Titolo: ATENA (GRČKA): VIJESTI SA SUĐENJA ZAVJERI VATRENIH ĆELIJA [CCF]
Argomenti: CCF, Grecia, suđenja
w-7-wp-7-import-1.png

MIHALIS NIKOLOPOULOS

Krajem februara održalo se suđenje na prekršajnom sudu Evelpidon zatvorenom članu ZVĆ, Mihalisu Nikolopoulosu, optuženom za tučnjavu.

Osuđen je na tri godine zatvora, nakon čega je izvrijeđao suce rekavši im da si "olakotne okolonosti" gurnu u dupe te je optužen i za vrijeđanje sudaca. Premješten je u policijsku stanicu Kypseli, gdje je odbio fotografiranje i uzimanje otisaka prstiju, zbog čega je optužen za neposluh. Suđenje je odgođeno, a novo ročište za ove optužnice treba tek biti određeno.

InterArma

36. ROČIŠTE SUĐENJA ZVĆ

Krajem februara održano je 36. ročište suđenja za napade ZVĆ. Među svjedocima tužilaštva bio je prisutan i Vassilis Foukas, jedan od glavnih članova pravosudne mafije. Bio je predsjednik Prizivnog Suda za slučaj 17N i istražitelj u slučajevima 17N, ELA, 1. Maj, u slučaju za ubojstvo Michalisa Prekasa i u slučaju oružanog sukoba u Gyzi gdje su poginuli Christos Tsoutsouvis i 3 pandura.

Foukas je bio vrlo opušten u sudnici pošto mu je sredina vrlo familijarna. Drugovi iz ZVĆ su optuženi za podmetanje požara na njegovoj kući 2009. Nakon što je posvjedočio - tokom ispitivanja sudaca - kako ga je napad strašno uplašio te da njega nije bilo njegova bi supruga bila mrtva, bio je red na drugovima iz ZVĆ da počnu postavljati pitanja. I tada se probudila njegova stara istraživačka vještina... Pošto su pitanja dokazala da je zloupotrijebio svoju pravosudnu moć (uvidom u svjedočenja svjedoka itd.) vidljivo se ozlovoljio i počeo je drsko odgovarati na pitanja. U trenutku kada se osjetio da stjeran "u kut" prekinuo je svjedočenje i krenuo da napušta sudnicu prije nego su pitanja dovršena. Tada su ga drugovi iz ZVĆ napali.

Jedan od njih preskočio je sudske klupe i prepriječio mu put, dok mu je drugi snažan šamar. Prije nego su i ostali drugovi uspjeli uskočiti, panduri su mu pomogli da pobjegne. Prije toga, bivši tužitelj je rekao "Ne moram ja ništa odgovoriti!", da bi mu jedan drug odgovorio "Šupčino, spalili smo ti kuću, sad ćemo ti postaviti bombu...". Sud je nakon toga odlučio da bi svjedok trebao biti ponovno pozvan kako bi se ispitivanje moglo dovršiti.

InterArma