Titolo: PRAG [ČEŠKA]: VIJESTI SA SUĐENJA PROTIV ANARHISTA IGORA ŠEVCOVA (26.-27.04.2016.)
w-7-wp-757-import-1.png

Prošlo je više od godinu otkad su stanovnici Češke upoznati s policijskom operacijom "Feniks". Više od godinu dana od prvih hapšenja, od kojih se Martin još nalazi u istražnom zatvoru, zato što mu je postavljena zamka. Osobe se još i dalje svakodnevno šikaniraju, progone i guše. 26. i 27. aprila započelo je prvo suđenje otkad je započela (koliko mi znamo) represija. Igor Ševcov optužen je za bacanje molotovljevog koktela na dom ministra obrane, Stropnickyja i za snimanje ispisivanja grafita na zatvoru. Zatraženo je 15 godina zatvora, pored 3 mjeseca koje je već odslužio u istražnom zatvoru, gdje se dio vremena nalazio pod režimom maksimalne sigurnosti (više o Igoru pročitaj na antifenix.noblogs.org)

U sudnici održan prvi javni igrokaz farse, poznate pod imenom Feniks

Suđenje se održalo u maloj prostoriji, u kojoj je moglo ući samo 18 osoba, od kojih su većina bili novinari. To nije spriječilo Igorove solidarne da se sakupe u hodniku i ispred suda.

Nakon što su pročitane optužbe, iznijeti su navodni dokazi. Od svih digitalnih i štampanih dokaza koje je policija sakupila tokom istrage, sutkinja je izvukao sliku pronađenu na Igorovom mobitelu, na kojoj je prikazana zastava SAD-a kao otirač za noge. Kada je sutkinja upitala zašto je pohranio tu sliku, Igor je odgovorio: "Smatrao sam je zabavnom". Tada je bilo jasno da će tužiteljstvo insistirati na Igorovom ruskom podrijetlu, kao razlogu za navodno bacanje molotova na Stropnickyjev dom. Da pojasnimo, Stropnickyjeva ustrajna ljubav prema Zapadu pretvorila ga je u metu za svakog Rusa! U ovom slučaju Rus se prevodi kao "pro-Putin/anti-Zapad". Igora su mediji nakon hapšenja opisali kao ludog ruskog nacionalista. Velika proturječnost je što je u Rusiji Igor progonjen zbog neovlaštenog prosvjeda protiv ruske okupacije Krima i Putinove imperijalističke vladavine. Kao što je objasnio u svom završnom govoru, biti Rus ne čiti te automatski pro-Rusom/nekom vrstom ruskog nacionalista.

Iduća "šala" u sudnici bio je interes sutkinje prema Igorovim tetovažama, pogotovo ACAB ["all cops are bastards", nap.prev.], pri čemu je čitava sudnica prasnula u smijeh. To nije bio posljednji put kada je sutkinja morala umiriti smijeh u sudnici.

Nije nas iznenadilo, ali ipak boli. Proturječje. Jedno pravilo za Igora, drugo za Stropnickyja. Kao i brojnim drugim anarhistima prije njega i Igoru je bilo zabranjeno da koristi bilo koju političku argumentaciju u svojoj obrani. Kada je Stropnicky preuzeo riječ u potpunosti je iskoristio svoju slobodu, mješavinom politike, straha i kleveta pretvorio je Igora u čudovište, tvrdeći da je od Igorovog preseljenja u Češku osjetio veliku radikalizaciju u društvu, uz povećanje mržnje prema ljevici i desnici. O navodnom napadu molotovom govorio je kao o ubojstvu (mediji su senzacionalistički koristili taj pojam), a o Igorovom prisustvu u zemlji kao doprinosu u širenju takozvanog desničarskog, ljevičarskog i fundametalističkog ekstremizma. Stropnicky je bio jedina osoba u sudnici koja je javno izjavila da zna kako se pravi molotovljev koktel, pošto je to naučio na anarhističkim web-siteovima, te je opisao zašto se boca nije dobro zapalila, a da je došlo do toga onda bi kuća u trenu bila spaljena do temelja. Zanimljivo.

Što još.

Martin Stropnicky i njegova supruga Veronika Stropnicka rekli su da je napad jasno ciljao na sobu njihove kćeri, pošto anarhisti obično napadaju djecu. Nema veze što je kolaž sa slikom njihove kćeri, čije je lice prekrivenom crnim križevima, poslano obitelji. Obitelj je iz nekog čudnog razloga smatrala da slika i napad nisu bili povezani. Policija je izjavila da oni u biti imaju neku osobu koja je iskusna u pravljenju molotovljevih koktela i koja radi u poduzeću piva Bernard (jer su molotovi napravljeni od Bernardovih boca). I da je ta osoba slala pisma Stropnickyjima. No, po njima ta osoba nije sumnjiva te je poslana u psihijatrijsku bolnicu.

