Titolo: ČILE: ANARHISTI JUAN FLORES, GUILLERMO DURAN I NATALY CASANOVA VIŠE OD 50 DANA U ŠTRAJKU GLAĐU
w-4-wp-497-import-1.png

1. Više od 50 dana u štrajku glađu: solidarnost unutar i izvan zatvora.

Anarhistički drugovi Juan Flores, Guillermo Duran i Nataly Casanova nastavljaju svoj štrajk glađu, započet 14. aprila, tražeći okončanje šikaniranja njihove bliske sredine; prekid agresija na Juana i Nataly; okončanje izolacije drugarice Nataly Casanove; prekid indiskriminirajuće upotrebe testova DNK; neposredno otpuštanje druga Enriquea Guzmana.

Troje drugova ostaje u potpunosti na poziciji sukoba s moći, a solidarni drugovi su izvršili polimorfne prosvjede na ulicama i pred zatvorom. Isto tako su postavljene barikade i podmetnuti požari u javni znak solidarnosti sa štrajkačima glađu.

Subverzivni i anarhistički zatvorenici Juan Aliste, Marcelo Villaroel, Carlos Gutierrez Quiduleo, Hans Niemeyer, Alfredo Canales, Alejandro Astorga, Natalia Collado i Tamara Sol pridružili su se štrajku glađu na nekoliko dana u maju.

2. Drugarica Nataly Casanova premještena s izolacije

Kao što nas obavještavaju drugovi s Publicacion Refractarioa, drugarica Nataly Casanova premještena je na odjel gdje se može družiti s ostalim zatvorenicama:

"Tokom posljednjeg dana maja drugarica Nataly Casanova premještena je sa ekstremne izolacije u kojoj je bila zatvorena, na 2. odjel "javne prirode" zatvora San Miguel.

Na tom odjelu bila je zatvorena drugarica Tamara Sol, ali prije nekoliko dana premještena je u centar za istrebljivanje San Joaquin. Sada se Nataly nalazi na istom odjelu s drugaricom Nataliom Colladom (Tato).

Shvaćamo taj korak kao dio napretka u borbi koju vode drugovi u štrajku glađu, te njihove obitelji i drugovi izvan zatvora. Radi se o pobjedi zahtjeva unutar zatvora i o motivaciji da shvatimo kako otvaramo putove borbom, a zatvorska uprava je primorana da ustupi pred nekažnjivosti koja ih karakterizira.

Vječna ljubav u pobuni Nataly na novim putevima koje otvara i da dijeli s više zatvorenika.

Pobjeda drugovima u štrajku glađu! Anarhistička ustanička Solidarnost s borcima u zatvoru!"

<strong>

3. Riječi Nataly</strong>

Prije premještaja drugarica Nataly Casanova je napisala iduće riječi:

"Želim potvrditi nastavak štrajka glađu protiv ravnodušnosti moći i njenih institucija. Danas težim 51,400 kg., izgubila sam 9,400 kg, što je 15,4% moje početne 60,800 kg težine.

(...)

Šikaniranja, proganjanja i čak otmice članova obitelji, prijatelja i bliskih osoba, koji podržavaju vrijedne zatvorenike, su svakodnevnica. A obuhvaća sve od kažnjavanja u zatvoru do mučenja i godina u izolaciji, kako bi pokušali slomiti njihova uvjerenja i volju u borbi protiv pravila, nastojeći uliti strah u one koji simpatiziraju s njima, u napadu moći koja se ponavlja širom svijeta.

Ali raskidajući s ravnodušnošću svijeta smrti i bijede solidarnost postaje oružje borbe, svaki urlik, gesta i djelo postaju hrana za naša uvjerenja i želje (...) to je odgovor na njihovu ravnodušnost, progone, agresiju i izolaciju... Nećemo ostaviti po strani naš stav ili predati se toj odluci... ravnodušnost prema realnosti nije naš izbor.

Nastavljamo dok naši zahtjevi ne budu zadovoljeni.

Bratski zagrljaj svakom drugu koji nas je podržao u ovoj odluci, dajući nam snage i svojim djelima, Hansu, Freddyju, Juanu, Marcellu, Alejandru, Alfredu, Carlosu, Nataliji, Tamari Sol, Javieru.

Našoj dragoj obitelji i prijateljima koji nisu ustupili pred prijetnjama i svakodnevno su i dalje prisutni.

Iz zatvora San Miguel

Nataly Casanova

4. O zdravstvenom stanju ostalih drugova

Članovi obitelji i bliska sredina vršili su pritisak da prisile zatvorske vlasti da udovolje zahtjevima drugovima.

Više detalja može naći u izvješću solidarnih drugova Colectivo Anti Carcelario Vuelo de Justicia [Antizatvorski Kolektiv "Velo Pravde"):

"Drugovi su izgubili oko 10 kg, i njihova tijela mršave kako dani prolaze, te osjećaju probleme sa zdravljem, kao što je iscrpljenost, omamljenost i niski šećer (između ostalog); očekuje se da će se kroz iduće dane stanje samo pogoršati.

Drugovi su vjerni svojim stavovima i dobrog raspoloženja, stalno svjesni rata izvan zatvora. Dobili su raznovrsne geste i solidarna djela u Čileu i diljem svijeta.

Šikaniranja njihovih članova obitelji i bliske sredine nastavljaju se od dana njihovog hapšenja, ali i dalje podržavaju drugove.

Drugaricu Nataly Casanovu i dalje posjećuje obitelj i bliske osobe, ali još ne može izravno komunicirati s drugom Juanom Floresom, ni vidjeti ga (oni su drugovi u borbi i ljubavi). Svakodnevno je pod nadzorom zatvorskog medicinskog osoblja.

Drug Juan Flores ostaje na 1. odjelu maksimalne sigurnosti Santiago Jedan. Njegov režim je "normalniji", dozvoljeno mu je 8 sati dvorišta i fluidna komunikacija s ostalim zatvorenicima, ali zatvorski stražari su mu stvarali probleme pri susretu s advokatom i ne može komunicirati s drugom Enriqueom Guzmanom. I on je također pod svakodnevnom kontrolom zatvorskih liječnika.

Drug Guillermo Duran sprovodi štrajk glađu u kućnom pritvoru. On ostaje snažan unatoč zdravstvenim problemima, ali asistira ga javna bolnica u koju odlazi na preglede. Policija ga stalno kontrolira kako bi provjerila njegovo zatočeništvo/kućni pritvor.

Članovi njihovih obitelji aktivni su na tom putu s neuslovnom i svakodnevnom podrškom. Poslali su pravni zahtjev za razgovor sa zatvorskim upraviteljem, ali kopile odgađa situaciju. Osim toga, jedan vanjski doktor dolazi pregledavati zdravstveno stanje drugova, kako bi sačinio ujedinjeno izvješće o njih troje."

SOLIDARNOST S DRUGOVIMA U ŠTRAJKU GLAĐU

NAPADAČKA DJELA PROTIV MOĆI I NJENIH ZATVORA.

Sin Banderas Ni Fronteras

sinbanderas.nifronteras(at)riseup(dot)net

Izvor: 325