČKA: "VRIJEDILO JE POKUŠATI" - ZAVJERA VATRENIH ĆELIJA [hr]

Nećemo odati ni jednu jedinu riječ koja bi mogla otključati informaciju neprijatelju. Bijeg iz zatvora je jedini cilj i namjera zatočenog anarhističkog urbanog gerilca. Riječ "bijeg" sadrži sažeti smisao slobode i ruši zatvore zidova koji zaključavaju naše živote. Mi, zatočeni anarhisti Zavjere Vatrenih Ćelija nismo nikada zaboravili tu riječ, mada je većina zaboravila nas. Suci su nas osudili da godinama živimo kao ljudske sjene unutar zaključanih zgrada, ali nisu nikada uspjeli zaključati naše razuzdane želje.
Svake noći u lutanjima naših umova mi bježimo u svijet bez zatvora, naoružanih stražara i zaključanih duša. I mada nas svakog jutra ključ stražara vraća u konkretnu stvarnost zatvora, znamo da će jednom stići i naš dan i da ćemo sanjati san o anarhiji otvorenih očiju. Zvuk zatvaranja ključanice oblikuje našu mržnju prema zatvoru. Svaki neuspjeh, svako hapšenje, svaka greška čini nas upornijima. Ako padnemo tri puta, četvrti ćemo ustati.
Nema pobjede ni poraza, samo borba. Mi znamo da su anarhistička urbana gerila i Zavjera Vatrenih Ćelija borba iznad svakih očekivanja. Ako u toj borbi izgubimo oružje, eksplozive, skrovišta, vozila, novac, sve to možemo ponovno pronaći. Ono što nije izgubljeno su drugovi zbog kojih smo osjetili da će naš dan stići i da ćemo reći "zbogom" zatvoru, bez povratka.
U ovim satima kada neprijatelj slavi svoj trijumf, šaljemo naše najtoplije osmijehe zavjere tim predivnim osobama, bez imena, koje sada traže policijske vlasti zakona i reda. Za ove predivne osobe, bez imena, vrijedi još jednom ponoviti stalno obećanje: "Naš dan će stići."
SNAGE I SOLDIARNOSTI TRAŽENIMA ZA POKUŠAJ ZATVORSKOG BIJEGA ZAVJERE VATRENIH ĆELIJA

Hidra Vatrenih Ćelija neće stati.
Zavjera Vatrenih Ćelija vratiti će se još snažnija.
Zavjera Vatrenih Ćelija - Ćelija Zatvorenih Članova
Panagiotis Argyrou
Polydoros Giorgos
Ekonomidou Olga
Tsakalos Gerasimos
...

GRČKA: OSUĐENI ANARHISTI NA SUĐENJU PROTIV ZAVJERE VATRENIH ĆELIJA [hr]

29.12.2014. objavljene su presude za okrivljene u trećom suđenju protiv ZVĆ:
(članovi ZVĆ)
Christos Tsakalos: 24 godine i dva mjeseca, 1.500 eura kazne
Gerasimos Tsakalos: 21 godinu i dva mjeseca, 1.200 eura kazne
Mihalis Nikolopoulos: 20 godina
Giorgos Nikolopoulos: 24 godine i dva mjeseca, 1.200 eura kazne
Damiano Bolano: 24 godine i dva mjeseca, 1.200 eura kazne
Panagiotis Argirou: 19 godina i devet mjeseci, 1.300 eura kazne
Giorgos Polidoras: 25 godina, 1.200 eura kazne
Olga Economidou: 25 godina, 1.200 eura kazne
Theofilos Mavropoulos: 25 godina, 1.200 eura kazne
(okrivljeni koji negiraju pripadanje ZVĆ)
Kostas Sakkas: 16 godina (drug je u ilegali, prekršio je uvjetnu slobodu i tražen je)
Alexandros Mitrousias: 14 godina
Giorgos Karagiannidis: 14 godina
Giannis Mihailidis: 5 godina
Dimitris Politis: 6 mjeseci
Podsjećamo da su 04.12.2014. Stella Antoniou i Kostas Papadopoulos odriješeni optužbe za pripadanje terorističkoj organizaciji u istom sudskom procesu. Stella Antoniou je zbog obične suradnje u otežanom posjedovanju oružja kažnjena uvjetnom osudom na 6 godina, a Kostas Papadopoulos zbog posjedovanja oružja kažnjen na 6 mjeseci uvjetnom osudom na tri godine. Oboje je otpušteno.
Giorgos Karagiannidis je pročitao izjavu koju je Kostas Sakkasa, iz ilegale, poslao svom advokatu Dimitrisu Katsarisu.
...

