Titolo: GRČKA: ŠUTJETI? ZAŠTO? [O OKONČANJU ŠTRAJKA GLAĐU. RIJEČI NIKOSA MAZIOTISA]
w-4-wp-447-import-1.png

Napomena RadioAzione: Slijedi nekoliko rečenica iz teksta Nikosa Maziotisa koji, mada nipošto ne dijelim njegove stavove, vrlo jasno kaže iz kojih je razloga pokrenut štrajk glađu u grčkim zatvorima.

Nije potrebno posjedovati veliku mudrost da bi shvatili, sasvim jasno, kako je navedeni štrajk organiziran jer je sada na vlasti Syriza, dok su premještaji u nove zatvore tipa C započeli u prvim danima decembra (za vrijeme prethodne vlade). Neću niti postavljati pitanje zašto nije prije započeo taj oblik prosvjeda, jer ionako, uz ovakve zahtjeve, ne bih ga bio podržao ni u tom slučaju.

Pravi cilj zbog kojeg je organiziran takav štrajk, koji veoma podsjeća na onaj u specijalnim njemačkim zatvorima u sedamdesetim godinama, kojeg je vodila jedna grupa maoističkih boraca (Crvene Brigade su bili u odnosu na njih slobodari...), i koje mnogi anarhisti još i danas cijene (ali zašto???), bio je vršiti pritisak na Tsiprasa i njegovu bandu.

Reformistički cilj, ili revolucionaran ako vam je draže, ali značenje ostaje isto (revolucije su u povijesti dovele samo do promjene vlasti, i to je činjenica a ne teorija). Vršiti pritisak na vladu, prebacujući joj odgovornost eventualne smrti zatvorenika u štrajku glađu, kada se misli da ta vlada može popustiti zahtjevima, to je politika, a ne anarhizam. To znači priznati, čak i samo simbolički, vlast, njegove zakone i državu. Tko podržava takve borbe nije drugačiji od onih koji ih vode na vlastitoj koži.

Zar bi RadioAzione trebao sve tu prešutjeti?

U redu! Onda neka govore riječi Maziotisa, tako nećete reći da smo mi ti koji ustrajemo na tome.

Iz teksta Nikosa Maziotisa o okončanju štrajka glađu. Čitav tekst na engleskom na 325

<em>"[...] Odlučio sam okončati sada štrajk glađu, nakon prijedloga zakona ministarstva pravosuđa, budući da ne vidim smisla čekati još barem 10 dana do njegovog glasanja, nakon Uskrsa. No, unatoč tome, ostajem krajnje oprezan u vezi svake izmijene koje će navodno ministarstvo predložiti, glede zakona o pokrivanju lica ili o DNK; zato što je vlada već dokazala koliko je nepouzdana u ispunjavanju svojih izjava.

[...] Zahtjevi koje sam podržao, uz druge zatvorene drugove, su čisto političkog karaktera, zato što su usmjereni protiv "antiterorističke" i represivne jezgre države. Od samog početka ne gajim iluzije da su svi zahtjevi, kao ukidanje antiterorističkog zakona 187A i zakona o kriminalnoj organizaciji 187, "realno" ostvarivi, ali oni su morali biti izneseni iz političkih razloga.

Tijek događaja je pokazao da se vlada predvođena SYRIZOM našla u vrlo teškoj poziciji, ali istovremeno nije ni toliko ranjiva na političke pritiske iz borbe političkih zatvorenika i solidarnih osoba, kao što bi neki željeli misliti. [...] Oni koji su, dok su bili u opoziciji, izjavljivali da se "bore" za prava zatvorenika, oni koji su se izjasnili protiv "antiterorističkih" zakona, kao sadašnji ministar pravosuđa i javnog reda, oni koji su se izjasnili protiv zakona o pokrivanju lica, i koji su sada došli na vlast i vode vladu, suočili su se s prvim štrajkom glađu političkih zatvorenika koji zahtijevaju sve to.

[...] Neću govoriti ni o pobjedi ni o porazu. Što se ishoda tiče, borba političkih zatvorenika je od velike važnosti i vrijednosti. [...] To je jedina borbena politička mobilizacija s kojom se vlada predvođena SYRIZOM suočila. [...]</em>"

Nikos Maziotis, član Revolucionarne Borbe

Zatvore [Tipa C] Domokos

Izvor: RadioAzione