Titolo: ŠPANJOLSKA: “OPERACIÓN PIÑATA”, PRETRESI I HAPŠENJA
Argomenti: arresti, repressione, Spagna
w-4-wp-436-import-1.png

30.03. Još jedna operacija protiv anarhizma, utemeljena nadasve na terorističkim djelima (ili "terorističkim namjerama"). Danas u 06:30 započela je operacija koju je naredio sudac Velasco sa suda Audiencia Nacional, tokom koje su pretreseni različiti skvotovi (Quimera i 13-14 u Madridu, La Redonda u Granadi), te razni domovi u Madridu, Palenciji, Granadi i Barceloni. Sveukupno 17 mjesta, od kojih 6 okupiranih.

Uhapšeno je 26 osoba, od kojih 14 zbog "pružanja otpora", to jest zato što su se našli na mjestu pretresa.

Nova "Operacija Piñata” okončana je jučer, 30. marta, uz 37 uhapšenih.

13 osoba je uhapšeno pod optužbom za pripadanje "kriminalnoj organizaciji u svrhu terorizma", o kojima se ne raspolaže s dovoljno informacija. Kao i obično, danas su dali izjavu na Komesarijatu, a sutra će ići na sud.

Tokom jučerašnjih 17 pretresa policija je uhapsila 24 osobe, podijeljene u dvije grupe: 13 optuženo za pružanje otpora i neposluh, i ostalih 11 za pljačku (okupiranje). Prvih 13 otpušteno je jučer navečer. Predviđa se da će ostalih 11 biti otpušteno između danas i sutra.

Osim ovih, još 2 osobe je općinska policija uhapsila i druga 3 identificirala u Iruñi zbog grafita solidarnosti, ali su na koncu otpušteni.

Izvor: alasbarricadas via RadioAzione