ČILE: SUKOBI, BLOKADE CESTA I NAPADI POŽAROM U SJEĆANJE NA DRUGA SEBASTIANA OVERSLUIJA-ANGRYJA [hr]


U decembru 2014. različiti oblici ulične borbe ponovno su se susrele na ulicama, želeći održati na životu pobunjeničko sjećanje na anarhističkog druga Sebastiana Oversluija, ubijenog tokom eksproprijacije banke 13. decembra 2013.
Već se u septembru sabotaža izrazila vatrom i borbom, zapalivši autobus linije Macul-Grecia, ili pak blokadom željezničke linije teretnog vlaka, koji je počinila "Anarhistička Koordinirana Grupa-GAC, Organizirana Banda Mauricio Morales/Zapaljiva Ćelija Sebastian Oversluij".
Samo neke od akcija, kratki rezime - za sada djelomičan - zbivanja.
SUKOBI NA BIVŠEM PEDAGOŠKOM, IDENTIFICIRAN JEDAN INFILTRIRANI POLICAJAC
10. decembra 2014., oko 13:30, maskirani su podigli barikade i sukobili se s policijom ispred Bivšeg Pedagoškog, u sjećanje na ubojstvo Angryja.
Tokom sukoba, studenti koji su bili prisutni, zamijetili su jednu sumnjivu osobu. Licem u lice bijednik je promrljao da je student fakulteta. Studenti nisu povjerovali u neke njegove proturječnosti i nastavili su ga ispitivati dok nije otkrivena njegova uloga infiltriranog policajca. Baš su u tom trenutku specijalne policijske jedinice upale masovno na fakultet kako bi spasile svojeg infiltriranog kolegu, udarajući sve prisutne.
Nekoliko sati nakon sukoba policija je počela nasumice hapsiti studente ispred fakulteta, optužujući ih za napad na infiltriranog pandura. Nakon formaliziranja optužbe za krađu uz nasilje, za otmicu karabinjera u vršenju dužnosti, i agresiju na istog, studenti su vraćeni na slobodu.
...

ČEŠKA: IZVJEŠTAJ ČEŠKE REPUBLIKE O SURADNJI MEĐU ANARHISTIMA [hr]

Grecja w ogniu: objavljujemo dio izvještaja "Odnosi između ekstremista iz Središnje i Istočne Europe s Grčkom"

IZVJEŠTAJ
Ekstremističko se nasilje smatra ozbiljnom prijetnjom modernoj europskoj i globalnoj sigurnosti, nadasve kada je povezano s terorizmom i s drugim gerilskim strategijama. ekstremisti iz različitih zemalja i regija nalaze se danas u bliskom kontaktu i međusobno se osnažuju. Jedan bitan dio današnjeg međunarodnog ekstremizma sastoji se od razmjene strategija i taktičkih elemenata. Pojava ekstremizma u jednoj zemlji ili u jednoj regiji povezana je s razvojem ekstremizma u drugim zemljama ili regijama. Navedeni proces postaje tipičan kada govorimo o utjecaju grčkog ekstremizma na ekstremizme u Središnjoj i Istočnoj Europi. Ovaj članak ispituje kampanje i povezanost unutar ekstremističkih sredina ekstremne ljevice, ekstremne desnice i islamskih ekstremista.
EKSTREMIZAM EKSTREMNE LJEVICE
Suradnja između grčke ljevice s ljevicom Središnje i Istočne Europe je vrlo stara i ima svoje korijene u dvadesetom stoljeću kada su komunistički režimi (nadasve u Čehoslovačkoj) pomagali ljevičarskim emigrantima koji su bježali iz Grčke tokom građanskog rata u četrdesetim i pedesetim godinama. Ta tradicionalna grčka dijaspora nije politički aktivna, osim poneki "ekstremni" komunist. Grčka komunistička stranka (KKE) i njena ideologija predstavljaju model dogmatskoj komunističkoj stranci, nadasve u Češkoj i Slovačkoj. Međutim, KKE ne podržava terorističko nasilje i gerilu današnjice, nego održava tradicionalnu marksističko-lenjinističku politiku masovne revolucije. Njene izjave prevedene su na jezike Središnje Europe (Komunistická strana Řecka 2012).
...

ROMANOSOV ŠTRAJK GLAĐU I ANARHISTIČKA REAKCIJA [hr]

