Titolo: PARIZ [FRANCUSKA]: PORUKA BIBLIOTEKE LA DISCORDIA NAKON OTKRIVANJA UREĐAJA ZA VIDEONADZOR
Argomenti: Francia, repressione
w-5-wp-565-import-1.png

Poruka susjedstvu, ravnateljstvu i zaposlenicima škole Montessori "Plaisir d'enfance"

Već smo se sreli ovdje, u ulici Pré-Saint-Gervais, gdje se od maja nalazi anarhistička biblioteka La Discordia. Neki od vas su bili ovdje, upoznali smo se, drugi su pak dobili letke i novine na trgu des Fêtes ili u Bellevilleu, a neki su pak postali, ili postaju, redoviti posjetitelji biblioteke. Prošli tjedan je unutar škole, ispred biblioteke, pronađen uređaj za videonadzor (dokumentiran i uništen), s telekamerom usmjerenom prema našim vratima, koji je instalirala "antiteroristička" služba iz DGSI-ja, uz blagoslov ravnateljstva škole.

Od jula je sve nas (nas, zaposlenike škole, stanovnike kvarta, roditelje djece) snimala tajna služba. Kada smo ulazili ili izlazili iz biblioteke, kada ste ulazili ili izlazili iz vašeg doma, kada ste dolazili po vašu djecu u školu... Što mislite o tome? I što bi trebali misliti o školi, "Plaisir d'enfance", koja bez ijedne riječi dozvoljava snimanje svojih susjeda, koja uslužno stavlja na raspolaganje svoje prostore nepoznatim špijunima kako bi nam postavili jednu skrivenu telekameru?

I umjesto da se izvine svima nama koji živimo u ovom kvartu i vašoj djeci, koja borave u zgradi koja širom otvara vrata tajnoj službi, što je učinilo ravnateljstvo škole? Iz štampe doznajemo da su dali dobrovoljnu izjavi policiji, a kao šlag na kraju, ali ne zbog upada DGSI, nego "zbog upada militantnih osoba u zgradu" ("Libération", subota 10. oktobar). Premda smo uspjeli zakazati termin s financijskom i upravnom ravnateljicom Muriel Emery, termin koji se pretvorio u telefonske "pregovore" s Françoisom Figueroa, blagajnikom, kako bi dobili potvrdu da je neka "Annie", glavna ravnateljica, otvoreno dozvolila uhodama, uvlačeći na taj način čitavu školu, da postave tehnološki uređaj za videonadzor usmjeren prema anarhističkoj biblioteci koja se nalazi ispred, uključen na školsku utičnicu i povezan wifi mrežom za direktno slanje slika glavnom uredu za antiterorizam, u Levallois-Perret.

Odgovorne osobe škole, gorljivi pobornici pedagoških metoda koje žele "poticati autonomiju djeteta" (u svijetu u kojem je autonomija kazneno djelo) sasvim dobro pokazuju koliko, u biti, vrijede. Predavanje dana za vaše učenike: "Mi smo uvijek vrijedni suradnici države i dobri doušnici policije - poštujte uvijek uniforme ubojica". Iznenađujuća ideja o autonomiji.

I tek toliko, informacije radi, "famozni" policajci koji su došli u ravnateljstvo škole Plaisir d'Enfance početkom jula, ne javljaju se više na broj telefona koji su ostavili. Možda se plaše skandala koji im prijeti otkad smo otkrili telekameru koja nas je uhodila i otkad se vijest pojavila, usprkos nama, u štampi? Pošto je navedena telekamera, bez obzira što su nam protekli utorak rekli u ravnateljstvu škole, postavljena protuzakonito. I svjesno smo da kada se njihove prljave igre otkriju, tajne službe se sakriju (i ostave u problemima svoje male suradnike). Nestanu, što im sasvim dobro ide.

Naši drugovi koji su prethodnog utorka posjetili školu, na početku su radije odabrali dijalog, vjerojatno uz iluziju (vrlo anđeosku) utemeljenu na pridjevu "Montessori" kojim se škola krasi (odgojna metoda zvana "otvorena", često povezana sa "slobodarskim" idejama...). I naišli su na smiješno poricanje i isprazne filozofske tvrdnje o zakonitosti, te na sramotne laži o "imaginarnom" postojanju sudskog naloga (koji još čekamo da vidimo vlastitim očima, ako uopće postoji). Usmjereno ravnateljstvu: ako ga ikada pronađete, znate gdje ga možete poslati, na istu adresu koju ste svjesno dali pandurima, koji će zadovoljno iskoristiti priliku da nas zanovijetaju i da dovedu u pitanje postojanje ovog prostora; anarhističke biblioteke, sačinjenu od osoba koje ne žele da ih država snima, arhivira, otme, bilo "zakonito" ili "protuzakonito", razlika koja niti dodaje niti oduzima išta preziru prema ovom trnovitom životu.

I da li je ravnateljstvo mislilo da se radilo o "snimanju dilera" (Libération)) ili anarhista, ili da uopće nije mislila (vaše priče nisu usklađene), ne zanima nas. Uhođenje i nadzor su neprihvatljiva djela, koga god se tiču i koja god bila njihova svrha. Obećajemo da ćemo širiti lošu reklamu koju zaslužuje ta "famozna škola Montessori koja surađuje s tajnim službama protiv jedne anarhističke biblioteke". Namjeravamo informirati o događaju čitav kvart, zajedničke susjede i sve osobe osjetljive na nadzor kao i na suđenje vlastitih života.

Zaposlenicima škole: mi nemamo a priori ništa protiv vas, odaberite na kojoj ćete stranu stati i zauzmite javno vaš stav naspram ravnateljstva. Otvoreni smo za raspravu, za solidarnost, za pomoć među susjedima (obećajemo, ako pronađemo uređaj za nadzor usmjeren prema vašoj zgradi, obavijestit ćemo vas). Mogli bi čak i oprostiti vašem herojčiću koji je mislio da se jedini bavio karateom u srednjoj. Želimo podijeliti s vama više od ovog gorkog iskustva, ispod olovnih oblaka Državnog Interesa. Mogli bi na primjer razmijeniti informacije o razlozima i načinima ovog nadzora, podijeliti informacije itd. Otvoreni smo svaki ponedjeljak od 16 sati, porazgovarajmo.

Revolucija neće biti pod "videonadzorom"

9. oktobar 2015., neki bibliotekari/rke Diskordije.

Anarhistička biblioteka La Discordia

45, Rue du Pré Saint-⁠Gervais, 75019 Paris.

http://ladiscordia.noblogs.org/

ladiscordia(at)riseup.net

Izvor: Informa-azione