Titolo: HANNOVER [NJEMAČKA]: BOJOM NA DEUTSCHE BANK JER FINANCIRA LIGNIT
Argomenti: Germania, vandalismo
w-6-wp-602-import-1.png

U noći između 13. i 14. decembra označili smo bojom fasadu i unutrašnjost podružnice Deutsche Bank u Schwarzen Baerenu, Hannover. Ovo je naš stav:

Od 30. novembra do 12. decembra predstavnici 195 zemalja su zasjedali na Konference of Parties (COP) 21, takozvanoj konferenciji za klimu. Javna svrha tih konferencija je već 20 godina zaustaviti "opasnu klimatsku promjenu koju je proizveo čovjek"[1]. No, pitanja o brizi oko klime kreću se vrlo malim koracima - utjecaj grupa koji negiraju čovjekom izazvanu klimatsku promjenu, predstavnika ekonomije i nacionalnih interesa je previše jak.

Zato rezultati konferencija proturječe čak i na sramotan način znanstvene činjenice: što bi se prije uložili napori u zaštitu klime, to bi se jednostavnije mogle izbjeći teške posljedice. A zbog čisto egoističnih rasprava zbog konkurentskih prednosti, pojedinim zemljama jednostavno nedostaje vremena.

Iako bi sada potpisani globalni ugovor o klimi mogao predstavljati jedan pozitivan znak koji ukazuje na promjenu stava, mnogo pitanja ostaje i dalje otvoreno: kako dostići navedene ciljeve ako određeni ciljevi za smanjenje zagađenja država sudionica nisu dovoljni niti za nagovještaj promjene? Koliko taj ugovor obavezuje, ili se pak radi samo o jednoj nebitnoj izjavi namjera? Potrebne mjere bit će zaista realizirane, kao na primjer brzi kraj ugljena u Njemačkoj?

Osim toga, neke mjere za smanjenje zagađenja ugljičnog monoksida treba odbiti - tko želi i dalje spaljivati materijale iz kojih se dobiva energija i zatim zakopavati pod zemlju plinove koji iz toga nastaju, nije uopće shvatio problem i odbija promjenu u načinu razmišljanja, u smjeru veće senzibilnosti. Promjena u načinu razmišljanja na koju ovaj dogovor o klimi sasvim malo utječe - zato što ne mijenja čak ni zarez u činjenici da našem današnje ekonomsko društvo često izvlači korist iz izrabljivanja i uništavanja okoliša.

Želimo skrenuti pažnju na činjenicu da ovaj dogovor, koji su pregovarali i odlučili šefovi i ministri država, ne ide dovoljno daleko. Gdje su mogućnosti sudjelovanja milijuna ljudi koji su odavno shvatili da klimatska promjena ne znači ekonomske posljedice, već da se radi vrlo konkretno o vlastitoj budućnosti?

Osim toga želimo pridonijeti otkrivanju nekih manje vidljivih klimatskih griješnika.

Zašto Deutsche Bank?

Osim zbog prehrambenih špekulacija[2] i niza skandala za prevaru, zato jer Deutsche Bank sudjeluje na vrlo intenzivan način u financiranju sektora ugljena. Između 2010. i 2015. Deutsche Bank je uložila samo u poduzeća koja su se bavila lignitom više od 3,2 milijarde eura. Osim toga, uložila je i u druge industrije ugljena, koji je isto tako štetan za klimu i okoliš - te čak i u poduzeća koja koriste metodu, kritiziranu u čitavom svijetu, "mountain top removal", pri kojoj eksplozivom dižu u zrak čitave vrhove planina. Među njemačkim bankama je institucija koja zauzima prvo mjesto u financiranju ugljena [3].

Mi kažemo: "Promjena sistema, a ne klimatska promjena!" i borimo se za nadilaženje kapitalizma i sadašnjih odnosa moći, za solidarno društvo, otvoreno, koje se smatra dijelom vlastitog okoliša.

<em>[1] http://unfccc.int/essential_background/convention/items/6036,php

Izvor: talijanski Anarhistčki Crni Križ

[2] https://wwww.foodwatch.org/de/informieren/agrarspekulation/aktuelle-nachrichten/deutsche-bank-konferenz-war-nur-pr-show/

[3] Europas groesser Klimakiller - Braunkohle und ihre Geldgeber, urgewald e. V.., November 2015</em>