FRANCUSKA: "PROTIV DRŽAVA I NJENIH GRANICA: REVOLUCIJA" [hr]

Masakr na Mediteranu se nastavlja: na stotine ljudi smrtno stradava u pokušaju da ga prijeđe, bježeći od bijede, progona i smrti (22.000 mrtvih u posljednjih 15 godina, od kojih je poginulo preko tisuću samo ovog ljeta). Ovdje nailaze ponovno na bijedu, progone i smrt - kao na tisuće njih kojih se sakupilo u Calaisu, gdje su ih pretukli panduri, dok su drugi umrli u pokušaju da prijeđu granicu (jedanaestero od juna). U Parizu, prolaznoj točci za one koje pokušavaju dospjeti do Velike Britanije ili sjeverne Europe, ili krajnjoj točci za mnoge koji jednostavno ne znaju kamo otići, svi državni mehanizmi obavljaju svoj uobičajeni prljavi posao lova na ilegalne useljenike, izrabljivanja siromašnih (ilegalnih i legalnih) na najučinkovitiji način, i održavanja svih nas u poslušnosti i radu.
Tako su ovog proljeća vijećnici Pariza naložili deložaciju privremenog kampa kraj La Chappelea, koji je predstavljao dom stotinama ilegalnih useljenika. Naravno, vijećnici ljevičari su odigrali svoje karte na demokratski način. Prvo su igrali na kartu dobrotvora: stavili su im na raspolaganje hotelske sobe na par dana (nakon kojih su ih neizbježno vratili na ulicu), u korist javnosti koja je očekivala takvo opravdanje. Emmaus [međunarodna katolička humanitarna organizacija osnovna u Parizu 1949., nap.orev.] i France Terre d'Asile [francuska udruga za upravljanje azilantima osnovana 1971., nap.prev.] su odlično odigrale svoju (unosnu) ulogu preuzimajući odgovornost za dio tih osoba. Specijalizirani su za upravljanje siromaštvom - što nema nikakve veze sa borbom za okončanje istog.
Zatim, za one koji su ostali na ulicama i pronašli kolektivno riješenje kroz različite okupirane prostore, bilo je raznih ljevičarskih grupa: Komunistička stranka, Zeleni (...) i Nova Antikapitalistička stranka, koji su došli da ostvare jeftini publicitet i odrade vječni posao ljevice, npr.: zasladiti pilulu, dati obećanja, smiriti bijes i širiti rezignaciju.
...

UK: DOBRODOŠLI U BRITANIJU [hr]

Britanija je, kao i druge zemlje zapadnog svijeta, jedan ogromni zatvor za tisuće i tisuće osoba koje dolaze ovamo u potrazi za boljim životom, takozvanih "tražitelja azila". Nije slučajnost što brojne očajne osobe pokušavaju ući u UK, kao i u druge bogate zemlje. Oni ne mogu drugačije. U njihovim zemljama nemaju više ni osnovne uvjete za preživljavanje.
Globalizacija kapitala iziskuje maksimalnu produktivnost po najnižoj cijeni. Zato biznismeni premještaju središta proizvodnje iz jedne zemlje u drugu, u potrazi za najjeftinijom radnom snagom. A na taj način šire i siromaštvo, pustoše i otimaju na milijune i milijune njihovih resursa. Po potrebi biznismeni i njihovi naoružani plaćenici izvrše invaziju na druge zemlje kako bi oteli njihovu naftu, da bi održali neki geopolitički kontekst u ravnoteži.
Posljedica su milijuni gladnih, primorani tražiti novo mjesto za život. Nažalost, kada stignu u Britaniju, ili gdjegod u bogatoj Europi, pronalaze pakao koji nije mnogo bolji od onog koji su napustili. Britanski i europski zakoni o imigraciji su rasistički, cilj im je riješiti se svakoga tko nije koristan u proizvodnji.
Govorimo o milijunima ljudi, ne samo o nekolicini...
Tim ljudima dobrodošlicu daju najprije zatvori-prihvatilišta, a zatim nalozi za deportaciju, a ako im je dozvoljeno da ostanu trenutno u zemlji onda izrabljivanje i siromaštvo.
U Britaniji se useljenici, radili oni "na crno" ili "na bijelo", nalaze u rukama nemilosrdnih poslodavaca koji im isplaćuju crkavice i imaju potpunu kontrolu nad njihovim životima. No, većina useljenika koja dođe u Britaniju završi u sramotnim prihvatnim centrima, u kojima ponekad ostaju zatočeni i godinama, prije nego ih otpuste ili deportiraju.
Kao svaki drugi zatvor i prihvatni centri su paklena mjesta gdje se ljudskim bićima oduzima sloboda i ljudsko dostojanstvo. Zato mediji ne prenose skandale o zlostavljanjima imigranata u tim centrima. Nema skandala, to je priroda zatvora.
...

