g-u-grcka-uhapseni-anarhisti-marios-seisidis-i-kos-1.jpg

Vijesti o hapšenju, u ranim satima petka 05. augusta 2016., drugova M. Seisidisa i K. Sakkasa, u regiji Sparte (južni grčki Peloponez) izgleda da su istinite.

Drugovi su odbili da daju otiske prstiju i da budu fotografirani, zbog čega su ih panduri u uniformama napali i nanijeli im teške rane.

Mi, s naše strane, iznosimo našu nepodijeljenu solidarnost s uhapšenih drugovima i crpimo snage iz njihovog neizmijenjenog visokog raspoloženja, kako bi se nastavili boriti protiv represivnih operacija protiv njih.

Solidarno okupljanje za drugove K. Sakkasa i M. Seisidisa, danas, petak 5. augusta, sud evelpidon, 17:30, Atena

DOLE RUKE S NAŠIH DRUGOVA

SOLIDARNOST S MARIOSOM SEISIDISOM I KOSTASOM SAKKASOM

NI KORAK NAZAD

------------

Napomena: 16. januara 2006., nakon pljačke Nacionalne Banke Grčke u ulici Solonos, Atena, uhapšen je anarhist Yannis Dimitrakis; u ozračju teror-histerije, prouzročene medijima, odabrana su tri njegova druga i stavljeni na nišan pravosudnih vlasti kao Yannisovi suučesnici te kao članovi imaginarne bande Pljačkaša u Crnom. Optuženi su za tu pljačku, kao i za drugih šest pljački. Ne očekujući da nađu ikakav trag pravde u tom medijskom deliriju teror-požude, drugovi Simos Seisidis, Mario Seisidis i Grigoris Tsironis odabrali su težak put ilegale.

Sve što se desilo kroz iduće četiri godine samo je potvrdilo da su ispravno odabrali. U međuvremenu je suđeno Yannisu i na početku je osuđen na 35 godina korozivne kazne, unatoč kolapsu scenariju „Pljačkaša u Crnom” i činjenici da je odriješen ostalih pljački. Mediji su sproveli orgiju dezinformacije u vezi tri bjegunca, „fotografirajući” ih kao sumnjivce za brojna teška kriminalna djela koja su se povremeno dešavala. Izdani su nalozi za hapšenje kako bi se odgovornost za neke druge neriješene slučajeve svalila na tri druga; suđenja, koja su bila parodija pravde, vodila su se bez da su oni i znali. I kao da sve to nije bilo dovoljno, sramotni ministar unutrašnjih poslova, M. Chrisohoidis, raspisao je nagradu od 600.000 eura za njihovo hapšenje i na kraju uspio pretvoriti ulice Atene u Divlji Zapad, ispunjen oružanim šerifima koji pucaju u sve što se kreće...

Pismo anarhističkog druga Kostas Sakkasa, 17.02.2014., na engleskom jeziku.