Titolo: SAO PAULO [BRAZIL]: USTANIČKI ANARHISTIČKI POKRET - MIA PODMETNUO POŽAR U ITAU BANCI
w-5-wp-560-import-1.png

"Mi maštamo da su naši interesi i interesi super-bogatih isti - kao da će, nekako, bogati postati toliko imućni da se raspuknu, i da će karamele padati po nama ostalima. Kao da su oni neka vrsta lonca dobročinstva. Međutim, činjenica je da lonci neće sami puknuti. Moraš ih udariti štapom."

Naš nedavni napad na banku Bradesco podigao je neke sumnje u korporativnim medijima. U stvari, bomba postavljena na treći bankomat nije eksplodirala. Naša je namjera, po riječima nekih medija, bila pljačka vašeg trulog novca. No, na koncu, zapaljiva naprava s 20 litara benzina s uljem i dodacima neće nikada dignuti u zrak jedan bankomat.

Naša je namjera bila zapaliti vaš dom Kapitala.

U noći 13. septembra, u jednoj od elitnih četvrti Sao Jose dos Campos, izveli smo još jedan napad požarom na jednu podružnicu banke. Ovaj put je meta bila ITAU, koja je u drugom poslovnom kvartalu ostvarila sramotnu zaradu od 5.9 miliona reala [preko milijun eura, nap.prev.].

Izgleda da su kamatarenje i špekuliranje tuđim radom jedina stvar koja danas nastavlja pokretati već ionako rđave zupčanike kapitalističke superstrukture. To je ludilo našeg doba, gdje najslabiji žive u krizi dok se oni na vrhu časte na naš račun. Napade na niže klase oni nazivaju "prilagodbom", dok svaki napad na više klasu zovu "terorizmom".

I kao da to nije bilo dovoljno, marioneta [predsjednica] Dilma Rousseff napala je radnike oštrim mjerama štednje, dezinvesticijom i rezanjem socijalnih programa, a još moramo i gutati parlament ispunjen štakorima i crvima - i svim vrstama parazita - koji pune svoje stomake novcem iz podrške korporacijama, kompanijama, bankama i agribiznisu. Rade za svoj interes protiv želja naroda. To je ono što se naziva "demokracija"

Predstavnička demokracija - kapitalizirana i financirana do srži - se može jednostavno usporediti s kanibalnom večerom - svaki četiri godine biramo s kojim ćemo umakom biti živi požderani.

Što se tiče cinične i podmukle Rouseffine vlade, moramo naglasiti da nije u toku nikakav državni udar. Njeno upravljanje pogoduje baš istim sektorima koji su prošlog stoljeća zbacili Janga i Getulija [bivši brazilski predsjednici, nap.prev.]. Oni se nemaju čega plašiti pošto su sektori puča za sada sasvim dobro ispunjeni i do daljnjeg zaštićeni plaštom "socijalističke vlade". Nema čak ni demokracije koju treba zaštiti. Politički režim slomljenih; predgrađa i sirotinjske četvrti Brazila su uvijek bile vojne diktature. Mi ne želimo izabrati umak, mi želimo izaći iz pećnice i odrubiti glavu kuharu.

Država, predviđajući kolaps kapitalističkog sistema u ne tako dalekoj budućnosti počela je povlačiti poteze na šahovskoj ploči, koristeći konje i pijune da bi zaštitila Kralja. Od Brazila do Španjolske - kroz Italiju, Irsku, Portugal i Grčku - danas prisustvujemo očaju vodeće klase u svojoj poziciji represivnih aparata koji još jednom napadaju mlade i radnike.

Antiteroristički zakon, po ideji parlamenta, daleko je nadišao cenzuru od prije par godina. Još jednom, u ime "sigurnosti" ciljaju na slobodu. Radi se o pokušaju ušutkivanja svih onih koji odbijaju prihvatiti željezni jaram mjera štednje, koje su posljedica beskrajnih gozbi viših klasa. Mi smo teroristi zato što smo zapalili banku? Da, jesmo. Ali nismo veći teroristi od onih koji pod neposrednom naredbom države masakriraju crnce, siromašne i druge na periferijama. Nismo veći od onih koji napadaju nastavnike i štrajakaše. Nismo veći od onih koji prodaju suzavce, rakete i oružje sionističkom režimu Izraela. Pravi teror se vrši odozgo prema dolje, vrše ga oni koji posjeduju novac i sredstva kako bi koristili teror kao metodu društvene i financijske dominacije.