"Zatvor je najbrutalniji i najdirektniji izraz moć te ga kao i moć treba uništiti, ne može se postepeno ukinuti. Oni koji misle da ga mogu najprije poboljšati a zatim uništiti, zauvijek će ostati njegovi zatvorenici. Revulucionarni projekt anarhista je zajednička borba s narodom, kako bi se pobunio protiv svakog zlostavljanja i svakog ugnjetavanja, dakle i protiv zatvora. Ono što pokreće anarhiste je želja za boljim svijetom, boljim životom, za dostojanstvom i moralom koje su ekonomija i politika uništili. U takvom društvu ne može biti mjesta za zatvor. Zato anarhisti ulijevaju strah. Zato anarhiste zatvaraju u zatvore." Alfredo M. Bonanno, zatvor Rebibbia u Rimu, 20. marta 1997.
[Iz pamfleta "Chiusi a chiave. Una riflessione sul carcere"; engleski prijevod "Locked Up" u izdanju Elephant Editions, dostupan on-line na theanarchistlibrary.org, nap.prev.]
Da je Romanos izabrao frontalni napad bez sutrašnjice bio bi upotrijebio svoje oružje - bez obzira na žrtve - da spriječi hapšenje nakon pljačke, i bio bi vjerojatno poginuo u borbi. Gore navedeni hipotetski izbor pripada širokoj ustaničkoj/nihilističkoj struji i posjeduje svoja opravdanja, ono je uvažavajuće i relevantno za životne ideje, koje neću ovdje analizirati. Ali Romanos je odabrao drugačije. Dakle, on kao zatvorenik prolazi kroz jednu postepenu i mučnu istrebljivačku proceduru koju sprovodi država, koja se u stvari osvećuje, kako bih odgovorio nekim osobama (Shockault prekjučer u jednom postu na Athens Indymedia), mada one u to ne vjeruju. To se dešava zato jer autoritarna asimilacija i otuđenje su uvijek popraćeni nasilnom osvetom, prevedenom u zastrašujući primjer koji dostiže ekstremne granice.
...

BOLOGNA [ITALIJA]: NAPAD NA TAV I PRETRESI [hr]

Tokom noći 23. decembra, na pruzi TAV [superbrzi vlak, nap.prev.] kod stanice Bologna Santa Viola izbio je požar unutar šahta s kablovima za upravljanje željezničkim prometom.
Ujutro je Digos [politička policija, nap.prev.] izvršila pretrese u nekoliko domova anarhista u potrazi za oružjem i eksplozivima (art.41 tulps*). Pretresi nisu postigli nikakve rezultate.
*Art.41 del TULPS: čl.41 Zakona o javnoj sigurnosti dozvoljavala pripadnicima pravosudne policije koje posjeduju vijest, čak i pod sumnjom, o postojanju, u svakom javnom ili privatnom ili u bilo kojoj nastambi, oružja, municije ili eksplozivnog materijala, koje nije prijavljeno ili predano ili pak u ilegalnom posjedu, da smjesta pokrenu pretres i zaplijenu, nap.prev.
...

OPERACIJA "PANDORA" U ŠPANJOSLKOJ: POZIV NA MEĐUNARODNU SOLIDARNOST S UHAPŠENIM ANARHISTIMA [hr]



Željeli su nas pokopati,
ali zaboravili su da smo sjeme.

SLOBODA ZA ANARHISTIČKE ZATVORENIKE

Solidarnost s našim drugovima koje je uhitila španjolska država
u "Operaciji "Pandora"

Objavljen je međunarodni poziv na solidarnost s drugaricama i drugovima uhapšenima tokom Operacije "Pandora": represivni napad protiv anarhističke konfliktualnosti u Kataloniji i Madridu.
U subotu 27. decembra planirane su različite solidarne inicijative u Španjolskoj, Južnoj Americi i Grčkoj, a poziva se i na organiziranje gdjegod i u kakvom god obliku.
"Terorist je onaj tko nas osuđuje na bijedni život, a ne onaj tko se pobuni protiv njega. Solidarnost sa zatvorenim anarhističkim drugaricama i drugovima."
...

ŠPANJOLSKA: VIJESTI O OPERACIJI "PANDORA" [hr]

16. decembra 2014. 11 osoba je uhapšeno tokom pretresa u Španjolskoj, zbog pripadanja "anarhističkoj teror organizaciji", u onome što španjolska vlada naziva Operacija Pandora. 7 anarhističkih drugova je zadržano u zatvoru uslijed masivne policijske operacije u Barceloni, drugim katalonskim gradovima i u Madridu.
Po nalogu Španjolskog Nacionalnog Suda, u operaciji koju je naložio sudac Javier Gomez Bermudez, policija je pretresla skvot Kasa de la Muntanya, Slobodarsko Sveučilište Sant Andreu, Anarhističko Sveučilište Poble Sec i nekoliko privatnih domova. Policija je zaplijenila mobilne telefone, prijenosna računala, kompjuterske uređaje, sve vrste dokumentacije i brojne električne kućne aparate.
U srijedu popodne drugovi su se pojavili na sudu pred sucem Javierom Gomezom Bermudezom, koji je otpustio 4 njih na uvjetnu slobodu, dok je 7 njih poslao u zatvor kraj Madrida.
Uhapšeni anarhisti još nisu optuženi za nijedno kazneno djelo, a policijski spis protiv njih ostaje tajna. U javnosti je objavljen samo sudska odluka koja sadrži optužbe za navodne zločine: "promicanje, upravljanje i članstvo u terorističkoj organizaciji, posjedovanje i pohranjivanje uređaja ili eksploziva i zapaljivih te otrovnih materijala, kao i nanošenje štete i uništenje s terorističkom namjerom". Eksplozivi su plinske boce, a vlasnik je rekao da su za kampiranje. Optužuju ih i za posjedovanje sumnjive knjige naslovljene "Protiv demokracije" i za korištenje "računa elektronske pošte s krajnje sigurnosnim mjerama, kao što je server RISEUP". Pretpostavlja se i da su članovi Koordiniranih anarhističkih grupa "“Grupos Anarquistas Coordinados – GAC". Sudac Gomez Bermudez, govoreći o istrazi koju je Mossos (katalanska policija) započela prije dvije godine u vezi GAC-a, rekao je: "zaključujemo da bi njezini članovi mogli biti počinitelji različitih napada eksplozivnim napravama ručne izrade, širom zemlje."
Nakon pretresa uslijedili su snažni prosvjedi u mnogim gradovima Katalonije i Španjolske.
...

