Titolo: BRUXELLES [BELGIJA]: UOČI SUĐENJA ANARHISTIMA ZA TERORISTIČKO DJELOVANJE (04.2016.)
w-6-wp-688-import-1.png

Krajem 2008., tokom hajke koju je pokrenula policija zbog nemira u Grčkoj nakon ubojstva Alexisa, belgijsko federalno tužilaštvo pokreće istragu protiv nekoliko anarhista i antiautoritarnih. 2010., na temelju jednog popisa djela koja policija pripisuje "anarhističkoj sredini" i dok se razvijala borba protiv izgradnje još jednog centra za migrante u Steenokkerzeelu, istražna sutkinja Isabelle Panou postavljena je na čelo istrage koja već ulazi u okvire antiterorizma. U maju, a zatim i u septembru 2013., u kontekstu iste istrage, izvršeno je desetak pretresa domova i anarhističke biblioteke "Acrata" u Bruxellesu. Radi se o prvoj antiterorističkoj istrazi. Istragu sprovodi antiteroristička jedinica federalne sudske policije, koja će se najprije oslanjati na Državnu sigurnost, zatim na vojnu Opću službu za informaciju i sigurnost te na različite antiterorističke organe drugih europskih država. Istraga je okončana 2014., da bi danas dospjela čak do parlamenta, zbog optužbe protiv dvanaestoro anarhista i antiautoritarnih. Nakon rasprave o legalizaciji posebnih metoda istraživanja korištenih tokom istrage (praćenja, telefonska prisluškivanja, prisluškivanja putem aparata postavljenih u domove, službeni pretresi, pokušaji infiltracije, nadzorne kamere ispred domova i unutar, barem, jednog doma) u oktobru 2015., spisi su poslani u parlament koji će 10. maja 2016. odlučiti da li će se otvoriti suđenje, i za koja krivična djela.

Svojom istragom federalno tužilaštvo je pokušalo montirati čak 29 osobnih optužnica. Devetoro drugova optuženo je za pripadanje terorističkoj organizaciji i za terorističko djelovanje, kroz duži ili kraći period. Troje njih je čak optuženo za "vodstvo" organizacije. K tome, tri osobe koje su uhapšene nakon napada na policijsku stanicu u Marollesu, također su optužene za pripadanje tog dana istoj terorističkoj grupi, a u vezi tog napada optužene su i za druga krivična djela. Toliko o općim optužbama. Koje su kasnije obogaćene speficičnijim optužbama, kao što je sudjelovanje u divljem prosvjedu pred centrom za migrante 127bis u Steenokkerzeelu (koje je tužilaštvo pretvorilo u "hotimični pokušaj podmetanja požara" i u "terorizam"), višetruki napadi na policajce i njihovo ranjavanje, blokiranje prometnica, različita nanošenja štete, plakatiranje, podmetanje požara u vozilo zatvorskih stražara na parkiralištu zatvora u Ittreu, poticanje na terorizam... Treba naglasiti da se te specifične optužbe tiču različitih drugova, odnosno da nisu svi optuženi za iste.

Na osnovu te istrage, koja je trajala nekoliko godina i proizvela barem 32 spisa hartija, federalno tužilaštvo smatra da je na području aktivna jedna "anarhistička teroristička grupa", posebice u Bruxellesu, i da su optuženi "sudjelovali" u njenim aktivnostima ili ih "podržavali". Isto je sastavilo popis od čak 150 napada, većinom požara, na strukture moći, policijske stanice, sudove, banke, poduzeća koja se bogate zatvorima, gradilišta, diplomatska vozila, vozila eurokrata i zaposlenika NATO-a, antene mobilne telefonije... Napadi koji su se odvili u Bruxellesu i okolici, između 2008. i 2013.

Maštovito kreiranje terorističke grupe, koja je navodno odgovorna za sva ta djela (i zbog obične činjenice da ih je "omogućila"), omogućava zgodne akrobacije korisne optužbama: tako biblioteka postaje mjesto regrutiranja, rasprave postaju tajni sastanci, letci i anarhistički časopisi postaju priručnici urbane gerile, prosvjedi postaju poziv na terorizam, a veze, afiniteti, između osoba u borbi i autoorganizacija, koje se mogu izroditi, postaju "strukturirana teroristička grupa". Kreiranje "anarhističke terorističke grupe" je očiti, prilično nespretni, pokušaj države da svede antiautoritarnu i revolucionarnu subverziju na samo jednu "strukturiranu grupu". Nastojeći staviti iza rešetaka šaku anarhista koji smetaju država pokušava obeshrabriti buntovnike da prijeđu na direktno djelovanje protiv svega što nas guši i izrabljuje, i da ušutka želje, šanse, razmatranja i kritike koje su u sukobu s ovim autoritarnim svijetom.

Ono što se žele iznijeti pred sud je dakle jedan veliki mozaik borbi, pobuna, ideja, direktnih akcija, kritika, revolucionarnih slika, nemira koji su, tokom godina, nastojali napasti moć. U tom smislu to bi se suđenje ticalo ne samo optuženih drugova nego i svakog pojedinca, svakog anarhista, svakog revolucionara, svakoga tko se opire poretku, autoritetu, tko ne želi ostati prekriženih ruku naspram izrabljivanja i represije. Ono što se želi napasti je autonomija djelovanja, samoorganizacija borbe, direktna akcija u svoj svojoj različitosti, odabir obrane i širenja anarhističkih i revolucionarnih ideja, sudjelovanje uz druge buntovnike u samoorganiziranim i autonomnim borbama. I, na koncu, nesumnjivo, borbeni pristup anarhizmu koji polazi od pojedinca, od afiniteta, od neformalnosti.

Ne bi imalo smisla odvajati represiju koja danas pogađa nekoliko anarhista i antiautoritarnih od sveopće represije koja pokušava slomiti (često unaprijed) svaku kritiku postojećeg poretka i pobunu. Uz "terorističke prijetnje", napadima na prognanike, borbu protiv kriminala i vrlo realne ratove državna represija postaje sve brža. U trenucima kada promjene i restrukturiranja sve brže izmjenjuju područje društvenog konflikta, neutralizacija osoba koje ometaju mislima i djelima postaje dio jednog skupa koji napada izrabljivane i potlačene: pooštravanje uvjeta preživljavanja, militarizacija granica, nametanje masovnog tehnološkog nadzora, izgradnja novih zatvora...

Obraniti se od ovog represivnog poteza, koji želi suditi drugovima pod optužbom za terorizam, znači obraniti mogućnosti i prostore anarhističkog i antiautoritarnog djelovanja. I uz solidarnost s optuženim drugovima postaviti se naspram državne represije koja želi paralizirati svako subverzivno djelovanje.

Ako je borba za slobodu krivično djelo,

onda bi nevinost zasigurno bila najgora stvar

april 2016.

Za informacije i kontakte:

La Lime

solidarni fond bruxelles

lalime@riseup.net

lalime.noblogs.org

Acrata

anarhistička biblioteka

acrata@post.com

acratabxl.wordpress.com

Rue de la Grande Ile 32 - Bruxelles

Izvor: Finimondo