w-5-wp-559-import-1.png

Doznaje se u utorak 29. semptembra da je anarhistički zatvorenik Gerasimos Tsakalos već bio započeo štrajk glađu 14. semptembra, kako bi stao uz svoju partnericu Evi Statiri. Gerasimos je bio odlučio da ne obznani odmah svoju situaciju. Podsjećamo da se nije još ni bio u potpunosti oporavio od teškog štrajka glađu kojeg je vodio uz ostale zatvorenike iz ZVĆ i anarhističku zatvorenicu Angeliki Spyropoulou. (talijanski Anarhistički Crni Križ)

Već sedam mjeseci moja partnerica Evi Statiri je zatvorena u ćelijama demokracije. Njen jedini "zločin" je njezin osobni odnos sa mnom. Istovremeno, moja majka, A. Tsakalou, nalazi se u egzilu na otoku Salamini po odluci sudske hunte.

Već sedam mjeseci vlast eksperimentira šireći krug represije na prijatelje i članove obitelji političkih zatvorenika. Njihov cilj je širiti strah u osobama koje su s njima solidarne i gurnuti urbane gerilce u jednu posebnu vrstu karantene. Vlast pokušava putem kriminalizacije prijateljskih-obiteljskih odnosa osakatiti sve veze solidarnosti koje nadilaze zatvorske zidove i hrane borbu za slobodom. U ovom trenutku policijski-pravosudni aparat vlasti testira snagu našeg svijeta, koji nije naučio saginjati glavu i kalkulirati svoje reakcije. Svaki naš korak nazad je pobjednički teren za totalitarizam zvijeri države.

Strah je sklon širenju... Ono što se danas testira na političkim zatvorenicima, ako se ne zakolje u povojima, širit će se kao pošast pogađajući sve i svakoga tko želi živjeti na buntovan način, bez naredbi i upravljača života. Ima mnogo stvari koje želim reći, ali u ovakvim trenucima djela govore više od riječi. Od 14. septembra Evi je započela štrajk glađu zbog otpuštanja. Od 14. septembra ja sam uz nju, kao što je ona bila uz mene posljednjih godina, i krenuo u štrajk glađu unatoč snažnom protivljenju liječnika zato što je prošlo malo vremena od mojeg posljednjeg štrajka glađu. Moj jedini zahtjev je otpuštanje Evi. Moj štrajk glađu je sada moje jedino oružje kojim kao zatvorenik mogu iskazati solidarnost Evi. On je dio raznovrsne solidarnosti koju je već iskazala diljem Grčke borbena i anarhistička sredina. Zato smatram da nema potrebe skretati borbu za Evino oslobođenje spominjući moj štrajk glađu i moje ime. Kao što sam već rekao, moj štrajk glađu je moj način da iskažem moju prisutnost u ovom pokretu solidarnih osoba. To je moj doprinos solidarnim djelima koja ubrzavaju izmjenu povijesti putem anarhije, povijest koju dok god je piše zakon, suci, panduri i vlast nećemo nikada priznati kao našu.

Neka borba za Evino oslobođenje i za okončanje progona članova obitelji i prijatelja političkih zatvorenika bude detonator za ponovno pokretanje anarhističkog napada, zauzimajući ulice, paleći barikade, oštreći želje, borba urbane gerile, ulog za potpuno oslobođenje.

NEPOSREDNO OTPUŠTANJE EVI STATIRI

"I ako mi ne ginemo jedno za drugo, onda smo već mrtvi"

DUG ŽIVOT ANARHIJI

Tsakalos Gerasimos, član Zavjere Vatrenih Ćelija

Izvor: InterArma