SRBIJA: OBJAVLJEN 2. BROJ ANARHISTIČKOG ČASOPISA "MOLOTOV" [hr]

Pozdrav!
Izašao je drugi broj anarhističkog glasnika "Molotov", a u njemu vrele letnje teme:
* Uvodnik - Anarhistička solidarnost
* Grčka - Pobeda levice na izborima i neizbežan put od obećanih promena do patriotskog pragmatizma
* Omogućavanje uživanje - intervju za članom Banathardkor kolektiva koji se nalazi na robiji u S. Mitrovici
* TEMA BROJA - PROSTITUCIJA, iskustvo seksualnog holokausta
* Anarhija all over Baščaršija - Gavrilo Princip i Mlada Bosna na Vidovdan 2015
* Žrtve morala - Ema Goldman
* Poziv BG anarhistima II - Važnost autonomnih prostora
* Šta je anarhizam? - Aleksandar Berkman (najava novog izdanja KKUSIUSK)
Cena: donacija
On line izdanje: "Molotov" br.2
Svi zainteresovani za distribuciju, promociju, benefite i sve ostalo oko časopisa neka se jave na kkusiusk (at) gmail.com
...

PARIZ [FRANCUSKA]: OBJAVLJEN 23. BROJ ANARHISTIČKOG VJESNIKA "LUCIOLES" [hr]

Izašao je 23. broj "Lucioles", anarhistički vjesnik Pariza i okolice.
Ako netko želi distribuirati list u svojem prostoru ili kvartu, može nas kontaktirati.
lucioles[at]riseup.net
Srdačno,
i živjela anarhija!
Sve brojeve “Lucioles” u PDF obliku ili pojedinačne tekstove možete naći na blogu vjesnika: lucioles.noblogs.org

ČILE: VIJESTI O ANARHISTIČKOJ ZATVORENICI NATALIJI "TATO" COLLADO [hr]

15. augusta anarhistička zatvorenica Natalia "Tato" Collado premještena je sa S.A.R.-a (Odjel Visoke Sigurnosti - izolacija) nazad na "Javni odjel", gdje se nalazi zatočena i drugarica Nataly Casanova. Tato je bila zatočena u izolaciji od 27. jula kao kazna zbog njenog buntovnog stava prema zatvorskim stražarima.
Sada joj nije dozvoljeno da ponovno dijeli ćeliju s Nataly, međutim nije više u izolaciji i vraćena je na odjel gdje su uvjeti ipak nešto manje restriktivni.
Ne zaboravimo da se drugarice Natalia i Maria Paz još nalaze zatočene na S.A.R.-u, optužene za podmetanje požara na postaju Istražne Policije za Ubojstva.
Solidarnost i ustanička srodnost sa zatvorenim drugaricama!
Izvor: 325

ČILE: ANARHISTIČKI DRUG SERGIO ALVAREZ UHAPŠEN ZBOG SUKOBA S POLICIJOM [hr]

Anarhistički drug Sergio Alvarez uhapšen je u srijedu 15. jula tokom sukoba između policije i maskiranih, koji su krenuli sa sveučilišta u Santiagu. Nakon što je napadnut i proveo noć u policijskim ćelijama demokracije, drug je odveden u takozvani "Centar za Pravdu", gdje je izložen kao trofej pred kamerama novinara lešinara. U tom je trenutku Sergio, hodajući uzdignute glave i okruženom policijom, uzviknuo: "Rat se nastavlja, živjela anarhija!".
Nakon što su mu izrečene optužbe zbog posjedovanja zapaljive naprave, nereda i napada na karabinjere, sutkinja mu je izrekla potpuni kućni pritvor na tri mjeseca, to jest tokom trajanja istrage.
No, nakon žalbe tužiteljstva, u srijedu 27. jula, Sergio je odveden u zatvor Santiago 1.
Sergiovo hapšenje odvilo se u kontekstu uhićenja i drugih osoba optuženih za sudjelovanje u nemirima i za sukobe s policijom, u koje su bili uključeni zamaskirani na sveučilištu.
Što se Sergia tiče, ne radi se o jednom "mladom studentu, žrtvi namještaljke"; drug je antiautoritarni pojedinac u ratu protiv moći i uloga koje nameće prevladavajući poredak.
Za ostale informacije o njegovoj situaciji možete pisati na ovu adresu elektronske pošte, putem koje možete poslati riječi i pozdrave drugu, koje ćemo prenijeti:
laguerracontinua@riseup.net
Objavljujemo i riječi druga Sergia, pozivajući na iskazivanje buntovne solidarnosti, brišući djelima svaku tišinu i inertnost.
RAT SE NASTAVLJA!
ŽIVJELA ANARIJA!
Sergiove riječi:
Na početku je uvijek komplicirano, ali ne u ovom slučaju...
15. jula, tokom prosvjeda koji je krenuo sa sveučilišta, uhapšen sam na istom, ali ne želim govoriti o onome što je dovelo do mog hapšenja i o istrazi (bit će vremena i za to), zato što smatram da je bitnije iznijeti moj stav, koji ću zadržati, takav i jasan, kao kada su lešinari novinari pokušali napraviti dobre snimke trofeja, u koji su me pretvorili, a ja sam im jasno i glasno uzviknuo.
...