MEKSIKO: TEKST FERNANDA BARCENASA [hr]


Protekla je već godina dana otkad je Fernando Barcenas uhapšen u Mexico Cityju, uslijed prosvjeda protiv poskupljenja podzemne željeznice (cijena je naglo skočila s 3 na 5 meksičkih pesosa, u zemlji u kojoj je, podsjećamo, minimalna plaća zaustavljena na 60 pesosa dnevno, manje od 5 dolara, i gdje širenje ogromnog grada-čudovišta tjera na tisuće osoba da se neprekidno kreću s jedne strane grada na drugu).
Na kraju tog prosvjeda 15. decembra 2013. bačen je molotov na jednu ogromnu božićnu jelku Coca Cole, koja se zapalila usred sveopće radosti, osvjetljavajući te noći dvije od glavnih arterija grada, Reformu i Insurgentes.
Nakon toga uhapšene su tri osobe, među kojima i Fernando, dok su druge dvije otpuštene pošto se radilo o maloljetnicima. 11. decembra Fernando je osuđen na 5 godina i 9 mjeseci, pod optužbom za napad na javni mir i za zločinačko udruženje.

FERNANDOV TEKST
15. decembar 2014.
Slobodnim i buntovnim dušama
Ugnjetavanima i odbačenima
Općenito svim ljudima
Danas sam i službeno napunio godinu dana zatvora; 10. decembra 2014. osuđen sam na pet godina i devet mjeseci zatvora, pod optužbom za napad na javni mir i za zločinačko udruženje; navedene optužbe obrazložene su samo pukim pretpostavkama i bez stvarnih dokaza koji bi dokazali moju krivicu. Što se tiče zločinačkog udruženja jedina stvar na kojoj se temelji optužnica je da sam sa sobom nosio anarhistički materijal, prosvjeda i izjava, iz čega jasno proizlazi da se radi o ideološkom zločinu, kojemu je u cilju ocrniti i omalovažiti anarhističke i slobodarske ideje.
Povijesno, u svim razdobljima bile su prikrivane brojne ideje, misli i informacije općenito, koje nije dozvoljeno da misle pojedinci takvog društva. Unatoč tome, uvijek postoje osobe i pojedinci koji odbijamo da se poistovjetimo i koji pošto nismo suglasni s onim što je dozvoljeno činiti, biti i misliti, odlučili smo da izlažemo riziku naš život u potrazi za istinskom slobodom.
...

ŠPANJOLSKA: TEKST MONICE CABALLERO O POSLJEDNJEM REPRESIVNOM VALU [hr]


Kada bih mogla izabrati drugačiji život nimalo ga ne bih izmijenila.
Savršeno se sjećam što sam osjetila kada sam se započela propitkivati o autoritetu, sjećam se brojnih proturječja i pitanja. U tom slijedu ideja susrela sam mnoge koje su sprovodile u praksu svoje ideje, u bibliotekama, publikacijama, na sveučilištu itd.... živjeti ideje sada i ovdje. Nije prošlo dugo vremena, a i druge su isto učinile.
Sjećam se tjeskobe koju sam osjetila kada sam vidjela brojne drugarice u zatvoru zato što su svoje ideje o slobodi sprovele u djelo; sestre po idejama u svim dijelovima svijeta u raljama panoptičke zvijeri. Taj se osjećaj tjeskobe nije nikada izmijenio, ali vođen je gestom solidarnosti.
Mi, brojne anarhistice nalazimo se s druge strane velikog zida, a taj je popis u utorak 16. decembra postao duži.
Pipci moći pali su na anarhističke prostore, slobodarska sveučilišta, okupirane zgrade i domove brojnih anarhista Katalonije i Madrida. Lov je uhvatio 11 drugova od kojih je 7 njih zadržano u zatvoru, optuženi za pripadanje oružanoj bandi terorističke prirode. Nije slučajno da su mi te drugarice bliske te da me više od polovice njih često posjećivalo u zatvoru. Policijska/pravosudna mreža kaznila je solidarnost.

