Titolo: ČILE: ANARHISTIČKI DRUG SERGIO ALVAREZ UHAPŠEN ZBOG SUKOBA S POLICIJOM
w-5-wp-540-import-1.png

Anarhistički drug Sergio Alvarez uhapšen je u srijedu 15. jula tokom sukoba između policije i maskiranih, koji su krenuli sa sveučilišta u Santiagu. Nakon što je napadnut i proveo noć u policijskim ćelijama demokracije, drug je odveden u takozvani "Centar za Pravdu", gdje je izložen kao trofej pred kamerama novinara lešinara. U tom je trenutku Sergio, hodajući uzdignute glave i okruženom policijom, uzviknuo: "Rat se nastavlja, živjela anarhija!".

Nakon što su mu izrečene optužbe zbog posjedovanja zapaljive naprave, nereda i napada na karabinjere, sutkinja mu je izrekla potpuni kućni pritvor na tri mjeseca, to jest tokom trajanja istrage.

No, nakon žalbe tužiteljstva, u srijedu 27. jula, Sergio je odveden u zatvor Santiago 1.

Sergiovo hapšenje odvilo se u kontekstu uhićenja i drugih osoba optuženih za sudjelovanje u nemirima i za sukobe s policijom, u koje su bili uključeni zamaskirani na sveučilištu.

Što se Sergia tiče, ne radi se o jednom "mladom studentu, žrtvi namještaljke"; drug je antiautoritarni pojedinac u ratu protiv moći i uloga koje nameće prevladavajući poredak.

Za ostale informacije o njegovoj situaciji možete pisati na ovu adresu elektronske pošte, putem koje možete poslati riječi i pozdrave drugu, koje ćemo prenijeti:

laguerracontinua@riseup.net

Objavljujemo i riječi druga Sergia, pozivajući na iskazivanje buntovne solidarnosti, brišući djelima svaku tišinu i inertnost.

RAT SE NASTAVLJA!

ŽIVJELA ANARIJA!

Sergiove riječi:

Na početku je uvijek komplicirano, ali ne u ovom slučaju...

15. jula, tokom prosvjeda koji je krenuo sa sveučilišta, uhapšen sam na istom, ali ne želim govoriti o onome što je dovelo do mog hapšenja i o istrazi (bit će vremena i za to), zato što smatram da je bitnije iznijeti moj stav, koji ću zadržati, takav i jasan, kao kada su lešinari novinari pokušali napraviti dobre snimke trofeja, u koji su me pretvorili, a ja sam im jasno i glasno uzviknuo.

Nisam žrtva i neću zauzeti mlaki stav onih koji misle da se radi o namještaljki te zaboravlja u pokajanju iskre i toplinu sukoba, ne borim se za poboljšanje/reformu, da bi život u ovom sistemu bio podnošljiviji, niti ću se izjasniti kao student ili radnik; ja sam anarhistički pojedinac koji traži sukob s onima koji posjeduju, predstavljaju i štite Autoritet i svaki oblik Dominacije nad svime što se tiče mog života i moje braće, uz vječnu želju za eksproprijacijom mojeg života, da se hranim individualno i kolektivno protiv građanske ravnodušnosti i pokoravanja.

Za sada nemam drugo za reći, unutar ponora mojih misli, osjećaja, uz svu moju ljubav, uz nadu da se ubrzo vidimo.

Nikakav poraz, nikakva predaja!

Rat se nastavlja!

Živjela Anarhija!

Sergio Álvarez

Anarhistički, antiautoritaran, ponekad nihilisitčki, zatvorenik.

Zatvor Santiago 1

Izvor: RadioAzione