Titolo: ČEŠKA: IZVJEŠTAJ ČEŠKE REPUBLIKE O SURADNJI MEĐU ANARHISTIMA
w-3-wp-313-import-1.png

<em>Grecja w ogniu: objavljujemo dio izvještaja "Odnosi između ekstremista iz Središnje i Istočne Europe s Grčkom"

</em>

IZVJEŠTAJ

Ekstremističko se nasilje smatra ozbiljnom prijetnjom modernoj europskoj i globalnoj sigurnosti, nadasve kada je povezano s terorizmom i s drugim gerilskim strategijama. ekstremisti iz različitih zemalja i regija nalaze se danas u bliskom kontaktu i međusobno se osnažuju. Jedan bitan dio današnjeg međunarodnog ekstremizma sastoji se od razmjene strategija i taktičkih elemenata. Pojava ekstremizma u jednoj zemlji ili u jednoj regiji povezana je s razvojem ekstremizma u drugim zemljama ili regijama. Navedeni proces postaje tipičan kada govorimo o utjecaju grčkog ekstremizma na ekstremizme u Središnjoj i Istočnoj Europi. Ovaj članak ispituje kampanje i povezanost unutar ekstremističkih sredina ekstremne ljevice, ekstremne desnice i islamskih ekstremista.

EKSTREMIZAM EKSTREMNE LJEVICE

Suradnja između grčke ljevice s ljevicom Središnje i Istočne Europe je vrlo stara i ima svoje korijene u dvadesetom stoljeću kada su komunistički režimi (nadasve u Čehoslovačkoj) pomagali ljevičarskim emigrantima koji su bježali iz Grčke tokom građanskog rata u četrdesetim i pedesetim godinama. Ta tradicionalna grčka dijaspora nije politički aktivna, osim poneki "ekstremni" komunist. Grčka komunistička stranka (KKE) i njena ideologija predstavljaju model dogmatskoj komunističkoj stranci, nadasve u Češkoj i Slovačkoj. Međutim, KKE ne podržava terorističko nasilje i gerilu današnjice, nego održava tradicionalnu marksističko-lenjinističku politiku masovne revolucije. Njene izjave prevedene su na jezike Središnje Europe (Komunistická strana Řecka 2012).

Mladi ekstremisti ekstremne ljevice iz Grčke i Središnje i Istočne Europe započeli su intenzivnu suradnju tokom borbenog anti-global pokreta na prijelazu u XXI stoljeće. Black Block i drugi militantni aktivisti susreli su se na različitim masovnim prosvjedima, koji su bili popraćeni neredima. Grčki aktivisti posjetili su Prag tokom prosvjeda protiv Samita Svjetske Banke/Međunarodnog Monetarnog Fonda u septembru 2000., i tokom jednog prosvjeda protiv samita NATO-a u 2002.

Militantni aktivisti središnjo-istočne Europe bili su u Ateni i u drugim grčkim gradovima (pogotovo u Solunu), na europskom Social Forumu u 2006. Od tada su ostali stalnom kontaktu s grčkom zajednicom (Mezinárodní revoluční organizace 2010). Kada je 2008. počela takozvana "Grčka pobuna" ekstremisti istočne Europe pokrenuli su snažnu kampanju podrške u svojoj zemlji. Pokrenuti su web sajtovi posvećeni specifično situaciji u Grčkoj, pogotovo poljski web sajt "Grčka u plamenu" ("Grecja w ogniu"). Na poljskom jeziku objavljene su izjave borbenih terorističkih grčkih grupa, uključujući i Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς ("Zavjeru Vatrenih Ćelija") i njenih saveznika (Ćelija Nicola i Alfredo/FAI 2013.). Grčka kriza je (osim sirijske) ujedno i jedna od glavnih tema češkog komunističkog i radikalnog web sajta “Třídní válka” (“Klasna borba”) (Bastl, Mareš, Smolík, Vejvodová 2011: 52).

Pojedini ekstremisti ekstremne ljevice iz Središnje i Istočne Europe uključeni su i u "borbeni turizam" u Grčkoj, dok drugi su jednostavno tamo zaposleni, i pridružuju se lokalnim anarhističkim strukturama, uključujući i grupe koje koriste nasilje. Napoznatiji slučaj takvog tipa je slučaj Andrewa Mazurka, nazvan "posljednjim zatvorenikom Grčke pobune". 2008. osuđen je u Grčkoj na 7 godina zatvora zbog sudjelovanja u sukobima na prosvjedima. U decembru 2012. deportiran je u poljski zatvor da bi odslužio ostatak presude. U Poljskoj, Slovačkoj i u Češkoj organizirani su prosvjedi i kampanje zbog tog premještaja u Poljsku. (Mareš, Výborný 2013: 30)

U Središnjoj i Istočnoj Europi izvedene su i borbene operacije povezane s ekstremizmom ekstremne ljevice u Grčkoj, ta su djela počinjena nadasve u Republici Češkoj. U aprilu 2010. kolektiv "Angry Brigade" (“Rozhněvaná brigade”) napao je molotovljevim koktelima grčku ambasadu u Pragu. Napad je bio posvećen grčkom anarhističkom zatvoreniku Yiannisu Dimitrakisu. U 2010.-2011. u Češkoj i Slovačkoj uništeno je pregršt rampi na autocestama, a barem jedan od napada koji je počinila grupa imenom "Revolucionarna Borba" (“Revoluční boj”) nadahnut je Grčkom. Napad je posvećen grčkom anarhistu Lambrosu Foundasu (Mareš, Výborný 2013: 31-32).

Posljednji godina je u Središnjoj i Istočnoj Europi može zamijećen utjecaj direktnih akcija koje su počinili grčki i talijanski ekstremisti, i teroristi ekstremne ljevice. Primijećena je i podrška antifašističkoj borbi grčke ljevice, nadasve protiv Zlatne Zore. Što predstavlja bitan element suradnje između ekstremista ekstremne ljevice Grčke i Središnje i Istočne Europe.

[svaka ispravka prijevoda je dobro došla, nap.prev.]

Izvor:Grecja w ogniu