SIN BANDERAS NI FRONTERAS: SOLIDARNOST S ANARHISTIMA UHIĆENIMA U ŠPANJOLSKOJ [hr]

Ustanička soldiarnost s anarhistima uhapšenima u Španjolskoj! Nijedna agresija bez odgovora!
Naspram nove represivne operacije tokom koje je 16. decembra policija pretresla deset anarhističkih prostora i uhapsila 7 anarhista, koje je zatočila španjolska država uz optužbu za terorizam, naš odgovor može biti samo anarhistička međunarodna solidarnost, raznoliki neprekidni napad protiv svih izraza moći.
Neka naši drugovi osjete toplinu solidarnosti i neka naš neprijatelj gori u plamenu antiautoritarne borbe za slobodu.
NI KRIVI NI NEVINI, JEDNOSTAVNO NEPRIJATELJI MOĆI I SVAKOG AUTORITETA.
MONICA CABALLERO, FRANISCO SOLAR, GABRIEL POMBO DA SILVA I SVI DRUGOVI ZATOČENI U ŠPANJOLSKOJ I DILJEM SVIJETA, SLOBODNI!!!
Sin Banderas Ni Fronteras
[Bez Zastava I Granica, nap.prev.]
...

ŠPANJOLSKA: OPERACIJA "PANDORA", POPIS ZATVORENIKA [hr]

Drugovi talijanskog Anarhističkog Crnog Križa objavili su popis drugova uhapšenih u Španjolskoj tokom operacije "Pandora". Neki od njih se nalaze privremeno u navedenim zatvorima i ubrzo će biti premješteni. Nedostaje potvrda jedne od drugarica da li želi javno objavljivanje svojeg imena.
Lisa Sandra Dorfer
C. P. Madrid VII – Estremera
Ctra. M-241
28595 Estremera - Madrid - España
Alba Gracia Martínez / Noemí Cuadrado Carvajal / Anna Hernandez del Blanco
C. P. Madrid V – Soto del Real
Carretera M-609, Km 3,5
28791 Soto del Real - Madrid - España
Enrique Balaguer Pérez
C. P. Madrid VI – Aranjuez
Ctra. Nacional 400, Km. 28
28300 Aranjuez - Madrid - España
David Juan Fernández
C. P. Madrid III – Valdemoro
Ctra. Pinto-San Martín de la Vega, km. 4,5
...

FERRARA [ITALIJA]: VIJESTI IZ ZATVORA VISOKE SIGURNOSTI [hr]

Lucio, uhapšen s Francescom i Grazianom zbog napada na gradilište superbrze željeznice TAV u Chiomonteu, premješten je na odjel Visoke Sigurnost zatvora u Ferrari. Premještaj je direktna posljedica optužbe za "atentat u terorističke svrhe", koju je torinsko tužilaštvo pokrenulo prije desetak dana.
* * *
Torinsko tužilaštvo je potvrdilo zabranu susreta novih zatvorenika No-TAV (Graziano, Lucio i Francesco, u očekivanju suđenja, te Claudio tek premješten nakon presude u Torinu) s Alfredom i Nicolom (osuđeni za napad na Adinolfija), kao što se već desilo prethodnih mjeseci kada je torinsko tužilaštvo zatražilo istu zabranu, potrkrijepivši je negativnim utjecajem koji bi drugovi već prisutni u zatvoru mogli vršiti na nove zatvorenike.
Ferrarska zatvorska uprava pokušala je iskoristiti ovu novu zabranu susreta kako bi dodatno odvojila Adriana i Michelea s jedne strane, a Alfreda i Nicolu s druge, čemu su se drugovi usprotivili te ponovno dobili zajednički izlazak u dvorište i međusobno druženje.
Drugovi zatvoreni zbog napada na Chiomonte, kako oni s prvostupanjskom presudom tako oni u očekivanju suđenja, nemaju mjera ograničenja ni međusobno ni s Micheleom (operacija Brushwood, osuđen na dvije godine i tri mjeseca) ni s Adrianom (uhapšen za sabotaže na rimskom području Castelli Romani).
Ovo što je gore navedeno svjedoči još jednom o prljavoj igri koju sudovi i zatvorske uprave igraju kako bi stvorili dodatne ograde u prostoru visoke sigurnosti gdje su ionako susreti sa zatvorenicima na drugim odjelima onemogućeni.
...

MILANO [ITALIJA]: OŠTEĆENA VOZILA FIRME "ENJOY" U ZNAK SOLIDARNOSTI S GIANLUCOM I ADRIANOM [hr]

"MILANO 15. DECEMBRA. OŠTEĆENO VIŠE OD 20 VOZILA TVRTKE ENJOY, RENT-A-CAR SLUŽBA KOMPANIJE E.N.I. U PARTNERSTVU S TRENITALIA FRECCIAROSSA* I FIAT-om. OVO JE DJELO SOLIDARNOSTI S GIANLUCOM I ADRIANOM I SA SVIM ZATVORENIM ANARHISTIMA."
[*E.N.I.- energetska talijanska kompanija, već prisutna s plinskim platformama i na Sjevernom Jadranu Hrvatske, zainteresirana i za buduću eksploataciju nafte duž istog mora; TRENITALIA FRECCIAROSSA - superbrzi vlak talijanskih željeznica, nap.prev.]
Izvor: talijanski Anarhistički Crni Križ