GRČKA: ZAPOČELI PREMJEŠTAJI ZATVORENIH ANARHISTA [hr]

Nakon razgovora s jednim drugom obaviješteni smo danas 02.12.2015. da su anarhistički drugovi G.Naxakis i G.Sarafoudis premješteni u novi zatvor tipa C u Domokosu. Drugovi K.Gournas, član Revolucionarne Borbe, i D.Koufodinas, član 17.Novembra, su također premješteni.
Premještaji u paklene ćelije tipa C su već započeli, naša reakcija mora biti direktna.
Naši drugovi nisu nikada sami.
ZATVORI VISOKE SIGURNOSTI NIKADA I NIGDJE
ZAPALIMO SVE ĆELIJE

04.01.2015. Drugovi su nas obavijestili da su članovi Zavjere Vatrenih Ćelija, Christos Tsakalos i Gerasimos Tsakalos, član FAI Andreas Tsavdaridis i anarhist Spyros Mandylas prošle noći premješteni na izolacijski odjel ženskog zatvora Korydallos, gdje su bili zatvoreni članovi 17.Novembra. Čuli smo i da će svi drugovi biti premješteni idućih dana. Ovo je nesumnjivo tek početak, kao što se desilo s drugim zatvorenicima iz oružanih grupa, Revolucionarna Borba i 17.Novembar, koji su premješteni u zatvor tipa C maksimalne sigurnosti, u Domokosu.
Premještaj u "Grčki Stammheim" već je započeo.
NE DOZVOLIMO DA NAŠI DRUGOVI OSTANU SAMI U NJIHOVIM BETONSKIM GROBOVIMA!
NIJE VRIJEME ZA ŽALOPOJKE, VRIJEME JE DA NAPADNEMO ZATVOR KOJI NAS OKRUŽUJE!

*Zatvor Stammheim u Njemačkoj: izgrađen početkom šezdesetih kao zatvor super-maksimalne sigurnosti, u kojem su bili zatvoreni i suđeni članovi RAF-a. Za njih je 1975. izgrađen specijalni odjel, tada smatran jednim od najsigurnijih na svijetu. Između 1976. i 1977. četvoro vođa navedene komunističke oružane grupe navodno je počinilo samoubojstvo [nap.prev.]
...

ČILE: SUKOBI, BLOKADE CESTA I NAPADI POŽAROM U SJEĆANJE NA DRUGA SEBASTIANA OVERSLUIJA-ANGRYJA [hr]


