Titolo: GRČKA: IZ IZJAVE ZAVJERE VATRENIH ĆELIJA NA SUĐENJU ZA "FENIKS" PROJEKT
w-9-wp-97-import-1.png

U dvije godine ovo je već 4. suđenje protiv ZVČ. Imali smo suđenje za slučaj Halandri, za slanje paketa-bombe, za 250 napada i sada suđenje za "Feniks Projekt.

Naravno, sve to dokazuje bijes i osvetu vlasti protiv nas, gušeći nas stalnim suđenjima. Suđenja u kojima smo optuženi dva ili tri puta za isto "kazneno djelo".

Međutim, ovo suđenje je karakteristično u odnosu na prethodna. Ovo je suđenje gerilske operacije "Feniks Projekta", izvedene kad smo već bili zatvorenici državnog zatvora. Naravno, ovo nije prvi put tokom našeg zatvora da se suočavamo sa optužbama za poticanje. Optužbe kojima nedostaje svaka logika, čak po vašoj vlastitoj pravosudnoj kulturi. Govorimo o osvetničkom sudskom progonu zbog javnih tekstova objavljenih iz zatvora, kao tekst solidarnosti s Anarhističkim Skvotom Nadir, i tekstovi u kojima odbijamo priznati sudske vlasti i ispričati im se. Naravno, ne možemo prešutjeti vrhunac pravosudnog poteza koji se sastoji od nedefiniranog produljenja pritvora našim četvorma drugova Zavjere Vatrenih Ćelija, Gerasimosu, Georgu, Olgi i Theofilosu, jer mada su prekoračili utvrđeni limit od 18 mjeseci ostaju i dalje u pritvoru. Detaljnije, Gerasimos se nalazi u pritvoru 43 mjeseca, a George, Olga i Theofilos preko 36 mjeseci.

Ne govorimo sve to da bi se žalili na kršenje naših prava. Zadržite si ta vaša prava. Ne vjerujemo ni u vaše zakone ni u vašu demokraciju. Uz put, iz tog razloga nismo imenovali advokate. No, nećemo šutjeti naspram licemjerja vaše pravde.

Bitno je da se halucinacije već jednom prekinu. Sa ili bez dokaza, dokazano je da vlast želi fizički, moralno i politički uništiti Zavjeru Vatrenih Ćelija, kao i one koji nas podržavaju. Odabrali smo, od samog početka, život anarhističke urbane gerile s tim izazovom i poslali ga neprijateljima na tisuće puta. Dok god dišemo Zavjera Vatrenih Ćelija neće nikada potpisati primirje u ratu koji je objavljen protiv države i njenog društva.

Nalazimo se danas u sudnici zato što smo prije godinu dana poslali javnu pohvalu neuhvaćenom drugu iz ZVĆ, kada je bomba pogodila tadašnju direktoricu zatvora. Oni koji su donijeli optužbu protiv nas za poticanje možda su mislili da će nas to zastrašiti, utišati naše glasove i naš rast. Pogriješili su. Iz tog razloga danas, putem sudnice, znajući da će ono što kažemo biti objavljeno i da će pronaći način i put da stigne do naših neuhvaćenih i traženih drugova, mi ponavljamo po tisućiti put: "Drugovi, borba se nastavlja. Stvorimo na tisuću novih nukleusa, na tisuću novih napada."

Prisutni smo danas ovdje iz tri razloga. Prvi razlog je zato što ne želimo, u nikojem slučaju, dozvoliti da zakoni i kazneni zakonik iskrive Zavjeru Vatrenih Ćelija, FAI i "Feniks Projekt", predstavljajući ih kao skrojene po vlastitoj mjeri. Dakle, kao "Feniks Projekt" bilo je 13 napada bombama i požarom u Grčkoj, Rusiji, Indoneziji, Čileu, Meksiku, Njemačkoj i Italiji. Dakle, "Feniks Projekt" je živući dokaz da neprekidni anarhistički ustanak nije niti ugušen, niti zatvoren, niti osuđen. Mada ponekada zastane rodit će se ponovno iz vlastitog pepela, kao Feniks. Preporod urbane gerile u Grčkoj se već odvio.

Drugi razlog zbog kojeg smo ovdje je da budemo uz našeg druga Andreasa Tsavdaridisa, koji je preuzeo odgovornost za slanje paketa-bombe bivšem naredniku antiterorističke jedinice, kao čina "Feniks Projekta".

Nećemo raspravljati o bijedi poticanja za koju smo optuženi. Poticanje podrazumijeva hijerarhijski organiziranu strukturu i značenja kao što su "vođe", "naredbe", "pravila", kao u mafiji i organiziranom kriminalu. Osoba koja potiče je mozak, glavni. Mi smo anarhisti, bez vođa i sljedbenika. Andreas je naš saveznik i konfederativan, u neprekidnom zločinu pobune i anarhističkog ustanka.

Treći razlog je podrška anarhistu Spyrosu Mandylasu. Spyros je prijatelj i drug, ali nema veze sa Zavjerom Vatrenih Ćelija, sa FAI i "Feniks Projektom". Hapšenjem Spyrosa antiteroristička jedinica je željela pogoditi anarhističku javnu raspravu, priznajući na taj način da je ona sastavni dio borbe anarhističke urbane gerile. Željeli su, na taj način, izolirati naše ideje i naše riječi od javnih procesa, a istovremeno zaplašiti solidarne anarhiste, dokazujući da su anarhističko prisustvo i podrška ZVĆ dovoljni da netko kroči u dvorište zatvora. Sudski progon Spyrosa je čisto osvetnički progon, zato što dosljedan anarhist, koji se nije uplašio i nije se odrekao vrijednosti solidarnosti, kao što su to mnogi drugi učinili...

Na kraju ove izjave ne očekujte od nas da pričamo o nevinosti i krivnji. Nismo ni nevini ni krivi. Mi smo neprijatelji države, vlasti, društvenog stroja, pokoravanja i dobrovoljnog ropstva. Mi smo anarhisti od prakse i vječni neprijatelji zakona, zatvora i sudova. Mi znamo da je ustanak često usamljen i težak put, ali izabrali bi isti put nebitno koliko puta živjeli.

SVE SE NASTAVLJA

<strong><em>Zavjera Vatrenih Ćelija FAI/IRF

Ćelija Zatvorenih Članova</em></strong>

04.06.2014.

Izvor: InterArma