NUNCA DE RODILLAS: TEKST SEBASTIANA OVERSLUIJA [hr]



Tekst Sebastiana Oversluija od drugova s bloga "Nunca de Rodillas"


ODBACUJEM

"Odbacujem svijet društva koji me vodio od rođenja.
Odbacujem njihove običaje njihove vrijednosti koje su me oblikovale kako bih patio zbog njihove nametnute moći.
Odbacujem njihov autoritet i njihove obaveze koji su me ograničili u odgoju.
Odbacujem njihovu bijednu kulturu njihovih dogmi, vođenih žeđu za sužanjstvom i pokoravanjem.
Odbacujem ono što me oblikovalo, zato što odbacujem same poroke koje mi neprekidno nude.
Pljujem na sva sranja i mržnju naspram brojnih kazni i masovne društvene represije.
Odbacujem dobro i loše.
Ne podnosim njihova glupa uvjerenja koja pretvaraju našu volju u smrt, a našu smrt u vjernu ovcu, zahvalnu na ničemu što nam daju.
Prekidam sa sranjima i potrošnjom, mičem se u stranu kako bih mogao bolje analizirati i napasti, vidim dvostruku učinkovitost zato što odbijam zauvijek njihove pasivnosti koje troše najplemenetije sklonosti u otuđenim komforima društva.
Ubijam moje strahove koje proizvode kao sredstvo nadzora za njih, vlasnike i vjerne sluge kapitala, i za sve one koji govore istim jezikom pokoravanja."

[Iz knjige "Plamen života"]
...

ČILE: U SJEĆANJE NA SEBASTIANA OVERSLUIJA [hr]



TKO SE BORI NEĆE NIKADA BITI ZABORAVLJEN!

Sebastián Oversluij Seguel “Angry” bio je drug koji je prihvatio anarhističke, nihilističke i ustaničke ideje, kojeg je tokom pokušaja eksproprijacije banke 11. decembra 2013. ubio Wiliam Vera, prokleti zaštitar, zaštitnik novaca imućnih.
"Angryjev" je život bio ispunjen borbama, borio se protiv svega što ga je ograničavalo, za svoju autonomiju i za potpuno oslobođenje (životinja, ljudi i zemlje), zato je bio vegan i odbijao je konzumirati droge i alkohol.
Zauvijek ćemo se sjećati druga i svih koji se bore za slobodu i suočavaju se s moći i sa svakim autoritetom!
NAŠI ŽIVOTI SE NASTAVLJAJU U KONFLIKTU!

Najbolji način da odamo čast njegovoj smrti je nastaviti borbu!
...

GRČKA: NIKOS ROMANOS VRAĆEN U ZATVOR [hr]

Nakon 31 dan štrajka glađu N.Romanos je otpušten u srijedu nakon jedan sat iz bolnice "C.Genimatas", nakon 8 dana rehabilitacije, praćen brojnim policijskim snagama krenuo je putem zatvora Korydallos, gdje će odmah biti zatvoren u "svoju" ćeliju, a ne u zatvorsku bolnicu.
Izvor: talijanski Anarhistički Crni Križ

ŠPANJOLSKA: "OPERACIJA PANDORA", HAPŠENJA I PRETRESI [hr]

Zakon Mordaza (potpisan prije nekoliko dana i koji povećava na arbitrarni način pravosudne ovlasti represivnih snaga, nap.prev.) počinje se konkretizirati u životu ove zemlje. Od 5 ujutro 16. decembra započela je represivna operacija nazvana Pandora, protiv "anarhističkog terorizma".
Optužbe Audiencie Nacional [specijalni visoki, politički, sud, nap.prev] odnose se na različite atentate na podružnice banaka, mada se u izjavi policije ne nalaze podrobniji detalji o kojim se točno atentatima radi, već se govori općenito o raširenom "anarhističkom terorizmu". U tom je trenutku Mossos d'Esquadra [policija Katalonije, nap.prev.] s oko 300 pandura upalo u skvot Kasa de la Muntanya, popraćeno helikopterom koji je s visine nadgledao i osvjetljavao operacije. Mossos su zatvorili obližnje ulice i izvršili hapšenja na tom području Barcelone. Tada su krenule i druge operacije, na Ateneo Libertario [slobodarsko sveučilište, nap.prev.] Sant Andreu i Poble Sec, također u Barceloni; a istovremeno na drugih deset katalonskih područja panduri su upali u domove i stambene prostore.
Za sada je poznato da je bilo 15 hapšenja (mada se broj mijenja ovisno o izvoru), većinom u Barceloni, osim jednog kućnog pritvora u Madridu. Hapšenja su izvršena nadasve tokom pretresa stanova. Policija je zaplijenila mobitele, računala i papirnati materijal, uključujući i nekoliko knjiga prisutnih u slobodarskim učilištima. U okupiranoj Kasa de la Muntanya drugove su blokirali u vježaonici zgrade dok su pretresali stambene prostore.
Različite inicijative solidarnosti s uhapšenima pokrenute su u Kataloniji i u drugim dijelovima zemlje.
Uslijedit će ažuriranja i izjave.
...

