w-2-wp-286-import-1.png

Protekla je godina dana otkad je policija upala u naš stan vičući: "Imate li nešto toplo?". Bio sam iznenađen, ali istovremeno me i nasmijalo. Zatim smo shvatili da su mislili imamo li neku eksplozivnu napravu korištenu kao zamku, što nas je samo još više nasmijalo.

Godina otkad me stotina kilometara odvajaju od moje drugarice, otkad mogu da čujem njen glas samo na 5 minuta svakih 15 dana.

Godinu dana u izolaciji 3 različita zatvora španjolskog kraljevstva. Zatvori koji temelje svoju zatvorsku politiku na psihijatri, liječeći zatvorenike s ciljem da ih unište. Određujući potpuni nadzor nad komunikacijom i kontaktom s vanjskim svijetom. U zatvorima prvoga svijeta prioritet su bezlični odnosi s vanjskim svijetom, sve što obilježava fizički kontakt je krajnje ograničeno, za razliko od mog iskustva u čileanskim zatvorima. Mogućnosti da budeš s tvojim ljudima na ovakvim su mjestima nezamislive.

Godinu dana kroz koju sam solidarnost osjetio svakog trena, nadasve od strane anarhista iz Barcelone koji su svojom voljom i pobudom uništili raspršenost i izolaciju. Oni su dokazali da solidarnost nije isprazna riječ, nego neodvojivi sadržaj čitave naše prakse i borbe za potpunim oslobođenjem. Time se, još jednom, moć ističe; uopće ne shvaća na čemu se temelje naši odnosi. Poteškoće koje nam nameću čine nas snažnijima, kroz nevolje se bolje upoznajemo i puno bolje učimo prepoznati se, i mnogo se više smijemo svemu što nam je izgledalo nepremostivo. Odlučili smo da se suočimo s državom zato što smo davno odlučili da prestanemo živjeti na koljenima.

Francisco Solar

13. novembar 2014.

Izvor: Instinto Salvaje via RadioAzione