Titolo: ČILE: PROLAZNIK PRONAŠAO EKSPLOZIVNU NAPRAVU ISPRED ŽENSKOG ZATVORA I ODNIO U PODZEMNU. O NOVIM REPRESIVNIM METODAMA
w-2-wp-298-import-1.png

U 07:10 jedan je radnik pronašao torbu u dobrom stanju kraj Ženskog zatvora i Metropolske Uprave Žandarmerije te odlučio da je odnese na radno mjesto.

Na radnom mjestu otvorio je torbu u kojoj je pronašao aparat za gašenje požara povezan s tajmerom. Stražar gradilišta upozorio je radnika da se možda radi o bombi te nakon diskusije potonji, koji je želio sve to odnijeti kući i/ili prodati - odlučio je da vrati na mjesto pronalska i obavijesti žandarmeriju.

Nakon što je vratio torbu sa sadržajem na ulaz zatvorske kasarne, policija odbija da ga sasluša, tretirajući ga uobičajenim arogantnim tonom ignorancije, naredivši mu da odnese torbu sa svim sadržajem.

Zbunjen, radnik se uputio u središnji park, koji razdvaja aveniju Vickuna Mackenna, i ostavio sadržaj torbe kraj ogromnog stupa 5. linije podzemne željeznice, blizu stanice San Joaquin.

Idući dan, 6. novembra, oko podne, radnik parka pronašao je napravu između grmova i obavijestio žandarmeriju, koja je ovaj put priču shvatila ozbiljno i nazvala policiju koja je osigurala područje velikim brojem osoblja.

Nakon zatvaranja područja stigla je jedinica GOPE-a [forenzičarska jedinica, nap.prev.] u specijalnim uniformama, s robotima anti-bomba i specijalnim vozilima kako bi ispitali napravu koja nije eksplodirala. Na koncu, nakon dugih sati operacije, GOPE je pokušao izvesti eksploziju pod nadzorom, pošto nisu bili u stanju da u potpunosti dezaktiviraju napravu te su je stoga morali prenijeti specijalnim vozilom kako bi je aktivirali u svojoj kasarni. Po riječima štampe na mjestu je navodno pronađen letak s rečenicama tipa "ovo nije teroristička akcija" i "jedini terorizam vrši država", mada ga do sada nije objavila.

Gorući umovi glasnogovornika moći i štampe govore o novom anarhističkom napadu u podzemnoj željeznici, ali ovog puta vjerojatno s nešto manjom dozom baruta koji bi bio uništio stup podzemne, uzrokujući iskakanje iz tračnica. Zamjenik tajnika Ministarstva unutarnjih poslova, Mahmoud Aleuy, odmah se pozvao na antiteroristički zakon protiv odgovornih osoba kojima će biti suđeno.

Nakon nekog vremena objavili su da je anonimna osoba postavila eksplozivnu napravu sačinjenu od kilograma baruta u aparatu za gašenje s tajmerom, ujutro 5. novembra, na području kraj kasarne žandarmerije. Izgleda da bomba zbog kvara na električnom sistemu nije eksplodirala.

Tužilaštvo Sura, samoprozvano stručnjakom za terorizam, pokazalo se uvjereno u brzo rješavanje slučaja, zahvaljujući videokameri žandarmerije koja bi mogle razjasniti događaj i počinitelje. Ubrzo nakon ove trijumfalne izjave tamničari su izjavili da navedena videokamera nije bila u funkciji već šest mjeseci i da nisu uopće izbacili radnika koji ih je obavijestio o pronalasku torbe, mada je nekoliko svjedoka i kolega tog istog radnika vidjelo da mu nisu povjerovali te da je isti zatim ostavio napravu kraj stupa. Štampa tvrdi da bi u slučaju eksplozije tokom prijevoza bili vjerojatno suočeni s "još jednim slučajem

Landskron".

Odgovornost za djelo ubrzo je preuzela "Banda Acrata Sebastian Oversluij", uz objašnjenje da je jedina meta napada bila žandarmerija, a ne podzemna ili građani. "Cilj je bio napasti i ošteti Žandarmeriju", kako bi mehanizmi sigurnosti zatvorskog prostora postali ranjivi."

Izvor: RadioAzione iz Noticias de la Guerra Social