w-6-wp-663-import-1.png

Izjava dobivena 11. februara 2016.

Prenosimo nekoliko riječi anarhističke drugarice Monice Caballero u vezi logike i funkcioniranja odjela poštovanja (m-R) u višestrukim zatvorima španjolske države. U svrhu neposredne kontrole zatvorenika i uz preventivnu izliku "rješavanja" tenzija između pojedinaca u-prisilnom-suživotu, ti odjeli u stvari imaju cilj da izbjegnu ozbiljne probleme između zatvorenika i institucije, blokirajući pobunjenički impuls ili ponašanje koje dovodi u pitanje nametnutu slogu. I radeći na temeljima podvrgavanja pravilima i protokolima za održavanje reda, traže sudjelovanje i suradnju s logikom "izvana", pošto je projekt zatvora vitalni dio sistema u svojoj cjelini, kroz koje on reproducira iste oblike postojeće Dominacije.

Podsjećamo i da će se Monici Caballeru i Franciscu Solaru suditi 8., 9. i 10. marta na madridskom ogranku Nacionalnog suda. Kao i u svim tim procesima dugogodišnjeg istražnog zatvora, kroz koje su prošli dostojanstveno i dosljedno, drugovi su i u ovom slučaju sami. Sva naša mržnja policiji i sucima, i sistemu koji štite, i sva naša revolucionarna borbena ljubav našim drugovima i svima koje progone i zatvaraju države. Neka solidarnost uvijek bude naša odgovornost. Sloboda za sve!

Srušimo svaki zid, smrt državi, dug život anarhiji.

[Trenutno se drugovi nalaze u zatvoru Villabona, no ubrzo će biti premješteni u madridske zatvore]

Barcelona, 10. februar 2016.

RIJEČI MONICE CABALLERO

<strong>

</strong>

Metode kontrole, kako izvan tako i unutar zatvora, postoje sve više i više suptilnije i učinkovitije. Zašto instalirati nadzorne kamere? Zašto zaposliti više stražara i policajaca? Kad imamo toliko njih koji bi to radili besplatno. Uz toliko građana glasača imamo toliko njih koji održavaju današnji vladajući poredak, oni su svukud; tvoj prvi susjed ili iz tvoje susjedne ćelije može predstavljati mogućeg doušnika.

S metodama kontrole zatvorenika, odjeli poštovanja (m-R) započeli su kao eksperimentalna inicijativa u zatvoru Leon, a zatim je model izvezen i u većinu španjolskih zatvora.

Zi se odjeli temelje na sudjelovanju zatvorenika upravljanjem i održavanjem prostora, a i aktivnosti itd., te se na taj način stvara osjećaj ovisnosti i pripadanju prostoru. Idealni cilj im je stvoriti, za sve zatvorenike, ograničavajuće dinamike-oblike i nagrade za dobro ponašanje. Stražari djeluju samo u iznimnim ili ekstremnim slučajevima.

Bivši upravitelj I.I.P.P.-a, Mercedes Gallizo, govoreći o takvim vrstama odjela, rekao je sljedeće: "Sama činjenica postizanja urednog suživota, s prihvaćenim temeljnim pravilima za sve, predstavlja transcendentalnu promjenu za mnogo osoba. Pomaže im da izgube strah od zatvora i od drugih zatvorenika, a istovremeno je i prva veza s umanjivanjem njihovog neprijateljstva prema strahu (i usput prema Instituciji), za pretvaranje tog straha, nedostatka povjerenja i agresije u normalnost i suradnju." Vršenje moći se odmah ugrađuje u same zatvorenike sa "zajedničkim dogovorom" oko osnovnih pravila, kako bi se stvorilo ozračje normalnosti i suradnje, ista institucija određuje i potiče stvaranje uloga i vodi suptilnim metodama i/ili ucjenom.

Ne može se poreći strah koji mnogi osjete ulaskom u zatvor, m-R koristi taj strah, podržava ga. Ako se ne pokoriš pravilima bit ćeš ostavljen na normalnom odjelu, a to može postati vrlo učinkovita prijetnja.

Takvi odjeli posjeduju brojne oblike poticaja i/ili nagrada, od povoljne informacije od više vremena za razgovore (licem u lice), a u zamjenu isto tako više oblika kazni za nesuradnju s pravilima.

Podrazumijeva se da je ulaz na takav tip odjela dobrovoljan, a ulaskom si primoran potpisati neku vrstu ugovora koji između ostalog obvezuje na dobro ponašanje, poštivanje pravila i rješavanje problema kroz institucionalne kanale. Svaki dan u m-R započinje sastankom, predvođenim članom tehničkog tima (odgojitelj, socijalni radnik i psiholog), kojem moraju prisustvovati svi zatvorenici, a ponekad i stražari. Svrha sastanka je rješavanje svakidanjih problema, a u biti je idealni trenutak za doušnike i tehnički tim da prenesu patetični govor o društvenoj reintegraciji.

Neki od radove na odjelu sastoje se od dogovorenih aktivnosti i čišćenja. Prvima rukovode zatvorenici, uz pomoćnike; u drugima (čišćenje) zatvorenici su podijeljeni u male grupe predvođene predstavnikom zatvorenika, koji vodi radove a ponekad je i glasnogovornik.

Još jedan važan dio funkcioniranja tog oblika odjela su zatvorenici posrednici, koji posreduju u raspravama i sukobima između zatvorenika te ih rješavaju, a ako nisu u stanju onda obavještavaju stražare. Kao što se može primijetiti, takvo funkcioniranje oduzima sposobnost rješavanja problema, u zatvoru dobivaš posrednika ili stražara, kao što na ulici imaš policiju i suce.

<em>

Monica Caballero iz zatvora Villabona</em>

[Drugarica se nalazi na odjelu poštovanja Villabona, Asturias. Tekst je napisan nešto prije određivanja datuma suđenja.]

Izvor: 325