Titolo: ŠPANJOLSKA: ANARHIST GABRIEL POMBO DA SILVA NAPOKON SLOBODAN (10.06.2016.)
w-7-wp-740-import-1.png

<em>Doznajemo da je anarhistički drug Gabriel Pombo da Silva napokon slobodan, unatoč preprekama koje su se bile stvorile oko njegovog otpuštanja nakon što je odslužio svoju kaznu.

Uslijedit će nove vijest što prije bude moguće.</em>

PISMO GABRIELA POMBO DA SILVE

"Anarhizam je nešto što se tiče pojedinca, ne samo u odnosu na zajednicu, nego i u odnosu na samog sebe. Anarhizam nije usmjeren na "građanina" nego na narod." - Albert Libertad

Dragi drugovi,

Napokon, nakon beskrajnih igri i šikaniranja od strane zatvorske institucije i ministra unutarnjih poslova, bili su prisiljeni da se pokore svojim vlastitim zakonima, koje oni neprekidno krše, i sada sam ovdje, napokon slobodan, dok pišem ove prve riječi zahvalnosti i ljubavi svima koji su me u ovih više od 30 godina pratili i potvrđivali moja anarhistička uvjerenja, pretvarajući u djela temeljne vrijednosti i principe anarhizma, kao što su uzajamna podrška i solidarnost, i napokon me uspjeli otrgnuti iz kandži zatvorske zvijeri protiv koje ću se i dalje boriti na ulicama, ne zaboravljajući, naravno, bitku koja se vodi vani.

Siguran sam da sam čak u svemu ovome bio vrlo privilegiran što sam imao podršku drugova, zato što ima mnogo njih koji nemaju tu mogućnost. U nadolazećim danima napisat ću podrobniji tekst o našem pokretu i mogućim strategijama koje bi trebali razviti kako bi izliječili revolucionarni anarhizam naših predaka od svih institucionaliziranja i beskorisnog blebetanja.

Da budem jasan, neću nikada zaboraviti naše slobodarske drugove zatvorene u španjolskoj državi i diljem svijeta, nadasve Monicu, Francisca, Claudija i nedavno uhapšenu drugaricu koja će ubrzo biti izručena njemačkoj državi, te mnogo drugih neimenovanih.

Ima još mnogo toga za učiniti, znam, i neće sigurno ostati neučinjeno zbog nedostatka volje, strasti i predanosti.

U ovim trenucima ne želim govoriti o hirovitosti zatvorske uprave koja je pokušala spriječiti moje optuštanje, zato što ćemo to dokumentirati službenim papirima koji jasno opisuju koliko je surova i podmukla pravosudna uprava u ovoj zemlji.

Slobodan sam, i čini se da me za 45 dana namjeravaju ponovno zatvoriti, pustiti svoje pse na mene. Naravno, neću otići dobrovoljno niti ću ikako sudjelovati u ikakvom dogovoru ili pregovoru oko otpuštanja s tim odvratnim ljudima. Zato, pretpostavljam da nemam drugog izbora nego da nastavim, kao uvijek, boriti se iz sjene, podržavajući one procese i antiautoritarne projekte koje smatram nužnima za život, sa svim sredstvima dostupnim u mojoj nametnoj ilegali.

Bilo bi nemoguće spomenuti ovdje sve osobe i organizacije koje su me podržavale kroz sve ove godine, zato što ih ima previše. Želim samo da znaju da mogu računati na mene jučer, danas i zauvijek za anarhizam i društvenu revoluciju.

Danas, s jednog mjesta izvan zidova, veliki pozdrav svoj mojoj braći i sestrama u Latinskoj Americi i južnoj Europi, uvjeren da ćemo se sresti na ovom putovanju i projektu emancipacije, naših života u borbi.

Gabriel Pombo da Silva, 10. juni 2016.

Izvor: Act For Freedom Now!