ATENA [GRČKA]: SA SUĐENJA PROTIV ANARHISTA U ZATVORU KORRIDALOS [hr]

Suđenje za pljačku ATE banke u Filoti Florini započelo je u četvrtak 14. jula. Okrivljeni drugovi su Argiris Dalios, Fivos Harisis, Giannis Mihailidis, Dimitris Politis i Grigoris Sarafoudis.
Članovi suda su isti koji su osudili G.Sarafoudisa i G.Naxakisa za pljačku u Pirgetosu na tešku kaznu bez ijednog dokaza, samo zato jer su "anarhisti, koji su se pridružili ZVĆ i u jednom trenutku počinili pljačku"! Tu je teoriju razvila tužiteljica i iznijela je u samo 16 minuta, a sud je smjesta prihvatio.
Isti sud, s K.Economou kao predsjednikom i O.Smirlijem kao tužiteljicom, koji je sudio na 3. suđenju za slučaj Volos protiv drugova A.Daliosa i N.Romanosa, te na 2. suđenju za slučaj Pefki protiv druga G.Mihailidisa. Na ovom suđenju tužiteljica je radikalno izmijenila svoj stav. U svojem govoru nije se ograničila na primjedbe kao "anarhisti, koji su se pridružili ZVĆ i u jednom trenutku počinili pljačku i nije ga "ubrzala" na 16 minuta. Govorila je 156 minuta, nije ništa izostavila, sagledala je stvari sa svih točka gledišta, izbjegla je primjedbe, smatrala je da otisci i DNK nisu dovoljni za okriviti A.Daliosa i N.Romanosa, te se "usudila" predložiti da se G.Mihailidis odriješi optužbe za poticanje na pokušaj ubojstva, i da se pokušaj ubojstva izmijeni u nanošenje teških rana u kombinaciji s člankom 315A. Optužnica protiv G.Mihailidisa bila je neutemeljena i optužba za nanošenje teških rana je provokativno izmijenjena u pokušaj ubojstva.
Sud je u potpunosti prihvatio prijedlog tužiteljice glede A.Daliosa i N.Romanosa, a djelomično glede G.Mihailidisa, opravdavajući autore optužnice koji su teške rane pretvorili u pokušaj ubojstva. Tako sada imamo dva različita i proturječna stava u vezi prijedloga tužiteljice, a odluka suda u vezi G.Sarafoudisa i G.Naxakisa pridonijela je radikalnoj izmijeni stava tužiteljstva.
...

VERACRUZ [MEKSIKO]: ZAPALJEN TOYOTA KONCESIONAR [hr]


"Zbog tehnološkog napretka civilizacije osjećamo potrebu da rat pokrenemo sada i ovdje, protiv svake dominacije i njenih krakova koji nas sputavaju."

U prvim jutarnjim satima u četvrtak 25. juna podmetnuli smo zapaljivu napravu ispred koncesionara Toyote, u aveniji Vallejo; izigrali smo njihove sisteme zaštite i izbjegli patrole sistema te nadzorne videokamere, kako bi im bilo jasno da je rat sada i ovdje - kako su videokamere, patrole, metci i sve mjere poduzete protiv naših djela beskorisne. Jer unatoč videokamerama na svakom uglu, unatoč njihovim lakejima na svakoj ulici, mi i dalje napadamo, povećavamo korake protiv dominacije.
Preuzimamo odgovornost za ovo djelo, u ime svih drugova koji su ubijeni, oteti, mučeni, zatvoreni, osuđeni u Meksiku i diljem svijeta, kako bi shvatili da će vam se svaki metak vratiti - i ako nas ubiju ili nas zatvore treba im biti sasvim jasno da će doživjeti istu sudbinu. Za svakog mrtvog druga ubit ćemo na tisuće njih. Kažu da se Crni Juni okončao 7. juna, no mi kažemo da se nije okončao 7. niti će se okončati neki drugi dan ili mjesec, ovo je poziv na nastavak rata na neprekidan način.
Protiv svake tehnologije, otrova koji ubija divlju prirodu!
Ne samo u junu, za neprekidni Crni Rat!
Zapalimo civilizaciju!
Pozdravljamo i drugove u bijegu, Felicity, Chiva i Tripu - iz ilegale rat se nastavlja! Šaljemo i topli zagrljaj štrajkašima glađu neformalne koordinacije zatvorenika, znamo da je moguće boriti se za zdravlje, slobodu i oslobođenje zatvorenika na svim geografskim područjima.
...