Titolo: GRČKA: SUĐENJE ZAVJERI VATRENIH ĆELIJA
Argomenti: CCF, Grecia, suđenje
w-7-wp-74-import-1.png

<em>Za četvrtak 8. maj bilo je zakazano da svjedoče svjedoci obrane, A. Mitsousias, G. Karagiannidis, K.Sakkas i Stella, osobe koje, kako što je ZVĆ jasno iznijela, nemaju nikakve veze s grupom.

Na početku je sudac pročitao dokument Mitrousiasove obrane koji dokazuje da Mitrousias pohađ Otvoreno Sveučilište u zatvoru, humanistički smjer. Nakon čega su predstavljeni dokumenti Karagiannidisa koji dokazuju da se u vrijeme kada su izdani nalozi za uhićenje drugova iz ZVĆ nalazio na dodijeli diploma fakulteta koji je pohađao.

Nakon toga su drugovi iz ZVĆ dali kratku izjavu u vezi njihovog odbijanja korištenja onog što oni nazivaju "demokratskog prava na svjedoke obrane"</em>.

Njihova izjava:

"Prije nego što započne procedura svjedočenja svjedoka obrane, željeli bi još jednom kristalno jasno objasniti da Mitrousias, Karagiannidis, Sakkas i Antoniou nemaju i ne mogu imati nikakve veze sa ZVĆ. Razdvaja nas ocean pojmova, vrijednosti i osobnih različitosti, što tim osobama onemogućuje bilo kakvu vezu sa Zavjerom.

Istovremeno, u ovoj fazi suđenja, željeli bi iznijeti javnu izjavu o našoj odluci da odbacimo "povlasticu" na svjedoke obrane.

Svaki odabir, da bi bio takav, treba biti djelo koje šalje neku poruku.

Činjenica da ne želimo svjedoke obrane nije se pojavila niotkuda...

Mogli bi također pozvati svjedoke da govore o "našem sudjelovanju u pokretu", "o našoj političkoj svjesti", "kako smo dobra djeca", "kako studiramo"...

Često u prošlosti, kao i danas, ovu taktiku su koristili anarhisti iz pokreta.

Dakle, ne zanima nas profil "dobre djece", "studenata" i "socijalnih boraca".

Niti studiramo niti smo "dobra djeca".

Mi smo anarhistički urbani gerilci i naš izbor je direktna akcija i oružani sukob s vlašću.

Mi se ne sakrivamo iza učtivog ponašanja i priča o društvenoj osjetljivosti.

Glavna stvar je što nama nije potreban netko drugi da nas brani i da govori lijepe stvari o nama...

Iz tog razloga većina nas nema advokata od samog početka suđenja (osim one koje nam je dodijelio sud).

Ali čak kada ste nam vi dodijelili advokate mi smo odmah povukli nepremostivu liniju. Nitko od njih se neće pozivati na argument pretpostavljene nevinosti, nitko od njih neće tražiti olakotne okolnosti.

Za nas jedina "obrana" je nastavak naše akcije.

S te točke gledišta mi smo sretni jer od 2008., kad je ZVĆ krenula, sjekira rata nije se zakopala ni na jedan jedini trenutak...

Na ovoj točki suđenje ulazi u svoj posljednju fazu.

Fazu prije presude.

Sada obrana može upotrijebiti sva sredstva i prava koje joj demokracija pruža.

Mogu sazivati svjedoke i opravdavati.

Mi nećemo igrati tu igru.

Odbijamo da postanemo molitelji demokracije. Insistiramo na držanju rastojanja opreza koje odvaja anarhističkog urbanog gerilca od prava koje mu jamči neprijatelj.

Ne nudimo primirje, nikada i nigdje.

Ostajemo u sudnici da zaštitimo i sačuvamo čast naše organizacije od svakog mogućeg političkog avanturizma.

I zato jasno kažemo još jednom i za uvijek da nećemo prihvatiti ni svjedoke ni advokate da govore u korist naše organizacije.

Nije nam potrebna isprazna simpatija ili takozvana kritika iz ambijenata službenog pokreta, od kojeg smo se odvojili već godinama, otkad smo odabrali urbanu gerilu.

Što se pak tiče mogućeg pitanja, zašto smo svo ovo vrijeme ostali u sudnici, odgovor je jednostavan.

Tokom suđenja koje je započelo krunskim svjedocima, među kojima su bili brojni antiteroristički panduri, istaknuli smo putem naših intervencija neprijateljev način organiziranja i kretanja, kao i njegove manipulacije. S pravosudne točke gledišta za nas to nije od nikakve važnosti, zato što se ne pozivamo na nikakvu pretpostavljenu nevinost. No, s političke točke dokazuje da vlast koristi sva sredstva, odstupajući čak od vlastite legalnosti, kako bi zadala udarac urbanoj gerili.

Nama je važno da to postane javno, zato što razjašnjava stvari. Nema više iluzija.

Iz čega proizlazi jedna ključna dilema: "ANARHISTIČKA BORBA ĆE BITI ILI ILEGALNA ILI ĆE PAK OSTATI SAMO NA RIJEČIMA. "

Izvor: InterArma