Titolo: ČILE: ANARHIST JAVIER PINO VRAĆEN U ZATVOR IZ KUĆNOG PRITVORA, I NOVO HAPŠENJE
Argomenti: arresti, Čile, repressione
w-5-wp-572-import-1.png

8. oktobra anarhistički zatvorenik Javier Pino, optužen uz anarhisticu Nataliju "Tato" Collado, za podmetanje požara u autobus kompanije Transantiago u Santiagu prošlog aprila, otpušten je iz zatvora u kućni pritvor po nalogu suca. No, već u četvrtak 15. oktobra povučen je status kućnog pritvora zbog žalbe tužiteljstva Žalbenom sudu u Santiagu. To znači da je anti-autoritarnom drugu naređen povratak u Zatvor Santiago Broj 1, u očekivanju suđenja.

SOLIDARNOST JE DJELOVANJE!

Nicolas Rojas uhapšen je i otpužen za bacanje molotova na crkvu Sv. Franje 12. oktobra, u središtu Santiaga, tokom prosvjeda u znak sjećanja na istrebljenje domorodačkog naroda.

Tokom prosvjeda došlo je do sukoba s policijom i do napada na simbole moći. Po riječima tužitelja Gonzala Alvareza policija se infiltrirala među prosvjednike i snimila brojne zamaskirane osobe koje su bacale molotove na glavni ulaz crkve Alamede i Sv. Franje. Policija je pratila zamaskirane i snimala ih dok su se presvlačili. Na koncu je uhapsila jednog od njih daleko od mjesta požara.

Nicolas Rojas Candia, 20 godina, uhapšen je zbog posjedovanja vatrenog oružja i za nanošenje štete nacionalnom spomeniku te je odveden u zatvor Santiago 1, na izdržavanje 60 dana istražnog zatvora.

Izvor: Act For freedom Now!