Titolo: BARCELONA [ŠPANJOLSKA]: IZJAVA O POSLJEDNJOJ REPRESIVNOJ OPERACIJI I SOLIDARNOST S UHAPŠENOM DRUGARICOM - RAZMATRANJE O PLJAČKI BANKE KAO METODI ANARHISTIČKOG DJELOVANJA (15.04.2016.)
w-6-wp-687-import-1.png

U srijedu 13. aprila, u pet sati ujutro, započela je operacija katalonske policije Mossos d'Esquadra, pretresom dva doma i jednog skvota u četvrti La Salut, "Blokes Fantasma", dok je oko dvadesetak stanara zadržano na policiji dvanaest sati.

Osim haračenja i uništavanja kojima su popraćene sve policijske pretrage, u ovoj je operaciji uhapšena i jedna drugarica, već uhićena u kontekstu operacije Pandora, i za koju je 11. aprila izdan europski nalog za uhićenje na temelju optužbe za sudjelovanje u eksproprijaciji banke u Njemačkoj.

Nakon njenog premještaja na Španjolski nacionalni sud, sudac Eloy Velasco naložio je istražni zatvor te je premještena u zatvor Soto de Real. Pošto je već optužena u sudskom procesu Pandora (u pripremi) i budući da je izrazila želju da ne bude izručena Njemačkoj, obrana se pozvala na "uvjetovanost" europskog naloga za uhićenje, tražeći da bude zadržana u pritvoru u španjolskoj državi dok je u toku navedeni proces. U maksimalnom periodu od dva mjeseca (koji se može produžiti na još jedan) Visoki sud bi trebao odlučiti da li će izručenje naše drugarice njemačkim vlastima biti privremeno suspendirano ili ne. Iz njemačke štampe doznajemo da je povezuju s eskproprijacijom koja se odvila prije dvije godine u gradu Aachenu, tokom koje je, opet po riječima štampe, napadačka grupa odnijela značajnu svotu novaca iz banke, bez ranjavanja i nanošenja osobnih šteta.

Kakav god bio ishod procesa mi želimo javno izraziti našu podršku drugarici, pošto su njeni revolucionarni ciljevi, njena borba i militantna aktivnost i naši. Mi koji je vrlo dobro poznamo znamo da je u potpunosti zaslužila solidarnost sviju. Govorimo o borcu i anarhistici, godinama aktivnoj osobi u antirasističkim, feminističkim i slobodarskim projektima u Barceloni, koja je uvijek bila solidarna s progonjenima, uvijek spremna pomoći, uvije na raspolaganju, uvijek velikodušna, vesela i nasmijana sa sebi bliskima, te uvijek beskompromisna i nepokolebljiva prema svemu što je smatrala nepravednim.

Medijski pokušaj da je pretvore u "javnu opasnost" ne može biti perverznija. Pogotovo kada ta operacija medijske manipulacije uključuje i prikazivanje banaka kao žrtve, u potpunoj suprotnosti od stvarnosti, i glorifikaciju onih koji su krali, cijedili kao limune, varali, deportirali i pravili drastične rezove nekažnjeno godinama, te kriminalizaciju onih koji su se pobunili protiv njihovog poretka i usudili se napasti iste. Nas koje su pokrali, cijedili, varali, deložirali nekažnjeno godinama.

Ne zanima nas da li je drugarica zaista odgovorna za te pljačke ili nije. Eksproprijacija je etički pravedno i politički legitimno djelo, metoda borbe koja pripada povijesti svih revolucionarnih pokreta.

U biti, unatoč stalnim pokušajima Moći da svede tu metodu na "uobičajeno krivično djelo" počinjeno iz interesa i individualne pohlepe, činjenica je da eksproprijacija mjesta akumulacije kapitala predstavlja konstantu u našoj povijesti: od anarhističkih sindikalnih grupa početkom dvadesetog stoljeća koje su pljačkale banke da bi podržale štrajkove ili pomogle obiteljima uhapšenih drugova, do različitih autonomnih grupa iz sedamdesetih i osamdesetih, kao MIL, OLLA ili ERAT (osnovali radnici SEAT-a), koji su preusmjerili zgrnuti novac bogataša na različite projekte borbi izrabljivanih, pa sve do grupa maquisa [antifrankistička gerila, nap.prev.], kao Sabatea [antifrankistički gerilac, poginuo 1960.nap.prev.] i Faceríasa [antifrankistički gerilac, ubijen 1957., nap.prev.], koji su u drugom poraću vršili pljačke da bi financirali otpor protiv Francovog režima. Smatramo da se eksproprijaciju, kao taktiku i kao dio opće političke borbe te kao društveni banditizam u kojem se vraća ono što su nam banke oduzele kako bi se oslobodili lanaca izrabljivačkog rada i nadoknadili potplaćenost, ne može osuditi ni po kojem principu, nego baš naprotiv. Činjenica da postoje osobe umorne od sistematičnog gaženja i cijeđenja koje vrši legalna mafija, potvrđuje da "nismo roba u rukama političara i bankara" i da na sreću čovjek pruža otpor umjesto da popustljivo prihvaća diktaturu kapitala nad vlastitim životom.

Policijska i medijska hajka pokrenuta nakon tih pljački u Njemačkoj ne smije zbuniti našu perspektivu i zamagliti pravog neprijatelja. Pravi javni neprijatelj je moć koji predstavljaju zločinci kao Wolfgang Schäuble i Angela Merkel, moć koja nije ispraznila samo par sefova, nego društveno bogatstvo čitavih naroda i teritorija. Radi se o moći transnacionalnih elita koje su osudile milijune ljudi na bijedu nametanjem mjera štednje u korist neoliberalnog i imperijalističkog projekta.

Hapšenje naše drugarice predstavlja još samo jedan razlog više da nastavimo borbu protiv tih elita i sistema koji zastupaju. Sistem koji pokreće akumulacija kapitala u nekoliko ruka na štetu patnji, otimačina i izrabljivanja ostalih. Ni policijska ni masovna propaganda režima ne mogu prekriti ono što je svima očito, a to je, kao što pjesnik kaže, kakav je zločin opljačkati banku u usporedbi s osnivanjem iste?

Neposredno otpuštanje zatvorene drugarice u Madridu!

Zaustavimo proces izručivanja!

Solidarnost s Blokes Fantasma i svim progonjenim borcima!

Dok bude bijede bit će i pobune!

Drugovi zatvorene osobe

15. april 2016.

Barcelona

Izvor: Act For freedom Now!