Titolo: GRČKA: IZJAVA ZATVORENICA ŽENSKOG ODIJELA ZATVORA KORYDALLOS
w-3-wp-341-import-1.png

16. januara 2015. jedinica EKAM-a [antiteroristička] upala je u muški zatvor Korydallos, i zatvorila ga od podne pa sve do idućeg jutra, blokirajući pravo zatvorenika na dvorište i opće aktivnosti. Nedavno, 12. decembra i na novogodišnju noć naloženi su premještaji zatvorenika u zatvor Domokos, i tako su zatvori tipa C stavljeni u pogon. Ovo je moderni Guantanamo. Ubrzo nakon toga odvilo se još premještaja, između kojih i premještaj dvojce člana Zavjere Vatrenih Ćelija u bijele ćelije ženskog zatvora Korydallos.

U ovoj izbornoj igri igranoj protiv zatvorenika, ženske zatvorenice su odavno gurnute u vreće krumpira, stisnute i nagomilane u skladištu duša, bez da ikog zaboli. Iako ženski zatvor ima tri odjela, za 150 osoba, sada se 120 žena nalazi zgurano na jednom katu, pošto se ostale sobe koriste za nešto drugo ili su prazne.

Nećemo dublje analizirati podatke, ali nedavno smo prosvjedovale iznoseći probleme s kojima se svakodnevno susrećemo, i obećanja koja su dali predstavnici ministarstva pred našim očima, a nisu se nikada ostvarila. Pošto nećemo više dozvoliti da živimo kao životinje, i naravno ni životinje ne zaslužuju da žive kao i mi; i pošto danas zatvori tipa C imaje veze samo s muškim zatvorenicima, a već sutra će još jedan biti izgrađen i za nas; i, na kraju, pošto nećemo dozvoliti da se preko naših leđa odvijaju političke igre, od danas 18. januara 2015. odbijamo ući u naše ćelije tokom podnevnog zaključavanja, kao čin solidarnosti sa zahtjevima muških zatvorenika Korydallosa.

ŽENSKI ZATVOR KORYDALLOS

Izvor 325