Titolo: ZATVOR KORYDALLOS - ATENA [GRČKA]: PISMO ZATVORENOG ANARHISTA GIANNISA NAXAKISA (06.2016.)
w-7-wp-739-import-1.png

U zatvoru osjećaj vremena ima svoju vlastitu karakteristiku. Dok mi dani izgledaju beskrajni, istovremeno 3 godine protekle od našeg hapšenja u Nea Filadelphiji ne izgledaju ništa. Zatvorsko okruženje potiče brze promjene osjećaja i zato je u ograničenom prostoru osjećaj vremena posebno izmjenjiv zbog sažetih perioda emocionalnih raspoloženja.

Dakle, 3 godine i jedan mjesec uz intenzivan doživljaj višestranog razočarenja i gađenja. Mogao bih napisati bezbroj stvari o zatvoru, osim uobičajenih, ali sve je tako fiktivno sada, vani i unutra, da svaka šira aluzija na bilo što meni izgleda besmislena. Samo ću reći, nastavljajući iz starih pisama, da zatvorski smrad nije povlastica samo jednog odjela, nego opći fenomen zatvora i da je izmjena značenja ovdje više nego pravilo, iskazivanje postaje vrlina, a mačizam ponos.

Nakon 3 godine i nešto došlo je vrijeme i za žalbeni sud. 22. juna počinje žalbeno suđenje za pljačku u Pirgetosu za koju smo ja i G. Sarafoudis osuđeni. Naravno, ne pozivam nikoga na nikakvo okupljanje pošto je poznato da ne prisustvujem toj bijednoj proceduri. Ova najava mog novog suđenja je samo podsjetnik nekim aktivnim drugovima i samo informativna, te otvorena za interpretaciju. Također, upućena je nepoznatim anarhistima, tamo vani, koje nisu zaveli političko kemeleonstvo, oportunizam i pokroviteljstvo koji su ispunili "sredinu" posljednjih godina, koji misle i djeluju slobodno, neovisno, bez ambicija i, naravno, napadački.

Ono što slijedi je kratak opis slučaja. Nakon jedne operacije antiterorističke agencije, 30.04.2013., u kafeu i u ulici, u Nea Filadelphiji, Atena, uhapšena su nas petorica. Dvojca su tražena (A.Dalios i F.Harisis), stoga su nas trojica optužena za pružanje utočišta kriminalcu.

U GADA-i (sjedište atenske policije) su svima nama nasilno uzeli uzorke DNK, a između ostalog otkrili su da moj i Sarafoudisov DNK odgovara uzorcima na dva različita pokretna predmeta pronađena nakon pljačke u Pirgetosu, Larissa, 2011.

Par mjeseci kasnije pozvao nas je specijalni žalbeni tužitelj da ažurira naše optužbe. Pljačka je postala pljačka u okviru terorizma, te smo danas optuženi i za sudjelovanje u terorističkoj orgnizaciji (ZVĆ).

U julu 2014. održano je prvostupanjsko suđenje u specijalnoj sudnici zatvora Koridallos i osuđeni smo na 16 godina svako po svim točkama optužnice. Žalbeno suđenje zakazano za 09.10.2015. odgođeno je najprije za 10.11.2015., da bi na kraju bilo zakazano za 22.06.2016.

Na kraju bih još želio reći da nema šanse da ikad povjerujem u pravdu kao instituciju i društvenu vrijednost. Ne postoje pravosudni skandali, jedini skandal je ljudska civilizacija i jedina vrijednost koju priznajem je apsolutna sloboda.

G. Naxakis, Zatvor Koridallos

Izvor: Act For Freedom Now!