Titolo: ATENA [GRČKA]: SLUČAJ VELVENDO ZA DVOSTRUKU PLJAČKU NA ŽALBENOM SUDU
w-6-wp-650-import-1.png

Novo suđenje za slučaj Velvedo započet će 20. aprila 2016. na ženskom odijelu zatvora Korydallos. Prvostupanjska presuda donijeta u oktobru 2014. kada smo osuđeni za dvostruku eksproprijaciju (ATE banke i poštanskog ureda) u mjestu Velvedo, februara 2013. Proces prvostupanjskog suda predstavljao je za nas period tokom kojeg smo postali još sposobniji da se stopimo sa svijetom borbe. Mogli smo se, premda samo na par sati dok je svako ročište trajalo, odmaknuti od gušećeg zatvorskog svijeta i osjetiti objektivnu snagu solidarnosti. Stalno prisustvo solidarnih drugova na ročištima za nas je značilo potvrdu da čak i u tako neprijateljskom okruženju, u kojem se posebna težina simbolizma autoriteta bezobzirno nameće, nijedan drug ipak nije sam.

Tako su nas, nakon jednogodišnjeg procesa, suci razriješili optužbe za pripadanje organizaciji ZVĆ i kaznili s 16 godina zatvora, petoricu nas, i s 11 godina D. Politisa za neposredno suučesništvo. No, premda nismo optuženi po zakonu 187A, za "terorističku" organizaciju, žalbeni tužitelj, Georgios Gerakis, odlučio je dodijeliti nas istim sucima koji će suditi na žalbenom sudu Zavjeri Vatrenih Ćeliji.

Slučajevi Volos u 2011., oružani sukob u Pefkiju, hapšenja drugova A.Mitrousiasa, G.Karagianidisa, K.Sakkasa i S.Antoniou.

U stvari, G.Gerakis prenio je pet različitih presuda na zajedničko drugostupanjsko suđenje 20. aprila. Za nas je takav pristup, koji stoji iza odabira javnog tužitelja, sasvim jasan, radi se o još jednom pokušaju autoriteta da zadrži sve anarhističke borce što je duže moguće u zatvoru, neovisno o presudi. Zato će ovo drugostupanjsko suđenje, zbog mase slučajeva, trajati najmanje dvije godine, do kada ćemo odraditi 1/3 naše prve presude.

U biti, na taj način pokušavaju ukinuti bilo kakvu korist koji bi žalbeni sud mogao donijeti, koristeći se, naravno, elasticitetom pravosudnog sistema. Sistem koji je skrojen po mjeri rukovodeće klase s jedne strane želi zaštiti političku i ekonomsku elitu, a s druge egzemplarno istrijebiti osobe koje životni uslovi vode u zločin.

Naravno, kao anarhisti mi imamo sasvim jasan stav o urbanoj pravdi i uvijek ćemo biti neprijatelji ovog sistema i lakeja koji mu služe. Zato objavljujemo ovaj pristup i još jednom naglašavamo da vlast pokušava istrijebiti sve koji pružaju otpor i odgovaraju na nametnuto nasilje.

Ne radi se ovdje o optuživanju, mi jednostavno kažemo da nikakav pristup, zatvor i sudac nas neće baciti na koljena i neće nam izbrisati iz sjećanja razloge koji su nas doveli do toga da budemo ono što jesmo.

Sve do uništenja i posljednjeg zatvora.

Giannis Mihailidis, Andreas-Dimitris Bourzoukos, Nikos Romanos, Dimitris Politis, Fivos Harisis, Argiris Dalios

Izvor: Act For Freedom Now!