ČILE: PROLAZNIK PRONAŠAO EKSPLOZIVNU NAPRAVU ISPRED ŽENSKOG ZATVORA I ODNIO U PODZEMNU. O NOVIM REPRESIVNIM METODAMA [hr]


U 07:10 jedan je radnik pronašao torbu u dobrom stanju kraj Ženskog zatvora i Metropolske Uprave Žandarmerije te odlučio da je odnese na radno mjesto.
Na radnom mjestu otvorio je torbu u kojoj je pronašao aparat za gašenje požara povezan s tajmerom. Stražar gradilišta upozorio je radnika da se možda radi o bombi te nakon diskusije potonji, koji je želio sve to odnijeti kući i/ili prodati - odlučio je da vrati na mjesto pronalska i obavijesti žandarmeriju.
Nakon što je vratio torbu sa sadržajem na ulaz zatvorske kasarne, policija odbija da ga sasluša, tretirajući ga uobičajenim arogantnim tonom ignorancije, naredivši mu da odnese torbu sa svim sadržajem.
Zbunjen, radnik se uputio u središnji park, koji razdvaja aveniju Vickuna Mackenna, i ostavio sadržaj torbe kraj ogromnog stupa 5. linije podzemne željeznice, blizu stanice San Joaquin.

GRČKA: DIREKTNE AKCIJE SOLIDARNOSTI S NIKOSOM ROMANOSOM [hr]


KRETA: U noći 9. decembra blokirali smo 28 bankomata (od ukupuno 30) u gradu Hania, kao minimalni znak solidarnosti s borbom anarhista N. Romanosa... 1. februara 2013. drugovi iz slučaja Velvedo odabrali su počiniti eksproprijaciju podružnice agrotiki banke i poštanskog ureda.
Banke su zupčanici kapitalističkog sistema i uvijek će biti meta svake ustaničke svijesti. Premda su drugovi zahtjevi ispunjeni, borba za slobodom i društvenom emancipacijom nastavi će se svim sredstvima.
Solidarnost znači napad
Sve dok svi zatvori budu uništeni
Ničemu nije kraj

Solidarni
* * *
ATENA: Anarhistički drug Nikos Romanos započeo je štrajk glađu 10.11. zahtjevajući pogodnosti izlazaka na koje ima pravo po zakonima sistema. Kao znak konkretne solidarnost i drugi su drugovi ušli u štrajk glađu, Giannis Mihailidis (17/11), Andreas-Dimitris Bourzoukos (1/12), Dimitris Politis (1/12) and Ilias Karadouman (5/12). Nikos Romanos izabrao je upotrijebiti jedno krajnje sredstvo borbe postavljajući svoje vlastito tijelo kao barikadu i kao prepreku svoju beskompromisnu volju i želju za daškom slobode iz uništavajućih uvjeta zatvora. Očito je da smo uz njega, konkretno, i da podržavamo njegovu borbu sve do kraja svim sredstvima, prepoznajući totalitarne i osvetničke uvjete koje korekcioni bordeli stvaraju i reproduciraju.
Zato smo u ranim satima utorka 09.12. pretvorili naše agresivne namjere u djela, šaljući zapaljive signale solidarnosti Nikosu Romanosu i ostalim drugovima.
Točnije:
Postavili smo zapaljivu napravu sačinjenu od plinske boce za kampiranje ispred ulaza u gradsku vijećnicu Kesariani.
Zapalili smo dva vozila poštanskog ureda i jedno vozilo elektroprivrede u Sepoliju.

GRČKA - UK: 10. DECEMBAR 2014., S. IZ ACT FOR FREEDOM NOW! NIKOSU ROMANOSU [hr]

Od danas 12.12.2014. anarhist Nikos Romanos je zaoštrio svoju borbu ulazeći u štrajk žeđu i insistirajući na svojim zatjevima.

"Njegov život sada visi o koncu", izjavo je kardiolog, nadodajući da: "Njegov organizam je oslabljen i dehidriran. Ako se to nastavi doći će do ograničenog funkcioniranja organa i bit će u neposrednoj opasnosti otkazivanja brojnih organa."

Na liječnike je vršen pritisak da bi ga prisilno hranili, ali oni pružaju otpor i bore se kako bi slijedili liječničku etiku. Romanos je pobijedio.

Nema veze što će uslijediti, kako će daleko on stići, da li će živjeti ili umrijeti. Meni nije njega žao, čak da umre neće mi ga biti žao...

Ja ga poštujem.

Da sam bio u borbi bio bih ga želio imati na svojoj strani, ne kao neprijatelja.

Ne zanima me koliko godina ima.

On nije dijete.

On je osoba slobodne volje, nešto čega se ostatak nas kloni ili je pak to razvodnilo.

Taj jebeni Romanos, anarhist, kriminalac, svojeglav (zovite ga kakogod želite, njega ionako zaboli za to), je stavio svoje tijelo pred čudovište koje nazivamo Grčka Demokracija, grozotu moderne globalizirane stvarnosti.

Sam, jedno ljudsko biće od krvi i mesa, sam, protiv svih.

