Titolo: ŠPANJOLSKA: TJEDAN SOLIDARNOSTI S ANARHISTIČKIM ZATVORENICIMA MONICOM CABALLEROM I FRANCISCOM SOLAROM
w-6-wp-651-import-1.png

Pozivamo na tjedan solidarnosti s našim drugovima, Monicom i Franciscom, od 29. februara do 6. marta, kako bi informirali o njihovih situaciji i učinili je vidljivom!

NE MOGU NAS ZAUSTAVITI

8., 9. i 10. marta održat će se suđenje protiv anarhista Monike Caballero i Francisca Solar, na Nacionalnom sudu u Madridu. Dvoje drugova nalaze se već više od dvije godine u istražnom zatvoru.

Optuženi su za nanošenje štete, zavjeru i članstvo u kriminalnoj organizaciji u svrhu terorizma, zbog čega tužiteljstvo traži po 44 godine zatvora za svakoga.

Njihovo hapšenje bilo je prvo u nizu antiterorističkih operacija u Kataloniji, Madridu i Palenciji, nazvanih Operacija Pandora i Pinata, kada je više od 40 osoba optuženo za pripadanje toj navodnoj "terorističkoj" organizaciji.

No, koja je to organizacija?

Policijske operacije iskoristile su akronim Koordinacije anarhističkih grupa (GAC) kako bi izgradile tu imaginarnu organizaciju.

Ali, što je točno GAC?

Radi se o projektu koordinacije anarhističkih grupa u zemlji, u cilju stvaranja snažnog i povezanog anarhističkog prokreta. Koordinacija se temelji na principima solidarnosti, uzajamne podrške i direktne akcije.

Pokrenuli su javne kampanje podrške progonjenim anarhistima, a 2013. objavili su knjigu "Protiv demokracije", u kojoj su analize različitih političkih sruktura popraćene prijedlozima ponuđenih kroz prizmu individualne slobode i anti-autoriteta itd.

Osim toga, očito je da se ni u kom slučaju ne radi o terotističkoj organizaciji, pošto nijedno od djela za koja su Monica i Francisco optuženi, ili drugi optuženici iz operacija, nije počinjeno pod tim akronimom.

Navodna teroristička organizacija "GAC" je jedna obična policijska konstrukcija, koju suci i tužitelji smatraju vjerodostojnom, odnosno dobrom prilikom za oklevetati, kriminalizirati i izbrisati jednu ideologiju i djelovanje koja je povijesno pridonijela, i nastavlja doprinositi borbi protiv moći, protiv njenih raznovrsnih mehanizama.

Mnogo prije hapšenja Monike i Francisca, u novembru 2013., u periodu povećanih tenzija i društvenog otpora na ulicama, svjedočili smo porastu represije protiv svih onih koji se bore protiv ugnjetavnja, uključujući i protiv anarhista. U tom kontekstu donijete su značajne zakonske promjene kako bi se pojačala represija, kao što je zakon o javnoj sigurnosti, reforma krivičnog zakona i potpisivanje novog antiterorističkog ugovora.

Vidjeli smo i kako su se te promjene odrazile na konstanta hapšenja, progone i kažnjavanja osoba koje pružaju otpor. Sjećamo se brojnih suđenja, kao npr. za štrajk 29M, za blokiranje parlamenta, za 3 iz Lleide itd.. Drugima je pak suđenog zbog tako smiješnih stvari kao što je komentiranje na društvenim mrežama ili pisanje stihova, potvrđujući šalu o lutkarima koji su završili u zatvoru jer su "glorificirali terorizam" kada su kritizirali represiju protiv anarhista.

Suđenje protiv Monike i Francisca ne predstavlja krajnju presudu, već početak koji može prerasti u presedan i pogoditi današnje i sutrašnje borbe.

Kreiraju fiktivnu organizaciju u koju mogu svakog uvrstiti. Ono što izgleda kao izrugivanje zdrave logike, prestaje to biti kada sve više i više osoba nestaje iza rešetaka španjolske države. Optužbe za terorizam ili za "glorifikaciju" koriste se kao čarobni štapić kojim država nastoji izbrisati različite oblike otpora njezinoj sveprisutnosti i represiji.

Pozivamo na solidarnost s drugovima Monicom i Franciscom, od 29. februara do 6. marta, kako bi informirali o njihovoj situaciji i učinili je vidljivijom! I naravno, da bi Monica i Francisco osjetili kako nisu sami dok se suočavaju s ovim suđenje koje želi proždrijeti njihovu slobodu i njihove živote!

Sloboda za Monicu i Francisca!

Za više informacija: https://efectopandora.wordpress.com/

Izvor: 325