Titolo: CRNOCRVENI PRIRUČNIK O SABOTAŽI I SIGURNOSTI “NENACHECHAT SE CHYITIT: ČERNORUDA PRIRUČKA” [Czech language]
Argomenti: Download, Pubblicazioni
w-t-cover-1.png

Prema kulturi sigurnosti.

Unatoč činjenici da se naši drugovi nalaze iza rešetaka optuženi za konstrukcije koje nemaju nikakve veze sa požarima Mreže Revolucionarnih Ćelija, možemo ipak aplaudirati pandurima. Operacija “Feniks” je mnoge paralizira. Zapeli smo o prečku koju su nam postavili i zaplašili one kojima smo vjerovali i smatrali prijateljima.

Kako je uopće do toga došlo? Jednostavno – jednom se to moralo desiti. Anarhizam je po svojoj prirodi nelegalan. Ometati status quo, dovoditi u pitanje postojeće ili “jednostavno” preuzeti sudbinu u vlastite ruke, povezati se – sve to država ne voli. Zato, dok god bude bilo države i njenih snaga reda, dok bude zaštitnika postojećeg poretka, uvijek ćemo im biti na nišanu. Više manje. Biti anarhist, prema tome, znači biti u stalnoj opasnosti i stalno se izlagati riziku, jer ne možemo izumiti čarobni štapić ili jednostavno zanemariti. Svijet, a pogotovo vrijeme u kojem živimo, nam to ne dozvoljava. Ali, time nije sve gotovo. Da, naši neprijatelji su nam stalno za vratom. Da, naši neprijatelji su moćni. No, to ne znači da bi mi trebali pognuti glavu! Pri operaciji Feniks naša “ljutnja” ne bi smjela ostati nijema. To je upravo ono što oni očekuju od nas. Naprotiv. Ljutiti se, ali i biti pažljivi! Često ne znamo kako se pažljivo kretati gradom; ne znamo što nam prijeti; ne znamo kako nešto sprovesti u djelo. Obuhvaća nas strah i rizik da nas uhvate raste, ako se uopće na nešto odvažimo. No, uz dovoljno znanja možemo umanjiti strah i kontrolirati rizik. Kada znamo gdje se kamera nalazi, kako da je izbjegnemo i ne ostavimo tragove iza sebe, gotovo da smo pobijedili. Drugim riječima, što bolje poznajemo neprijatelja više snage imamo u našim rukama.

A to je smisao Crvenocrnog priručnika – poduprijeti samouvjerenje, umanjiti strah i istovremeno napasti još jedan kamen tvrđave zvane kultura sigurnosti. Pritom ne radi se samo o pojedincu, svatko od nas treba biti dosljedan. Ako svi budemo ustrajni i dosljednji umanjit ćemo rizik hapšenja, i na koncu da budemo razbijeni kao cjelina. Sakupili smo sve vrste uputa, priručnika, kuharica i članaka, i uredili, aktualizirali i dopunili našim vlastitim iskustvom i znanjem. Prvi dio iznosi detaljni pregled glavnih opasnosti koje prijete tokom napada te konkretne upute za izvođenje nekih sabotaža. Preuzeli smo nadasve iz slijedećih knjiga: Ecodefence: A Field Guide to Monkeywrenching (izmijenjeno 1993.), Ozymandias’ Sabotage Handbook, The Black Cat Sabotage Handbook (1996.), Settin Fires Electrical Timers – ELF Guide (2001.), Anarchist Cookbook Version 2000, Anarchist survival guide for understanding gestapo swine interrogation mind games.

Drugi dio priručnika sastavljen je od kompletnog prijevoda engleske brošure ANONIMITY/SECURITY posebno posvećene kompjuterima i ponašanju na internetu, te je preporučujemo svima. I onima koji nemaju namjeru počiniti sabotažu.

Pri tome trebamo imati na umu da neki izvori dolaze iz knjiga objavljenih osamdesetih i devedesetih. Zbog brzine razvoja tehnologije neke informacije mogu biti zastarjele i možda neupotrebljive. Zato je važno da, u tim okvirima, barem shvatite temeljene principe i da gradite jednu zdravu sigurnost.

Ako želite doprinijeti vašim iskustvom ili dodati područje koje bi bilo dobro pokriti, pišite na cernoruda-prirucka@riseup.net

ANONYM

Za više informacija: cernorudaprirucka.noblogs.org

Za ostale anarhistička izdanja na češkom jeziku i kontra-informacije: Jailbreaking

Izvor: Černorudá příručka