On nije ni heroj ni mučenik, niti štiti prava onih s punim stomakom koji se virtualno brinu za njega u parlamentu, u kafićima i na facebooku.

On ne uzvikuje "kruha, obrazovanja, slobode" na okupljanjima godišnjica i na beživotnim štrajkovima, da bi se kasnije jele kokice i gledalo posljednji film Kena Loacha.

Ne, njega ne zanima da bude "obrazovan" na Institutu naše bijede.

On je u ovom trenutku jedina osoba, u jednoj Pustoj Zemlji, koja želi sve! Više nije važno da li će ustuknuti, da li će ga liječnici spasiti, da li će premijer i ministri ustuknuti.

Romanos, jedna osoba sama pobijedila je čitavu naciju.

Bez ubojstva, bez bacanja pametnih bombi, bez slave, da bude izabran u parlament, bez da preda jednu zemlju MMF-u.

Sam. U zamjenu za svoj život.

...

ATENA [GRČKA]: IZJAVA NIKOSA ROMANOSA, 11.12.2014. [hr]

Nakon 31 jednog dana oštre i ustrajne borbe okončao sam moj štrajk glađu, i postigao važnu pobjedu. Amandman koji je izglasao Parlament, a čiji sam ja jedini korisnik, sadrži bitne razlike u odnosu na prvotnu izjavu Ministra Pravosuđa, na koncu je moj zahtjev prihvaćen - ma to znači da ću morati "nositi elektronsku narukvicu".
Jedina sigurna stvar je da je ova pobjeda rezultat političkog pritiska kojeg su izvršili ljudi u borbi, a Borbena Anarhija je nedvojbeno veliki moralni, politički i praktični pobjednik. Raznovrsna revolucionarna borba i mi, kao politički zatvorenici, izranjamo iz te borbre snažniji nego prije.
Podižem moju šaku i šaljem najtoplije pozdrave i moju beskrajnu ljubav svim drugovima koji su bili na mojoj strani.
SVIM SREDSTVIMA!
SOLIDARNOST S POLITIČKIM ZATVORENICIMA
DUG ŽIVOT ANARHIJI
PS: Opšriniji tekst uslijedit će idućih dana.
PS2: Želim također zahvaliti i liječnicima bolnice koji su odbili pokoriti se pritiscima tužitelja glede mojeg prisilnog hranjenja, i koji su me podržali koliko god su mogli.
...

SANTIAGO [ČILE]: O NAPADU NA SJEDIŠTE TAMNIČARA I O MLADIĆU KOJEG SU PUSTILI DA UMRE JER SU MISLILI DA JE ANARHIST [hr]

U zoru 25. septembra 2014. jedna je eksplozija potresla četvrt Yungay u samoj povijesnoj jezgri Santiaga. Eksplozija je prouzročila teške rane i opekline Sergiju Landskronu, 29 godina, koji je u prvom momentu optužen za postavljanje eksplozivne naprave te ga je policija ostavila da umre dok su ga je medicinsko osoblje fotografiralo u agoniji.
Prije smrti, mada u agoniji, policija je zabranila da osobe iz susjedstva pruže pomoć zato što su bili očarani mogučnošću da se možda radi o anarhistu te su odlučili svojom moći da počine "autopsiju na životu", proširujući i zaoštravajući njegovu agoniju.
Nakon nekoliko dana otkrilo se da je Sergio Landskron bio narkoman, i siromašan, koji je jednostavno pokupio torbu i prenio je, oko 10 minuta, s mjesta na kojem ju je našao.
Nakon što su kontrolirali nadzorne videokamere kako bi prikazali dokaze, policija i tužiteljstvo su objavili da su dvije anonimne osobe postavile jednu eksplozivnu napravu, sastavljenu od aparata za gašenje požara ispunjenog barutom, koju je aktivirao elektronski sistem. Naprava je postavljena pokraj ulaza u ANFUP (Nacionalna Udruga Zatvorskih Službenika), oko 01:00, gdje su pronađeni i letci na kojima piše:
"Tamničari, sjetite se da ste uvijek na meti naših djela. Nemate nikakvog razloga da mirno spavate i mirno hodate. Svaki napad na revolucionarne zatvorenike imat će kao neposredni odgovor našu ustaničku akciju. Požarom i barutom protiv moći, protiv svakog oblika autoriteta i dominacije."
Par minuta kasnije, Sergio Landskron je navodno prošao tim mjestom i uzeo eksplozivnu napravu te je prenio nekoliko ulica dalje, kada je ova eksplodirala i prouzročila teške rane, a zatim smrt.
Do sada, osim letaka, nijedna grupa nije preuzela odgovornost za eksplozivni napaad. Dok su Vlada i tamničari tražili odgovorne, koristeći antiteroristički zakon, obitelj pak optužuje državu što je onemogućila medicinsku pomoć i što je uvrijedila Sergija mada je bio u agoniji.
...