Drugovi, spaliti banku je samo izravna reakcija na ono što se obično naziva "društveni mir", a što mi radije zovemo "tišina potlačenih".

Očito je da se vrijeme za takve stvari okončalo.

Nastavit ćemo paliti i sabotirati sve što predstavlja glavna uporišta vaše tvrđave, izgrađene na krvi i znoju drugih ljudi. Od banaka do palača kraljeva i korporacija do domova senatora, gradonačelnika i predsjednika.

No ipak, naglašavamo da smo svjesni kako nije moguće uništiti superstrukturu, i zamijeniti je jednim novim društvom utemeljenom na jednakosti i slobodi, jednostavno paljenjem nekoliko podružnica banaka. Znamo da takva djela predstavljaju samo jedan plač očaja za slijepe mase koje nastoje raditi sanjajući kako će jednog dana postati vođe ili šefovi, jer dok realnošću smatraju onu ispod svojih nogu zauvijek će ostati svezani za željezne lance.

Poznati citat Henryja Forda, jednog od zaštitnika današnjeg kapitalističkog sistema, kaže: "Dobro je što narod ne razumije bankovni i monetarni sistem, inače bi, mislim, izbila Revolucija već sutra ujutro."

Meta revolucije i njezinog kaosa nisu ni muškarac ni žena koji čiste podpve buržoazije za par mrvica, meta je sistem koji dozvoljava postojanje takvog nejednakog odnosa.

Neki bi mogli reći da paljenjem banke nanosimo štetu kako onima na vrhu tako i onima na dnu, oduzimajući posljednjima pristup svakodnevnom procesu. Na to odgovaramo okrutnom istinom povijesti: strukturalne promjene iziskuju žrtvovanje.

One koje naša djela nadahnjuju pozivamo da se područno organizirate i počinite vaša vlastita djela. Dvije osobe i par litara benzina mogu nanijeti više kaosa društvenom redu nego što bi tisuću, ili čak na stotine tisuća mirnih i poslušnih osoba moglo ikad postići.

Organizirajmo se u autonomne ćelije MIA-e ili u bilo koju drugu anarhističku pobunu. Neka vaš borbeni uzvik budu vatra i barut!

K tome, ne slušajte medijske novinare, u službi imperijalizma - bezdušna djeca onih koji su nekada poklali urođenike na brazilskom tlu. Skupljači zlata i kapitala, posredne genocidne ubojice koje raskidaju najvišu vezu s čovječanstvom koja ostaje za sve nas: Istinu.

Mediji će uvijek napadati subverzivne koristeći čitav svoj arsenal. Pročitajte samo nekoliko stranica dnevnih novina ili pogledajte samo nekoliko minuta bilo kojeg TV kanala, i primijetit ćete kako neki novinari bijesno brane svoje sponzore. Baš kao psi stražari, uvijek će učiniti bilo što da održe besprijekoran imidž banaka, kompanija te čak i nacija koje nastavljaju financirati medije u Brazilu, tip odnosa koji veoma podsjeća na feudalizam.

Mi uzvikujemo: ne vjerujte Kraljevima, pastirima, medijima i bankama. Svi autoriteti predstavljaju na stotine stupova nosača naše bijede.

Jedina istina i jedini bog nalazi se u nama i u svakom živom biću oko nas.

<strong>Solidarnost zatvorenim anarhistima u Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj i drugim zemljama koje sačinjavaju europsku tvrđavu.

Solidarni sa ZVĆ, FAI i drugim ustaničkim organizacijama!

Dobrostojeći, buržoazija i država su samo papirnati tigrovi.</strong>

Da više ne bude ratova između ljudi koji bogate crve u bunkerima na drugom kontinentu!

Da više ne bude znoja koji će puniti džepove parazita!

Pravit ćemo bombe i sabotaže, naš jedini glas protiv nepravde!

Movimento Insurgente Anarquista [Ustanički Anarhistički Pokret]

14. septembar 2015.

Izvor: 325