Titolo: PRAG [ČEŠKA]: ZATVORENI ANARHIST MARTIN IGNAČAK ŠTRAJKA GLAĐU (09.06.2016.)

<em>Već smo informirali o činjenici da Martin nije bio upoznat s odlukom suda. Sve do danas (9. juna) nije dobio službenu odluku, već su ga o njoj informirali obitelj i advokat koji ga je jučer posjetio. Sud je odlučio da Martin mora ostati i dalje u pritvoru. Zato danas Martin službeno započinje štrajk glađu.

Slijedi Martinova izjava:</em>

<strong>

POČETAK ŠTRAJKA GLAĐU</strong>

Štrajk glađu je moja spontana reakcija na situaciju oko policijskog pristupa slučaju Feniks.

Za mene je situacija postala nepodnošljiva zbog kleveta koje je R. Šlachta demagoški iznio na Visokom sudu. Smatram nepravednim da se moja obitelj nadzire, da njihovi životi budu u upleteni u slučaj Feniks te da se prosuđuju njihovi stavovi i osjećaji. To indirektno dokazuje da svaka kritika postaje poticaj za nadzor disidenata i za prikupljanje informacija o njihovom privatnom životu.

Smatram isto tako nepravednim da policija zadire u privatni život mojih prijatelja i moje obitelji, pozivajući njihove poslodavce i stanodavce, te pokušavajući ih na taj način zastrašiti.

K tome, istražni zatvor u Pragu - Pankrác svjesno krši moralna i ljudska prava u vezi prehrane, osim što mi dostavljaju hranu koja je potpuno nehranjiva, nemam pristup ni veganskoj prehrani. Hranu u potpunosti dostavljaju ljudi iz vana, što je vrlo teško za moju obitelj i prijatelje.

Uz to, moje zadržavanje u pritvoru poprimilo je oblik pritiska - ne samo zbog toga što mi uskraćuju vegansku prehranu, nego i zbog stalnih mjera "sigurnosti", te se tako posjete mojeg advokata odvijaju kroz rešetke ili pleksiglas, čak i kada trebam proučiti dokumente spisa. Mada sam prije mjesec dana imao pristup dokumentima bez takvih mjera.

Ovim prosvjedom želim izraziti nezadovoljstvo i pokazati da policija sramotno ide u ekstreme i da svjesno krši zakon. Daju lažne, ciljane i neistinite informacije kako bi me zadržali u pritvoru, na temelju pukih pretpostavki i konstrukcija koje su izgradili policijski službenici i istražitelji.

Želim naglasiti da štrajk glađu nije rezultat suđenja. Želim i branit ću se na suđenju i sudjelovati u njemu, kao što sam već izjavio na općinskom sudu u Pragu.

Neću prekinuti štrajk glađu dok god traje ovo nepodnošljivo stanje i sve dok se ne ostvari slijedeće:

- Odbacivanje lažnih informacija R. Šlachte o mojoj sestri.

- Prekid svakog nezakonitog i nepravednog nadziranja, šikaniranja i zastrašivanja moje obitelji, prijatelja i njihovih obitelji.

- Poboljšanje prehrane u praškom istražnom zatvoru Pankrác.

- Neovisno preispitivanje mojeg optuštanja iz pritvora, uz prihvaćanje mojih obećanja i prijedloga, te zamjena pritvora drugim mjerama.

w-7-wp-750-import-1.jpg

POZIV NA SOLIDARNO DJELOVANJE

Kao "Češki" Anarhistički Crni Križ i AntiFenix Kolektiv pozivamo na međunarodno djelovanje protiv represije nad anarhistima u takozvanoj Češkoj Republici. Navedeni represivni val nazvan je Operacija Feniks - 8 osoba je optuženo, od kojih neki riskiraju doživotnu kaznu, a svi su bili podvrgnuti policijskom šikaniranju, ispitivani su, pretreseni, uređaji su im zaplijenjeni.

Naš poziv na solidarnost odnosi se na podršku svima optuženima i napadnutima, ali nadasve na podršku Martinu, anarhistu kojeg su uhvatili u zamku optužbom za pripremanje terorističkog napada, a koji su isplanirali ubačeni državni agenti. Već se gotovo 14 mjeseci nalazi zatvoren u istražnom zatvoru u strašnim uvjetima, i kao odgovor na to upravo je krenuo u štrajk glađu.

Pogotovo u mjestima gdje postoji češka ambasada ili konzulat možete dokazati da granice ne mogu zaustaviti anarhističku solidarnost.

Izvor: 325

SOLIDARNI PROSVJED U PRAGU

U četvrtak 9. juna Martin Ignačák je službeno krenuo u štrajk. Razlozi su navedeni u izjavi koju možete pročitati ovdje.

Dođite u ponedjeljak 13.06. da izrazite svoje protivljenje represiji nad Martinom i njegovom pritvoru, ispred Regionalne policijske uprave. S početkom u 19 sati. Ne zaboravite ponijeti vaše megafone - Martin se nalazi zatvoren samo nekoliko ulica dalje i bilo bi sramotno da ga ne dođete pozdraviti. Dakle, poklopce, trube, zviždaljke, bubnjeve, transparente i ostalo. Kao što je u više navrata napisao, on čuje sve i naši su pozdravi snažna moralna podrška. A to mu je posebice ovih dana potrebno.

Solidarnost je snažnija od zatvorskih zidova!

"Uzvici s prosvjeda uvijek stižu, ne samo do mojih ušiju. Oni ulaze u moje srce i ispunjavaju me željom za slobodom, hrabrošću i snagom da se borim i pružam otpor protiv ove nepravedne države. Pisma i razglednice daju mi mnogo neopisive energije, koja će mi biti od koristi nadolazećih dana. I premda vam neću biti u stanju odgovoriti, vjerujte da me svaka vaša riječ osnažuje. Nemojte prekinuti zajednički napor, i napor u otkrivanju društvene i ljudske pravde. Uvjeren sam da ćete shvatiti moju odluku i sve rizike koje preuzimam, ali vi, drugovi i prijatelji, pomažete mi nositi se s tim rizicima, uz mene i moju obitelj.

Bratski pozdrav i zagrljaji ispunjeni snagom i hrabrošću

Vaš prijatelj Martin"

Izvor: Jailbreaking