ČILE: TAMARA SOL KAŽNJENA U ZATVORU JER SE ODBILA POKORITI [hr]

Javljamo da je drugarica Tamara Sol Farías Vergara "kažnjena" krajem prethodnog tjedna pošto je optužena da je prekršila pravila zatvora. Kazna se sastoji od:
- Zabrane posjeta
- Zabrane primanja paketa
Ova posljednja kazna odnosi se i na zabranu primanja hrane i neposredni je napad na njeno zdravlje i prehranu, budući da je vegetarijanka (kao dio ideja jednog antiautoritarnog života), i pokušaj slamanja naše nepokorene drugarice.
Pozivamo na hitnu solidarnost s našom drugaricom koja se nalazi u zatvoru o 21. januara, optužena za pokušaj pljačke i pokušaj ubojstva za počinjenu akciju u banci Estado, protiv jednog zaštitara, kao navodni čin osvete za ubojstvo našeg druga Sebastiana Oversluija Seguela.
Sva naša solidarnost Tamari Sol Farias Vergari.
I svim drugovima anarhistima, nihilistima i
antiautoritarcima u zatvoru i u bijegu.
...

GRČKA: NIKOS ROMANOS PREKINUO ŠTRAJK GLAĐU [hr]

"Odlučili smo da budemo nešto drugo...
Mi smo barbari.
Oni koji plešu s VATROM
i pričaju jezikom SLOBODE" - actforfree.nostate.net
Nikos Romanos okončao je svoj štrajk glađu nakon 31 dan, zbog zahtjeva na pogodnosti izlaska u svrhu pohađanja fakulteta.

Bit će primijenjen zakon o nošenju narukvice, koja će nadzirati sva njegova kretanja tokom pohađanja studija izvan zatvora.

Solidarni s tobom, druže, u tvojem dugom oporavku!

Solidarnost sa svim uhapšenima i optuženima za 6.12.!
Izvor: Act For Freedom Now

GRČKA: VIJESTI O NIKOSU ROMANOSU [hr]

Nikosa Romanosa je država zatočila nakon dvostruke eksproprijacije, jedne banke i jednog poštanskog ureda ELTA-e u Velventosu, Kozani, 02.01.2013.
Djelo je dio polimorfne anarhističke borbe protiv odgovornih za haračenja koja država i kapital vrše nad čitavim društvom.
Politički izbor i borba Nikosa Romanosa uslijedili su nakon pobune 2008. On se bori za svijet bez moći, izrabljivanja i gospodara.
Borba zatvorenika u štrajku glađu za dašak slobode i protiv brutalnosti zatvora te pojačane kaznene represije (blokada i odbijanje otpusta, generalizacija izolacije, zatvori tipa-C), rame uz rame s borbom svih potlačenih protiv represije i izrabljivanja njihovih života.
Liječnik koji prati druga kaže da je Nikosa ispitao psihijatar, koji je dijagnosticirao da nije mentalno bolestan i da nema samoubilačke namjere. Zato mu nisu potrebni psihofarmaci ili prisilno hranjenje. Sam liječnik je imao poteškoća pristupiti bolnici, iako je u više navrata potvrdio da je osobni liječnik Nikosa Romanosa.
Atena, 10. decembra
U utorak 9. decembra javni tužitelj Vrhovnog Suda Vasiliki Theodorou ponovno je odbio zahtjev za pogodnosti izlaska u svrhu obrazovanja.
U ponedjeljak se Samaras (premjer) susreo s roditeljima druga, u pokušaju da izvrši pritisak na njih kako bi odvratili sina od štrajka glađu.
U noći između ponedjeljka i utorka ministar pravosuđa Charalambos Athanasiou odbio je zakon o elektronskoj narukvici za zatvorenike, koji su predložili Syriza-KKE-DIMAR.
U noći je kružio hitan poziv na prosvjed solidarnosti ispred grčkog parlamenta na trgu Syntagma.
...

GRČKA: VIJESTI O UHAPŠENIM DRUGOVIMA [hr]

U ranim jutarnjim satima, u petak 05.12., nakon telefonskog poziva doušnika, panduri su uhapsili dva druga u Ateni, tokom eksproprijacije praznih boca iz dvorišta privatne tvrtke za reciklažu. Drugovi (jedna žena i jedan muškarac) su najprije odvedeni u lokalnu policijsku stanicu, a zatim u GADA-u (Policijski stožer Atike), gdje je tužitelj izdao nalog za pretres njihovih domova. Panduri su našli nekoliko praznih pivskih flaša, pun kanistar benzina, nekoliko petardi, jedan čekić, jednu praćku, jedan suzavac i letke o Nikosu Romanosu. Drugovi su optuženi za:
Posjedovanje eksplozivnih naprava (krivično djelo)
Posjedovanje oružja (prijestup)
Krađu (prijestup)
Preostali uobičajeni kazneni postupak odvio se popodne istog dana i drugovima je određeno da se u roku od tri dana pojave pred tužiteljem. Do tada će biti zadržani u GADA-i, a zatim otpušteni u ponedjeljak uz mjeru ograničenja da se jednom mjesečno prijavljuju u policijsku stanicu, sve do suđenja.
Naše misli su s Nikosom. Ostani snažan, brate
Solidarni
...