Titolo: ITALIJA/GRČKA: HAPŠENJA POVODOM PRVOMAJSKIH PROSVJEDA
w-5-wp-579-import-1.png

U 6:30, 12. novembra, pokrenuta je represivna operacija zbog prvomajskih prosvjeda No Expo. Pretreseni su brojni domovi, 4 osobe odvedene su u pritvor, dok peta nije pronađena, 5 osoba uhapšeno je u Grčkoj, a još 2 su pod istragom. Optužuju se za nanošenje štete i haračenje, teško pružanje otpora policijskom službeniku i za maskiranje. Operacija, koju vodi DIGOS [politička policija, nap.prev.], se koristi u fazi istrage video snimkama i uzorcima DNK, koje nastoje preuzeti od uhapšenih, a vjerojatna je i suradnja represivne europske agencije Eurojust za hapšenja u drugoj zemlji.

Osobe uhapšene u Grčkoj otpuštene su uz obavezu javljanja 3 puta tjedno. Italija je zatražila izručenje.

Izvor: informa-azione

Ujutro 12. novembra grčka policija pretresla je domove 5 osoba; radi se o studentima, aktivnim sudionicima narodne skupštine Aghia Paraskevi, jedne od brojnih zajednica kvartova koje sačinjavaju ljudi svake vrste, mladi i stariji, majke, migranti itd., nastale između 2008. i 2012. kada je ekonomska kriza teško pogodila te su osobe odlučile da se same organiziraju kako bi poboljšale svoje živote. Upravo zbog toga, samo par sati nakon hapšenja na stotine osoba okupiralo je vijećnicu u Agiji Paraskevi, gjde su održali skup solidarnosti, uz obitelji advokate uhapšenih, te raspravili o kampanji solidarnosti za njihovo oslobođenje, kao i protiv njihovog izručenja Italiji, gdje riskiraju vrlo teške presude zbog optužbi za nanošenje štete, dok haračenje nije uključeno u grčki zakonik. Nakon javnog skupa odvio se brojni i raznovrsni prosvjed na ulicama kvarta, prije povratka u okupiranu vijećnicu.

Ujutro 13. novembra na stotine osoba sakupilo se pred atenskom sudnicom tražeći oslobođenje 5 osoba i neposredno okončanje pravosudnog progona. Kao ishod, osobe su otpušene uz kauciju, ali moraju se javljati u policijsku postaju triput tjedno i ne smiju napustiti zemlju dok sud ne odluči o njihovom izručenju (u roku od 10 do 20 dana).

To je prva značajna pobjeda, ali treba nastaviti dok sve osobe ne budu oslobođene kako u Grčkoj tako i u Italiji.

Svi smo bili tamo na 1. maj. Sloboda za sve.

SLOBODNI EDO, ANDRE, ALESSIO, NICO, ALEX, ODYSSEAS, KOSTAS, NIKOS, FOIVOS

Izvor: Act For Freedom Now