U decembru 2014. različiti oblici ulične borbe ponovno su se susrele na ulicama, želeći održati na životu pobunjeničko sjećanje na anarhističkog druga Sebastiana Oversluija, ubijenog tokom eksproprijacije banke 13. decembra 2013.
Već se u septembru sabotaža izrazila vatrom i borbom, zapalivši autobus linije Macul-Grecia, ili pak blokadom željezničke linije teretnog vlaka, koji je počinila "Anarhistička Koordinirana Grupa-GAC, Organizirana Banda Mauricio Morales/Zapaljiva Ćelija Sebastian Oversluij".
Samo neke od akcija, kratki rezime - za sada djelomičan - zbivanja.
SUKOBI NA BIVŠEM PEDAGOŠKOM, IDENTIFICIRAN JEDAN INFILTRIRANI POLICAJAC
10. decembra 2014., oko 13:30, maskirani su podigli barikade i sukobili se s policijom ispred Bivšeg Pedagoškog, u sjećanje na ubojstvo Angryja.
Tokom sukoba, studenti koji su bili prisutni, zamijetili su jednu sumnjivu osobu. Licem u lice bijednik je promrljao da je student fakulteta. Studenti nisu povjerovali u neke njegove proturječnosti i nastavili su ga ispitivati dok nije otkrivena njegova uloga infiltriranog policajca. Baš su u tom trenutku specijalne policijske jedinice upale masovno na fakultet kako bi spasile svojeg infiltriranog kolegu, udarajući sve prisutne.
Nekoliko sati nakon sukoba policija je počela nasumice hapsiti studente ispred fakulteta, optužujući ih za napad na infiltriranog pandura. Nakon formaliziranja optužbe za krađu uz nasilje, za otmicu karabinjera u vršenju dužnosti, i agresiju na istog, studenti su vraćeni na slobodu.
...

ČEŠKA: IZVJEŠTAJ ČEŠKE REPUBLIKE O SURADNJI MEĐU ANARHISTIMA [hr]

Grecja w ogniu: objavljujemo dio izvještaja "Odnosi između ekstremista iz Središnje i Istočne Europe s Grčkom"

IZVJEŠTAJ
Ekstremističko se nasilje smatra ozbiljnom prijetnjom modernoj europskoj i globalnoj sigurnosti, nadasve kada je povezano s terorizmom i s drugim gerilskim strategijama. ekstremisti iz različitih zemalja i regija nalaze se danas u bliskom kontaktu i međusobno se osnažuju. Jedan bitan dio današnjeg međunarodnog ekstremizma sastoji se od razmjene strategija i taktičkih elemenata. Pojava ekstremizma u jednoj zemlji ili u jednoj regiji povezana je s razvojem ekstremizma u drugim zemljama ili regijama. Navedeni proces postaje tipičan kada govorimo o utjecaju grčkog ekstremizma na ekstremizme u Središnjoj i Istočnoj Europi. Ovaj članak ispituje kampanje i povezanost unutar ekstremističkih sredina ekstremne ljevice, ekstremne desnice i islamskih ekstremista.
EKSTREMIZAM EKSTREMNE LJEVICE
Suradnja između grčke ljevice s ljevicom Središnje i Istočne Europe je vrlo stara i ima svoje korijene u dvadesetom stoljeću kada su komunistički režimi (nadasve u Čehoslovačkoj) pomagali ljevičarskim emigrantima koji su bježali iz Grčke tokom građanskog rata u četrdesetim i pedesetim godinama. Ta tradicionalna grčka dijaspora nije politički aktivna, osim poneki "ekstremni" komunist. Grčka komunistička stranka (KKE) i njena ideologija predstavljaju model dogmatskoj komunističkoj stranci, nadasve u Češkoj i Slovačkoj. Međutim, KKE ne podržava terorističko nasilje i gerilu današnjice, nego održava tradicionalnu marksističko-lenjinističku politiku masovne revolucije. Njene izjave prevedene su na jezike Središnje Europe (Komunistická strana Řecka 2012).
...

