Titolo: ČILE: SUKOBI, BLOKADE CESTA I NAPADI POŽAROM U SJEĆANJE NA DRUGA SEBASTIANA OVERSLUIJA-ANGRYJA

U decembru 2014. različiti oblici ulične borbe ponovno su se susrele na ulicama, želeći održati na životu pobunjeničko sjećanje na anarhističkog druga Sebastiana Oversluija, ubijenog tokom eksproprijacije banke 13. decembra 2013.

Već se u septembru sabotaža izrazila vatrom i borbom, zapalivši autobus linije Macul-Grecia, ili pak blokadom željezničke linije teretnog vlaka, koji je počinila "Anarhistička Koordinirana Grupa-GAC, Organizirana Banda Mauricio Morales/Zapaljiva Ćelija Sebastian Oversluij".

Samo neke od akcija, kratki rezime - za sada djelomičan - zbivanja.

SUKOBI NA BIVŠEM PEDAGOŠKOM, IDENTIFICIRAN JEDAN INFILTRIRANI POLICAJAC

10. decembra 2014., oko 13:30, maskirani su podigli barikade i sukobili se s policijom ispred Bivšeg Pedagoškog, u sjećanje na ubojstvo Angryja.

Tokom sukoba, studenti koji su bili prisutni, zamijetili su jednu sumnjivu osobu. Licem u lice bijednik je promrljao da je student fakulteta. Studenti nisu povjerovali u neke njegove proturječnosti i nastavili su ga ispitivati dok nije otkrivena njegova uloga infiltriranog policajca. Baš su u tom trenutku specijalne policijske jedinice upale masovno na fakultet kako bi spasile svojeg infiltriranog kolegu, udarajući sve prisutne.

Nekoliko sati nakon sukoba policija je počela nasumice hapsiti studente ispred fakulteta, optužujući ih za napad na infiltriranog pandura. Nakon formaliziranja optužbe za krađu uz nasilje, za otmicu karabinjera u vršenju dužnosti, i agresiju na istog, studenti su vraćeni na slobodu.

Infiltrirani policajac je otkriven, radi se o naredniku Camilu Ramirezu Eyzaguirreu, 27 godina, iz San Fernanda, nastanjenom u općini Providencia. U njegovom su mobitelu pronađene, osim informacija o realizaciji "specijalnih procedura" policije, i fotografije jedne navodne bombe ručne izrade unutar jednog doma, mada još nisu jasne namjere i ciljevi policije s ovom napravom.

VINA DEL MAR. BLOKADA ULICE NA UTFSM

10. decembra, blokada ulice i sukobi s policijom ispred Tehničkog Fakulteta Federico Santa Maria u sjećanje na Angryja.

VILLA FRANCIA. ZAPALJEN AUTOBUS U ZORU

Nakon 05:30, 11. decembra 2014., maskirani su blokirali promet barikadom na sjecištu 5 de Abril i Yelcho, i okupirali autobus 509 nakon što su zaprijetili vozaču da siđe zajedno s putnicima. Nakon što su ispraznili autobus, polili su ga benzinom i zapalili te zatim bacili letke u sjećanje na druga Sebastiana Oversluija.

Prijepis letka kojeg je objavila štampa:

"Izazivaj nerede! Nadali su se da ćemo ostati u tišini, da ćemo prihvatiti sve tako kako je, kako žele i da ostane. Ali ne, uporni, iluzijom o drugačijem životu, urlamo kaosu" (Angry)

Oversuij Sebastián Seguel (Angry) Prisutan!!!

Godinu dana od njegove smrti u borbi, u pokušaju eksproprijacije banke Estado u Pudahuelu, gdje ga je ubio plaćenik Wiliam Vera.

Onima koji su poginuli naspram neprijatelja... ne zaboravimo:

Claudia Lopez

Mauricio Morales

Jhonny Cariqueo

Matias Catrileo

Hno.Vergara

Sebastian Oversluij

ZAPAMĆENI U SVAKOJ AKCIJI!

Sebastian Overslui Seguel, anarhistički drug ubijen tokom borbe u pokušaju eksproprijacije podružnice banke Estade u Pudahuelu 13. decembra 2013.

Godinu dana nakon njegove smrti mi prisvajamo njegovu borbu, ne zaboravljamo ga i pretvaramo sjećanje u oružje protiv svakog oblika autoriteta.

Sjećamo se i svih drugova koji su poginuli u sukobu s ovim svijetom zasnovanim na izrabljivanju i uništenju zemlje.

Solidarni s našim drugovima u zatvorima šaljući im dimne signale kako bi znali da se nismo predali.

U RATU SMO

___________________

Nakon napada požarom moć je brzo reagirala, i dodijelila slučaj tužitelju Claudiju Orellanu, iz Južnog Tužilaštva - samozvanim stručnjakom za "antiterorizam" i eksplozive. Ovaj put se materijalizirala stara prijetnja komprimiranja svih zločina političke anarhističke prirode u jednu samu diviziju i red, neovisno o kontekstu, materijalima ili prekršenom zakonu. Politička namjera je već odlučena te je stoga Južno Tužilaštvo ponovno najavilo svoju suradnju s "Operativnom jedinicom za složene zločine" iz Istražne policije kako bi otkrili počinitelje zapaljivog napada, te pokušali ugasiti svaki plamičak pobune, otpora i napada antiautoritaraca i pobunjenih.

Besramnom iskrenošću upravo je prefekt José Luis López iz specijalne jedinice Istražne policije iznio političku prirodu pravosudnih odluka "Južno Tužilaštvo ima tužitelja koji se neprekidno bavi napadima navedene prirode, ne samo eksplozivima nego i požarom. Mogli bi reći da postoji anarhistička ustanička povezanost na nacionalnom teritoriju, i na tom području tužitelj Orellana preuzima odgovornost za ovu istragu".

Na koncu, nakon kratke medijske rasprave, vlada je odlučila da za sada ne upotrijebi antiteroristički zakon ili zakon o unutrašnjoj državnoj sigurnosti, koristeći kazneno djelo požara, posjedovanja zapaljive naprave i nemira.

VILLA FRANCIA. SUKOBI S POLICIJOM I ZAPALJEN JOŠ JEDAN AUTOBUS

Tokom noći 11. decembra 2014. nekoliko maskiranih krenuli su iz Villa Francie i blokirali ulicu zapaljenim barikadama, bacanjem kamenja i molotova, te pucnjima protiv pristigle policije.

Oko 21:50 jedan autobus linije I-17 ostao je blokiran zbog električnog kvara usred sukoba na ulici 5 Abril. Nakon što je autobus na brzinu ispražnjen, zapaljen je molotovljevim koktelima.

BLOKIRANA ULICA ISPRED GIMNAZIJE MANUEL BARROS BORGONO

19. decembra maskirani drugovi su odlučili napustiti gimnaziju Manuel Barros Borgoño i blokirati aveniju San Diego, te se sukobili s policijom i izvjesili transparent u sjećanje na Angryja.

"Naše sjećanje je Crno, kao i naše srce!

Sebastian Oversluij, Claudia Lopez i Mauricio Morales: Nikoga ne zaboravljamo!"

Izvor: RadioAzione iz Noticias de la Guerra Social