Titolo: PARIZ [FRANCUSKA]: COP21- SUZAVCI, GRANATE I NA STOTINE UHAPŠENIH
Argomenti: Francia, repressione, riots
w-5-wp-588-import-1.png

Suzavce i granate ispaljivala je interventna policija protiv odvažnih aktivista koji su prkosili vojnom zakonu u Francuskoj - i preko 200 osoba je uhapšeno.

Na tisuće njih zauzelo je ulice Pariza protiv licemjerja industrijskog kapitalističkog sistema i njegovog dvoličnog klimatskog samita, COP21.

Zbog njihovog truda panduri su ih okružili, zaplašili, napali i izvrgnuli suzavcu. "Država izvanrednog stanja je policijska država, fašistička država!", prkosili su izvikujući brutalnim snagama koje je država poslala, užurbano se opisujući kao žrtva, umjesto kao vršitelj nasilja.

"Activist media" govori o stotinama uhapšenih, koje je policija odvodila autobusima.

Uz izvanredno stanje upravo na samit COP21 svi su prosvjedi bili zabranjeni.

U biti, veliki prosvjedi planirani za 29. novembar i za 12. decembar bili su navodno protuzakoniti da bi se mase ne bi izložile "riziku" terorističkog napada, ali ubrzo je svima postalo jasno da je izvanredno stanje bilo namijenjeno koliko oružanim islamistima toliko i neprijateljima industrijsko-kapitalističkog sistema.

Šestero osoba nalazi se u kućnom pritvoru u Rennesu, zajedno s pariškim članom legalne grupe KoalicijaKlime21, koja se sastoji od 130 grupa, NV0-a i sindikata. Policija je pokušala naložiti iste mjere i protiv nekoliko osoba iz Rouena, Lyona i drugih mjesta.

Kućni pritvor je određen do 12. decembra, dan nakon okončanja klimatskog samita.

Došlo je oružanog policijskog napada u Ivry-sur-Seine (Val-de-Marne) i na prodavače organskih proizvoda u Dordonji.

U Nici je šestogodišnja djevojčica ranjena tokom policijske operacije: policajci koji su se pojavili usred noći razbili su pogrešna vrata. U Loire-Atlantique panduri su blokirali povorku od 200 bicikli i 5 traktora: nisu željeli da biciklisti dođu u Pariz na COP21.

U međuvremenu su vlasti diljem Francuske zabranile svaki događaj imalo političke prirode, bez ikakvog opravdanja - u Nimesu, na primjer, zabranjen je sajam knjiga planiran za 21. i 22. novembar, a u Alesu prosvjed protiv izgradnje golf igrališta i luksuznog naselja.

U takvom ozračju straha, histeriji i sveopće pokornosti vlastima, grupa pobunjenika se odvažila da javno pozove na prkošenje izvanrednom stanju.

Potpisano pismo, objavljeno u listu Liberation i na veb-sajtu Iundiam, pozvalo je ljude na pariški trg Republike, u nedjelju u 2 popodne - i brojni su se odazvali, unatoč prijetnji od 6 mjeseci zatvora i kazne od 7.500 eura po vojnom zakonu.

Vojska policije blokirala ih je na trgu, dok su kontrole postavljene na izlascima iz podzemne. Izgleda da je francuska država bila spremna tolerirati samo sat vremena statičnog prosvjeda. U 3 popodne policija je uzviknula kroz megafone: "“Dispersez-vous, nous allons faire évacuer la place!” - "Raziđite se! Ispraznit ćemo trg!".

I policija je krenula u napad na mase, koristeći granate, suzavce i napade. Pobunjenici se nisu povukli i odvio se smjeli otpor uniformiranim robo-ubojicama.

Nepotrebno je uopće reći da su korporativni mediji bili ispunjeni osudama prosvjednika, umjesto države i njenih ubojica.

Da ne bude zablude - jedan pravi promišljeni psihološki napad izvršen je na stanovnike Francuske nametanjem izvanrednog stanja i širenjem straha, šovinizma i histerije koje su ga popratile.

Radi se o velikoj i očiglednoj laži koja stoji iza uloge vojnog tipa policija, s njihovim granatama, pendrecima i suzavcima, uz birokrate i političare koji veselo nameću zakon vojnog tipa u navodnoj zemlji liberté, i lakeje novinare koji proizvode propagandu.

Oni ne štite narod, kao što smiješno tvrde, nego potvrđuju brutalnu moć i nasilje kroz koje svaka država iziskuje uplašenu pokornost svog stanovništva.

You have the right to free speech

As long as you’re not dumb enough

To actually try it

Get off the streets! Get off the streets!

(The Clash, Know Your Rights)

Izvor: Act For Freedom Now!