ROMANOSOV ŠTRAJK GLAĐU I ANARHISTIČKA REAKCIJA [hr]

"Zatvor je najbrutalniji i najdirektniji izraz moć te ga kao i moć treba uništiti, ne može se postepeno ukinuti. Oni koji misle da ga mogu najprije poboljšati a zatim uništiti, zauvijek će ostati njegovi zatvorenici. Revulucionarni projekt anarhista je zajednička borba s narodom, kako bi se pobunio protiv svakog zlostavljanja i svakog ugnjetavanja, dakle i protiv zatvora. Ono što pokreće anarhiste je želja za boljim svijetom, boljim životom, za dostojanstvom i moralom koje su ekonomija i politika uništili. U takvom društvu ne može biti mjesta za zatvor. Zato anarhisti ulijevaju strah. Zato anarhiste zatvaraju u zatvore." Alfredo M. Bonanno, zatvor Rebibbia u Rimu, 20. marta 1997.
[Iz pamfleta "Chiusi a chiave. Una riflessione sul carcere"; engleski prijevod "Locked Up" u izdanju Elephant Editions, dostupan on-line na theanarchistlibrary.org, nap.prev.]
Da je Romanos izabrao frontalni napad bez sutrašnjice bio bi upotrijebio svoje oružje - bez obzira na žrtve - da spriječi hapšenje nakon pljačke, i bio bi vjerojatno poginuo u borbi. Gore navedeni hipotetski izbor pripada širokoj ustaničkoj/nihilističkoj struji i posjeduje svoja opravdanja, ono je uvažavajuće i relevantno za životne ideje, koje neću ovdje analizirati. Ali Romanos je odabrao drugačije. Dakle, on kao zatvorenik prolazi kroz jednu postepenu i mučnu istrebljivačku proceduru koju sprovodi država, koja se u stvari osvećuje, kako bih odgovorio nekim osobama (Shockault prekjučer u jednom postu na Athens Indymedia), mada one u to ne vjeruju. To se dešava zato jer autoritarna asimilacija i otuđenje su uvijek popraćeni nasilnom osvetom, prevedenom u zastrašujući primjer koji dostiže ekstremne granice.
...

BOLOGNA [ITALIJA]: NAPAD NA TAV I PRETRESI [hr]

Tokom noći 23. decembra, na pruzi TAV [superbrzi vlak, nap.prev.] kod stanice Bologna Santa Viola izbio je požar unutar šahta s kablovima za upravljanje željezničkim prometom.
Ujutro je Digos [politička policija, nap.prev.] izvršila pretrese u nekoliko domova anarhista u potrazi za oružjem i eksplozivima (art.41 tulps*). Pretresi nisu postigli nikakve rezultate.
*Art.41 del TULPS: čl.41 Zakona o javnoj sigurnosti dozvoljavala pripadnicima pravosudne policije koje posjeduju vijest, čak i pod sumnjom, o postojanju, u svakom javnom ili privatnom ili u bilo kojoj nastambi, oružja, municije ili eksplozivnog materijala, koje nije prijavljeno ili predano ili pak u ilegalnom posjedu, da smjesta pokrenu pretres i zaplijenu, nap.prev.
...

OPERACIJA "PANDORA" U ŠPANJOSLKOJ: POZIV NA MEĐUNARODNU SOLIDARNOST S UHAPŠENIM ANARHISTIMA [hr]Željeli su nas pokopati,
ali zaboravili su da smo sjeme.

SLOBODA ZA ANARHISTIČKE ZATVORENIKE

Solidarnost s našim drugovima koje je uhitila španjolska država
u "Operaciji "Pandora"

Objavljen je međunarodni poziv na solidarnost s drugaricama i drugovima uhapšenima tokom Operacije "Pandora": represivni napad protiv anarhističke konfliktualnosti u Kataloniji i Madridu.
U subotu 27. decembra planirane su različite solidarne inicijative u Španjolskoj, Južnoj Americi i Grčkoj, a poziva se i na organiziranje gdjegod i u kakvom god obliku.
"Terorist je onaj tko nas osuđuje na bijedni život, a ne onaj tko se pobuni protiv njega. Solidarnost sa zatvorenim anarhističkim drugaricama i drugovima."
...

