Titolo: ŠPANJOLSKA: TEKST ČILEANSKOG DRUGA FRANCISCA SOLARA O HAPŠENJIMA TOKOM "OPERACIJE PANDORA"
w-4-wp-422-import-1.png

Halucinacije, zastrašivanja i kontrola.

Tekst druga Francisca Solara o hapšenjima tokom "Operacije Pandora"

"Progone nas? Dobro: logično je da nas progone, zato jer predstavljamo neprikidnu prijetnju predstavnicima sistema. Kako nas ne bi progonili trebamo se prilagoditi njihovim zakonima, poistovjetiti se s njima, postati dio sistema, birokratizirati se sve do koštane srži i biti savršene izdajice... No, da li to želimo? Ne. Dakle, naše svakodnevno djelovanje mora se hraniti našom kreativnom imaginacijom Naša snaga leži u našoj sposobnosti otpora. Možemo doživjeti neuspjeh, ali ne smijemo se nikada pokoriti nikome." Bunaventura Durruti

Objašnjenja represivnog napada 16. decembra mogla bi biti različita i brojna, kao i opći specifični razlozi koji su se isprepleli da bi ispleli delirantne mreže moći, koje su dovele do hapšenja naših prijatelja i drugova.

Možda je jedan od općih razloga sprovođenja u djelo Zakona o Sigurnosti Građana, poznatog kao "zakon brnjica", koji uz pooštrenje kaznenog zakona, koji ponovno uvodi doživotni zatvor, nudi jedan okvir koji bi autoritetu zajamčio efikasniji nadzor, koji se osnažuje kroz neprekidne paranoje. Pooštrene su kazne za atenate na vlast, za javne nerede i neposluh, a na isti način kažnjavaju se i društveni prosvjedi, kao što su bili 15M i PAH (platforma za pogođenje hipotekom). Progresivni sektori i socijaldemokrati kažu da na taj način država "oduzima slobodu" i da se "borba za prava pretvara u kazneno djelo". Kao što možemo vidjeti, ti napadi pravosudno-represivnog aparata napadaju građana, to jest one koje se bore za jače i bolje zakone, za više i bolje demokracije, kako bi dosegli višu razinu sudjelovanja u upravljanju bijedom.

Sloboda i pravo zvuče kontradiktorno. Kao anarhisti, svjesni smo da sve što ima više prava država postaje sve snažnija, te se zato naše pokoravanje povećava. Ne zato što će uz tihu represiju, demokratskiju, nestati, već naprotiv, u svojoj nevidljivosti postaje prirodna i osnažuje se. Mi smo dakle u kontrastu s kategorijom građana, te neumorno i tvrdoglavo nastojimo biti slobodni pojedinci, i ne želimo prositi da nam daju više karika na našim lancima. Borba za civilna prava nije naša borba.

Moguće je stoga da pooštrenjem mehanizma kontrole moć želi pogoditi anarhiste jasnom tvrdnjom i prijetnjom, da bi se sjećali posljedica koje će doživjeti svatko tko se protivi. Ništa novo. U različitim situacijama moć se "poslužila" anarhistima kako bi eksperimentirala svoje popravke i izmjene zakona, da bi se osnažila.

Neporecivo povećanje uličnih borbi tokom posljednje godine u Barceloni, kako količinskim tako i snagom, može predstavljati još jedan razlog hapšenja naših prijatelja. Gubitak straha na prosvjedima bilo je naglašeno i zamjetno, što vodi do konkretnog odbacivanja građanskih vrijednosti u ponašanju građana. Na trenutak mladi preuzmu kontrolu nad svojim životima, raskidajući s određenim, to su ti kratki trenuci kojima moć želi zaustaviti širenje, svojom klasičnom strategijom: represija i zatvor za one koji otvoreno i javno traže Potpuno Oslobođenje.

F.I.E.S. [režim visoke sigurnosti] u zatvoru i na ulici

Osim razloga koji proizlaze iz konteksta opće kontrole, specifično stvaranje zakona o Sigurnosti Građana i pooštrenje kaznenog zakona, susrećemo represivne taktike koje koriste različite države-nacije protiv anarhističkih sredina, sprovodeći masovna hapšenja i neodređene optužbe za terorizam. Marini, Cervantes, Slučaj Bombas, odlučnost i nova logika Operacije Pandora, dio su iste logike, primjeri strategije koja umjesto da se usredotoči na određena djela, napada anarhističke prostore pokušavajući na taj način nadzirati anarhizam općenito. Specifične mjere sigurnosti u zatvoru, nadzora i telefonskih prisluškivanja vani. Kontrola je neprekidna, a cilj joj je proširiti se na različite i više sredina, korištenjem više i bolje tehnologije. Da li su zatvorenici odgovorni ili nisu za djela za koja su optužena (što u ovom slučaju predstavlja i enigmu), moć to ne zanima, to nije cilj, što dokazuje činjenica, između ostalog, da su optužbe nejasne. Nastoji se vršiti izravna kontrola nad stalnim gostima, kojoj je glavni cilj inercija i nepokretljivost. Mada ti napadi represije opravdavaju istrage i dakle kontrolu većeg dijela anarhističke sredine, i neke dijelove ljevice, primjena kaznenog prava, kojeg je definirao neprijatelj i nacistički ideolog Carl Schmitt, i daljnje zadržavanje u zatvoru rezervirano je samo za neke; za one koje javno i jasno zauzimaju stav i sukobljavaju se s moći, za one koji ustraju na autonomiji i neuvjetnoj slobodi, bez zapadanja u građanizam ili u nacinalnu neovisnost, za one koji upotrebljavaju svu svoju kreativnost i volju da bi izgradili mreže podrške i solidarnosti među vlastitim zatvorenicima. To je konstanta u svim napadima moći u različitim zemljama, i mislim da pitanje naših drugova i prijatelja nije iznimka.

Francisco Solar Dominguez

CP Villabona-Asturias - Izolacijski odjel

RadioAzione