Tužiteljev glavni dokaz je bilo navodno podudaranje Igorovog mirisa s molotovljevom bocom. Obrana je zatražila da svjedoči ekspert iz znanstvenog sektora za mirise, pošto ova vrsta dokaza izgleda neuvjerljiva. Međutim, sutkinja je odbacila zahtjev.

U obranu.

Zanimljivo kako je facebook iskorišten u Igorovu obranu. U vrijeme napada Igor je koristio facebook za komunikaciju sa svojom djevojkom, u studentskom klubu. Sutkinja je izjavila kako je komunikacija neuvjerljiva i da sumnja u taj dokaz, pošto facebookov profil ne odgovara Igorovom imenu te je stoga bilo tko mogao to pisati. No, da bi tužiteljstvo to iskoristilo protiv Igora trebalo bi da sakupi podatke, logiranja i potvrdi da se podudara s Igorovim stilom komunikacije, vjerojatno kao nekadašnje testiranje rukopisa. Što se naravno nije desilo.

Grafiti.

Zatvorski službenik donio je račun za krečenje vanjskog zida zatvora. Grafiti su se navodno pojavili zato što je Igor snimao. Račun je iznosio 6.267 ČK (oko 230 eura). Tri točke nisu ničemu vrijedile. Prva, nabavka materijala za pokrivanje grafita ispisanih maja 2015. obavljena je u martu 2015. Druga, trebalo je platiti nekoliko zatvorenika za 96 sati rada kako bi okrečili 8,5 m2 zida. I na kraju, natpis "Slobodni Nacionalisti", koji se nalazio tamo mnogo prije događaja, također je prekriven i stavljen na Igorov račun. No, sud je rekao da Igor ne treba platiti račun zato što je došlo do nekih grešaka u zatvorskom protokolu u vezi šteta. To jest, da je njihova vlastita birokracija usrana.

Presuda.

13:00, 27. april 2016., donesena je presuda. Sud je odlučio da Igor Šestov ne može biti okrivljen za napad na dom ministra obrane. No, sutkinja je naglasila da to nije zato što je dokazano da nije učinio, nego jer se nažalost nije uspjelo dokazati da je učinio!

Drugi paragraf optužnice: pomaganje pri nanošenju uvreda vanjskim poslovima (snimanje grafita). Igor je proglašen krivim i osuđen na udaljavanje iz Češke na dvije godine, koju moru napustiti u roku od 20 dana. No, Igor će uložiti žalbu na tu odluku te stoga ne mora otići. Za sada.

Kameru je država zaplijenila.

<strong>

Objašnjenje.</strong>

Snimatelj je očitao gledao desno i lijevo, te zato fizički pomagao suučesniku koji je ispisao grafit.

Odnosno, psihološki podržavati "suučesnika" znači ispisivati parole u znak podrške s osobama u zatvoru.

Igor navodno nema nikakvih veza u Češkoj, pogodnosti ili odgovarajuću vizu, tako da je kazna udaljavanja iz zemlje izgledala najpogodnijom. Ali sutkinja nije spomenula da je Igor već bio proveo tri mjeseca u zatvoru bez ikakvog razloga, što znači da je zbog toga izgubio svoju studentsku vizu i brojne prijatelje koje je imao u Češkoj. Igor je zatražio radnu vizu, koja bi mu dala pravo da ostane u Češkoj dok mu je država najvjerojatnije ne odbije.

Na sudsku odluku je očito utjecalo političko stajalište. Udaljiti ga na dvije godine (u Rusiju) za snimanje nečijeg grafita i zato što nije poštivao lokalnu demokraciju, bio je najlakši način da se riješe Igora.

Sutkinja nije uzela u obzir činjenicu da je Igor već bio proveo tri mjeseca u istražnom zatvoru, bez ikakvog razloga, i da nije mogao kontaktirati svoje voljene.

Nije potrebno biti anarhist da bi shvatili zašto se Igoru ne sviđa "naša" demokracija. Kao što nije potrebno biti iz Rusije da nam se ne sviđaju demokratske zemlje. I ne zato što želimo Putinovu diktaturu (kao što to, izgleda, policija, sudstvo i mediji vide), nego zato što se temelji na režimu nejednakosti i isključenja, koje održavaju institucije i tržište.

Igor je nakon donošenja presude rekao da je "čitav proces bio ispolitiziran, država je dehumanizirani birokratski stroj koji nije sposoban osjetiti stvarne ljudske veze i interese", što je izazvalo veliki aplauz, nakon čega je sutkinja rekla da je ovo stvarno posljednji put i da će idući izbaciti sav posljednji red.

Za više informacija potražite na antifenix.noblogs.org

Izvor: Jailbreaking