ŠPANJOLSKA: VIJESTI O OPERACIJI "PANDORA" [hr]

16. decembra 2014. 11 osoba je uhapšeno tokom pretresa u Španjolskoj, zbog pripadanja "anarhističkoj teror organizaciji", u onome što španjolska vlada naziva Operacija Pandora. 7 anarhističkih drugova je zadržano u zatvoru uslijed masivne policijske operacije u Barceloni, drugim katalonskim gradovima i u Madridu.
Po nalogu Španjolskog Nacionalnog Suda, u operaciji koju je naložio sudac Javier Gomez Bermudez, policija je pretresla skvot Kasa de la Muntanya, Slobodarsko Sveučilište Sant Andreu, Anarhističko Sveučilište Poble Sec i nekoliko privatnih domova. Policija je zaplijenila mobilne telefone, prijenosna računala, kompjuterske uređaje, sve vrste dokumentacije i brojne električne kućne aparate.
U srijedu popodne drugovi su se pojavili na sudu pred sucem Javierom Gomezom Bermudezom, koji je otpustio 4 njih na uvjetnu slobodu, dok je 7 njih poslao u zatvor kraj Madrida.
Uhapšeni anarhisti još nisu optuženi za nijedno kazneno djelo, a policijski spis protiv njih ostaje tajna. U javnosti je objavljen samo sudska odluka koja sadrži optužbe za navodne zločine: "promicanje, upravljanje i članstvo u terorističkoj organizaciji, posjedovanje i pohranjivanje uređaja ili eksploziva i zapaljivih te otrovnih materijala, kao i nanošenje štete i uništenje s terorističkom namjerom". Eksplozivi su plinske boce, a vlasnik je rekao da su za kampiranje. Optužuju ih i za posjedovanje sumnjive knjige naslovljene "Protiv demokracije" i za korištenje "računa elektronske pošte s krajnje sigurnosnim mjerama, kao što je server RISEUP". Pretpostavlja se i da su članovi Koordiniranih anarhističkih grupa "“Grupos Anarquistas Coordinados – GAC". Sudac Gomez Bermudez, govoreći o istrazi koju je Mossos (katalanska policija) započela prije dvije godine u vezi GAC-a, rekao je: "zaključujemo da bi njezini članovi mogli biti počinitelji različitih napada eksplozivnim napravama ručne izrade, širom zemlje."
Nakon pretresa uslijedili su snažni prosvjedi u mnogim gradovima Katalonije i Španjolske.
...

MEKSIKO: TEKST FERNANDA BARCENASA [hr]


Protekla je već godina dana otkad je Fernando Barcenas uhapšen u Mexico Cityju, uslijed prosvjeda protiv poskupljenja podzemne željeznice (cijena je naglo skočila s 3 na 5 meksičkih pesosa, u zemlji u kojoj je, podsjećamo, minimalna plaća zaustavljena na 60 pesosa dnevno, manje od 5 dolara, i gdje širenje ogromnog grada-čudovišta tjera na tisuće osoba da se neprekidno kreću s jedne strane grada na drugu).
Na kraju tog prosvjeda 15. decembra 2013. bačen je molotov na jednu ogromnu božićnu jelku Coca Cole, koja se zapalila usred sveopće radosti, osvjetljavajući te noći dvije od glavnih arterija grada, Reformu i Insurgentes.
Nakon toga uhapšene su tri osobe, među kojima i Fernando, dok su druge dvije otpuštene pošto se radilo o maloljetnicima. 11. decembra Fernando je osuđen na 5 godina i 9 mjeseci, pod optužbom za napad na javni mir i za zločinačko udruženje.

