Titolo: PARIZ [FRANCUSKA]: OTKRIVEN UREĐAJ ZA NADZOR ISPRED ANARHISTIČKE BIBLIOTEKE "LA DISCORDIA"
Argomenti: Francia, repressione
w-5-wp-564-import-1.png

Krajem septembra priveli smo kraju naše sumnje o postojanju uređaja za prisluškivanje usmjerenog protiv anarhističke biblioteke La Discordia, na sjevero-istoku Pariza. Uređaj se nalazio u jednom sobičku na prvom katu škole Montessori "Plaisir d'enfance", nasuprot biblioteke, iza prozorskog stakla.

U utorak 6. oktobra odlučili smo ući u školu kako bi kontaktirali ravnateljstvom. Nakon insistiranja uspjeli smo razgovarati s upravnom i financijskom ravnateljicom škole. U prvom je trenutku sve negirala, da bi zatim, naspram dokaza, indirektno priznala da je u školi prisutan navedeni uređaj (a time automatski i dozvolu/suradnju ravnateljstva s policijskim organima). Nakon dugih "pregovora" s njom i njenim poslodavcem, i nakon pokušaja dobivanja na vremenu (kako bi mogla "nazvati svoj kontakt"), uspjeli smo, nakon što su djeca izašla iz škole, ući u ostavu. Preuzimajući na sebe svu odgovornost brzo smo odlučili da, uz silu, prisvojimo uređaj. U tom smo trenutku shvatili da su svi u školi bili upoznatim s njegovim prisustvom. Uspjeli smo brzo izaći, unatoč pokušaja "otpora". Jedan je idiot izašao iz škole kako bi vidio kamo smo otišli i na taj način još više (i još jednom) olakšao rad pandurima. Između ostalog, otkrili smo da je uređaj bio postavljen barem u drugom tjednu jula 2015.

TEHNIČKI DETALJI

Uređaj ima oblik pravokutne kutije, bučne (ventilator), veličine oko 40x25x25 cm, izrađen je od tvrde plastike i uključen na školsku utičnicu (bez baterija). Uređaj ima jednu rupu od oko 4 cm promjera, za telekameru. Iz kutije izlaze tri kabla, na čijim se krajevima nalaze dvije "šiljate" antene (vjerojatno senzori za zvuk) i još jedan, treći, senzor, malen i kvadratni.

Unutar kutije pronašli smo napredni tehnološki materijal:

- router wifi s dvije SIM kartice (marke Bouygues), jedan GPS, tri ulaza za mobitel, jedan ulaz za stereo

- procesor

- telefonski uređaj s jednom SIM karticom marke Orange (što znači da podaci nisu snimani na uređaj nego prenošeni direktno)

- telekamera s dvije razine zumiranja, upravljana na daljinu

- ostali materijal kojeg ne možemo identificirati (ali kojeg možete vidjeti na fotografijama)

Objavljujemo fotografije i pozivamo osobe upoznate s tehnologijom da podijele s nama svoje znanje.

NA KRAJU

Uređaji ovog tipa, kojima svrha nadasve nadgledati, imaju još jednu ulogu, sekundarnu, zastrašiti nas i naučiti nas da se sami ograničavamo. Ali, to tako ne funkcionira. Ni strah ni represija ne određuju naša djela, nego samo naše ideje. U svakom slučaju, logički je pretpostaviti da će takvu "pažnju" (prilično banalnu) i dalje poklanjati La Discordiji, kao i svim drugim mjestima koje država smatra subverzivnima.

Znamo, na primjer, da je još uređaja za nadgledanje otkriveno, posljednjih godina, diljem Francuske (Montreuil, Cévennes, Lille itd.). Ali upoznati smo s tim samo zahvaljujući "prijateljstvima", mada smatramo da je vrlo bitno javno objaviti takve vijesti, kako bi poslužile svima, umjesto da se zatvorimo u panična glupa i neučinkovita razmatranja.

Za DGSI [organi unutarnje špijunaže u Francuskoj, nap.prev.] i njihove prijatelje: ako tražite vaš uređaj, pronaći ćete ga, u dijelovima, nekoliko metara ispod vode u kanalu Ourcq, kod ulice Nantes. Dobra kob! (uvijek smo sanjali da gledamo svinje kako plutaju).

Knjige, ne panduri!

Neki/e učesnici biblioteke La Discordia

Izvor: Informa-azione