Titolo: OPERACIJA "PANDORA" - ŠPANJOLSKA: TEKST UHAPŠENIH DRUGARICA

OLUJA KOJU JE PODIGLA OPERACIJA "PANDORA"

Našim ljudima, svim poznatim i nepoznatim drugovima koji su prigrlili anarhističke ideje, i svim solidarnim i zainteresiranim.

Ujutro 16. decembra brojne snage reda upale su u kvartove Sant Andreu, Poble Sec i Gracia u Barceloni, te Manresa, Sabadell i Carabanchel u Madridu, ulazeći u naše domove vičući "Policija!", i nakon detaljnog pretresa nas pohapsili. Istovremeno pretreseno je i Slobodarsko Sveučilište u Sant Andreu, Anarhističko Sveučilište u Poble Secu, skvot Kasa de la Muntanya te domovi nekoliko prijatelja, bez dodatnih hapšenja.

Kada su se policajci umorili od pretresanja, zapisivanja i sakupljanja navodnih dokaza, mi uhapšeni u Kataloniji odvezeni smo odvojeno u različite policijske stanice izvan Barcelone, s namjerom da spriječe svaku gestu solidarnosti, a 48 sati kasnije premještene smo 600 km, dp Audiencie Nacional [politički sud, nap.prev.] u Madridu. Nakon dugih sati čekanja, tokom kojih se međusobno neprijateljstvo moglo rezati nožem, četvero drugova je otpušteno uz mjere opreza, dok je nas sedmero poslano u pritvor bez kaucije, pod optužbom za stvaranje, promicanje, upravljanje i pripadanje terorističkoj organizaciji, za nanošenje štete i posjedovanje eksploziva i zapaljivih naprava.

Najprije su nas odveli sve u zatvor Soto del Real (Madrid), primjenjujući režim FIES 3 [visokog nadzora, nap.prev.], namijenjen zločinu oružane bande. Sva naša pošta je pod cenzurom, mada nemamo ograničenje nad brojem pisama koja dobivamo, ali možemo slati samo dva pisam tjedno. Naše hapšenje i naš zatvor su dio "Operacije Pandora", kojom su dirigirali Audiencia Nacional i Mossos d'Esquadra [specijalna policijska jedinica, nap.prev.], protiv fiktivne terorističke organizacije kojoj pripisuju odgovornost za djela koja su nam i dalje nepoznata.

Ovaj posljednji represivni udarac smatramo napadom na anarhističke ideje i djela, u trenutku kada su državi potrebni unutrašnji neprijatelji kako bi opravdala niz sve strožih i prisilnih mjera za jačanje danšnjih oblika totalitarizma. S pričom o krizi i nesigurnosti u pozadini, prisustvovali smo sve većom nadzoru granica, rasističkim napadima, deložacijama, hetero-patrijarhalnom nasilju i izrabljivanju na radnim mjestima i tako dalje, pod kojim se podrazumijevaju sve bjedniji uvjeti života za većinu osoba.

Ovi hladni zidovi među kojima smo danas zatvorene sakrili su osmijehe koji se ocrtavaju na našim licima kada doznamo da su naši članovi obitelji, prijatelji i drugovi proveli brojne sate ispred policijskih stanica i Audiencije Nacional, brineći se o nama unatoč hladnoći i razdaljini. Na isti način ispunjava nas radošću saznanje o velikom solidarnom i borbenom prosvjedu u Barceloni i drugdje, geste koje nas ispunjavaju snagom i hrabrošću kako bi se na najdostojanstveniji način suočile s ovom situacijom.

Šaljemo jedan uvijek borbeni pozdrav, uvijek bratski Franciscu Solaru, Monici Caballero, Gabrielu Pombo da Silvi i svim neukrotivima koji s druge strane nametnutih granica te unatoč zatvoru, represiji i poteškoćama, ne saginju glavu i nastavljaju se kladiti na borbu.

Naše srce je sa vama.

Sada i uvijek smrt državi i živjela Anarhija.

Nekoliko anarhistica pod osvetom Operacije Pandora.

Madrid, krajem 2014.

Izvor: Anarchici Pistoiesi