FERNANDOV TEKST
15. decembar 2014.
Slobodnim i buntovnim dušama
Ugnjetavanima i odbačenima
Općenito svim ljudima
Danas sam i službeno napunio godinu dana zatvora; 10. decembra 2014. osuđen sam na pet godina i devet mjeseci zatvora, pod optužbom za napad na javni mir i za zločinačko udruženje; navedene optužbe obrazložene su samo pukim pretpostavkama i bez stvarnih dokaza koji bi dokazali moju krivicu. Što se tiče zločinačkog udruženja jedina stvar na kojoj se temelji optužnica je da sam sa sobom nosio anarhistički materijal, prosvjeda i izjava, iz čega jasno proizlazi da se radi o ideološkom zločinu, kojemu je u cilju ocrniti i omalovažiti anarhističke i slobodarske ideje.
Povijesno, u svim razdobljima bile su prikrivane brojne ideje, misli i informacije općenito, koje nije dozvoljeno da misle pojedinci takvog društva. Unatoč tome, uvijek postoje osobe i pojedinci koji odbijamo da se poistovjetimo i koji pošto nismo suglasni s onim što je dozvoljeno činiti, biti i misliti, odlučili smo da izlažemo riziku naš život u potrazi za istinskom slobodom.
...

ŠPANJOLSKA: TEKST MONICE CABALLERO O POSLJEDNJEM REPRESIVNOM VALU [hr]


Kada bih mogla izabrati drugačiji život nimalo ga ne bih izmijenila.
Savršeno se sjećam što sam osjetila kada sam se započela propitkivati o autoritetu, sjećam se brojnih proturječja i pitanja. U tom slijedu ideja susrela sam mnoge koje su sprovodile u praksu svoje ideje, u bibliotekama, publikacijama, na sveučilištu itd.... živjeti ideje sada i ovdje. Nije prošlo dugo vremena, a i druge su isto učinile.
Sjećam se tjeskobe koju sam osjetila kada sam vidjela brojne drugarice u zatvoru zato što su svoje ideje o slobodi sprovele u djelo; sestre po idejama u svim dijelovima svijeta u raljama panoptičke zvijeri. Taj se osjećaj tjeskobe nije nikada izmijenio, ali vođen je gestom solidarnosti.
Mi, brojne anarhistice nalazimo se s druge strane velikog zida, a taj je popis u utorak 16. decembra postao duži.
Pipci moći pali su na anarhističke prostore, slobodarska sveučilišta, okupirane zgrade i domove brojnih anarhista Katalonije i Madrida. Lov je uhvatio 11 drugova od kojih je 7 njih zadržano u zatvoru, optuženi za pripadanje oružanoj bandi terorističke prirode. Nije slučajno da su mi te drugarice bliske te da me više od polovice njih često posjećivalo u zatvoru. Policijska/pravosudna mreža kaznila je solidarnost.

SIN BANDERAS NI FRONTERAS: SOLIDARNOST S ANARHISTIMA UHIĆENIMA U ŠPANJOLSKOJ [hr]

Ustanička soldiarnost s anarhistima uhapšenima u Španjolskoj! Nijedna agresija bez odgovora!
Naspram nove represivne operacije tokom koje je 16. decembra policija pretresla deset anarhističkih prostora i uhapsila 7 anarhista, koje je zatočila španjolska država uz optužbu za terorizam, naš odgovor može biti samo anarhistička međunarodna solidarnost, raznoliki neprekidni napad protiv svih izraza moći.
Neka naši drugovi osjete toplinu solidarnosti i neka naš neprijatelj gori u plamenu antiautoritarne borbe za slobodu.
NI KRIVI NI NEVINI, JEDNOSTAVNO NEPRIJATELJI MOĆI I SVAKOG AUTORITETA.
MONICA CABALLERO, FRANISCO SOLAR, GABRIEL POMBO DA SILVA I SVI DRUGOVI ZATOČENI U ŠPANJOLSKOJ I DILJEM SVIJETA, SLOBODNI!!!
Sin Banderas Ni Fronteras
[Bez Zastava I Granica, nap.prev.]
...

