Titolo: ČILE: VIJESTI O RAZLIČITIM SUĐENJIMA I ISTRAGAMA PROTIV DRUGOVA U ZATVORU
w-6-wp-67-import-1.png

U srijedu 14. maja u 9 ujutro na sudu Puente Alto počinje suđenje protiv Victora Montoye Encina, u zatvoru od februara 2013, pod optužbom da je sudjelovao u postavljanju eksplozivne naprave u policijsku stanicu u Vizcachas. Drug riskira šest godina zatvora na temelju antiterorističkog zakona.

U četvrtak 15. maja u 10 ujutro na Desetom kaznenom sudu [Juzgado de Garantia] preispitat će se slučaj druga Javiera Sepulvede te zatražiti prekid pritvora u La Victoriji, u kojem se nalazi od 29. marta, uslijed sjećanja na Dan mladog borca. Podsjećamo da je 2. maja preoblikovana optužnica za zapaljivi napad na jednog karabinjera u službi.

16. maja održat će ročište protiv druga Carla Gutierreza Quidulea, kojim se žele produžiti istraga koju vodi tužitelj Ricardo Peña; ovo će ročište održati na Sedmom kaznenom sudu. Drug je optužen u okviru pravosudne represije zvane "Slučaj Security" i pripisano mu je sudjelovanje u 3 eksproprijacije banke: Banco Santander u Agustinasu (2006.), Banco Santander u Valparaisu (septembar 2007.) i Banco Securityad Agustinas (18. oktobar 2007.). Podsjećamo da Carlos već pet mjeseci izdržava svakodnevnu izolaciju, 21 sat u ćeliji, u zatvoru maksimalne sigurnosti.

Na koncu naglašavamo da se već više od mjesec dana održavaju ročišta, od ponedjeljka do petka, za "Slučaj Security", u kojem se Freddy, Marcelo i Juan suočavaju sa pravosudnim cirkusom i tri suca, koji više liče na tužitelje, i jednim tužiteljem od strane podnositelja tužbe (Ministarstvo unutrašnjih poslova, banka Santander i karabinjeri), koji ih u suradnji sa štampom pokušavaju osuditi na smrt. Ročišta su javna i održavaju se u zgradi D na sudu četvrti Rondizonni, sudnica broj 102, od 9 do 16 sati. Nadodajemo da će ovaj tjedan početi govoriti obrana koja će nastojati srušiti dokaze, što znači da se približava kraj pravosudnog teatra.

Čemu sve te informacije? Zato što je solidarnost oružje zbog koje mogu drhtati tužitelji i suci, i zato što se radi o gesti ljubavi koja daje života i potpore našim drugovima. Iskoristimo ga!

Da nijedan drug ne ostane sam naspram moći!

Javier, Victor, Carlos, Freddy, Marcelo i Juan, mi smo ovdje uz vas!

Ne zaboravimo da je istraga za Tamaru Sol skoro pri kraju i da svaki dan opstaje u zatvoru San Miguel; Monica Caballero i Francisco Solar, nesavladivi u Španjolskoj, Hans Niemeyer, koji izdržava kaznu; Alejandro Astorgia u pritvoru optužen za eksproprijaciju banke u junu 2013., i svaki pojedinac srodan i svjestan koji se dostojanstveno suočava sa zatvorom kao posljedicom vlastitih ideja sprovedenih u djelo na svakom području.

Sve do uništenja posljednjeg bedema zatvorskog društva!

Antizatvorski kolektiv Vuelo de Justicia

Izvor: Contrainformate via RadioAzione