ŠPANJOLSKA: OPERACIJA "PANDORA", POPIS ZATVORENIKA [hr]

Drugovi talijanskog Anarhističkog Crnog Križa objavili su popis drugova uhapšenih u Španjolskoj tokom operacije "Pandora". Neki od njih se nalaze privremeno u navedenim zatvorima i ubrzo će biti premješteni. Nedostaje potvrda jedne od drugarica da li želi javno objavljivanje svojeg imena.
Lisa Sandra Dorfer
C. P. Madrid VII – Estremera
Ctra. M-241
28595 Estremera - Madrid - España
Alba Gracia Martínez / Noemí Cuadrado Carvajal / Anna Hernandez del Blanco
C. P. Madrid V – Soto del Real
Carretera M-609, Km 3,5
28791 Soto del Real - Madrid - España
Enrique Balaguer Pérez
C. P. Madrid VI – Aranjuez
Ctra. Nacional 400, Km. 28
28300 Aranjuez - Madrid - España
David Juan Fernández
C. P. Madrid III – Valdemoro
Ctra. Pinto-San Martín de la Vega, km. 4,5
...

FERRARA [ITALIJA]: VIJESTI IZ ZATVORA VISOKE SIGURNOSTI [hr]

Lucio, uhapšen s Francescom i Grazianom zbog napada na gradilište superbrze željeznice TAV u Chiomonteu, premješten je na odjel Visoke Sigurnost zatvora u Ferrari. Premještaj je direktna posljedica optužbe za "atentat u terorističke svrhe", koju je torinsko tužilaštvo pokrenulo prije desetak dana.
* * *
Torinsko tužilaštvo je potvrdilo zabranu susreta novih zatvorenika No-TAV (Graziano, Lucio i Francesco, u očekivanju suđenja, te Claudio tek premješten nakon presude u Torinu) s Alfredom i Nicolom (osuđeni za napad na Adinolfija), kao što se već desilo prethodnih mjeseci kada je torinsko tužilaštvo zatražilo istu zabranu, potrkrijepivši je negativnim utjecajem koji bi drugovi već prisutni u zatvoru mogli vršiti na nove zatvorenike.
Ferrarska zatvorska uprava pokušala je iskoristiti ovu novu zabranu susreta kako bi dodatno odvojila Adriana i Michelea s jedne strane, a Alfreda i Nicolu s druge, čemu su se drugovi usprotivili te ponovno dobili zajednički izlazak u dvorište i međusobno druženje.
Drugovi zatvoreni zbog napada na Chiomonte, kako oni s prvostupanjskom presudom tako oni u očekivanju suđenja, nemaju mjera ograničenja ni međusobno ni s Micheleom (operacija Brushwood, osuđen na dvije godine i tri mjeseca) ni s Adrianom (uhapšen za sabotaže na rimskom području Castelli Romani).
Ovo što je gore navedeno svjedoči još jednom o prljavoj igri koju sudovi i zatvorske uprave igraju kako bi stvorili dodatne ograde u prostoru visoke sigurnosti gdje su ionako susreti sa zatvorenicima na drugim odjelima onemogućeni.
...

MILANO [ITALIJA]: OŠTEĆENA VOZILA FIRME "ENJOY" U ZNAK SOLIDARNOSTI S GIANLUCOM I ADRIANOM [hr]

"MILANO 15. DECEMBRA. OŠTEĆENO VIŠE OD 20 VOZILA TVRTKE ENJOY, RENT-A-CAR SLUŽBA KOMPANIJE E.N.I. U PARTNERSTVU S TRENITALIA FRECCIAROSSA* I FIAT-om. OVO JE DJELO SOLIDARNOSTI S GIANLUCOM I ADRIANOM I SA SVIM ZATVORENIM ANARHISTIMA."
[*E.N.I.- energetska talijanska kompanija, već prisutna s plinskim platformama i na Sjevernom Jadranu Hrvatske, zainteresirana i za buduću eksploataciju nafte duž istog mora; TRENITALIA FRECCIAROSSA - superbrzi vlak talijanskih željeznica, nap.prev.]
Izvor: talijanski Anarhistički Crni Križ