Titolo: ŠPANJOLSKA: TROJE OD PETERO ANARHISTIČKIH ZATVORENIKA OPERACIJE PINATA OTPUŠTENI - 13. JUN, DAN SOLIDARNOG PROSVJEDA U BARCELONI
w-4-wp-498-import-1.png

"Pandorina kutija je otvorena i čudovišta su izašla. Ali bilo je nešto skriveno na dnu Pandorine kutije. Nešto predivno. Bijes."

1. juna dobili smo dobru vijest da je troje od petero drugova otpušteno iz pritvora, optuženih za sudjelovanje u terorističkoj grupi tokom operacije Operacije Piñata (uključujući i jednog koji je već uhapšen i zatvoren tokom operacije Pandora), bez kaucije. I dalje su na snazi optužbe za sve njih i morat će se učestalo javljati na sud, a dvoje njih ne smije napustiti državu.

Operacija Pandora pokrenuta je u decembru u Kataloniji, a Operacija Piñata 30. marta diljem Španjolske države, ali fokusirane na Madrid. Operacije su dovele do hapšenja 26 anarhističkih drugova (plus brojna hapšenja svih koji su pružali otpor pri pretresu skvotova) pod aniterorističkim optužbama, do pretresa brojnih domova i skvotova, do krađe novaca i zaplijene računala, hard diskova, telefona itd.

Petero uhapšenih tokom operacije Piñata "nestali su", poslani u zatvore maksimalne sigurnosti što dalje od prijatelja i obitelji, mada se Audiencia Nacional, nakon žalbe advokata obrane, slaže da odgovorni istražni sudac, megalomanski Eloy Velasco, križar antiterorističkih zakona, već nepopularan zbog represije baskijske borbe, nije dokazao nikakvu direktnu povezanost između zatvorenih anarhista i specifičnih djela sabotaže ("terorizma") niti ikakvu povezanost između javne anarhističke grupe GAC (Grupos Anarquistas Coordinados) i FAI-FRI, koju je Europska Unija proglasila terorističkom organizacijom.

Ostalo dvoje zatvorenika u pritvoru zasigurno će biti ubrzo optuštena.

Istog dana i jedna loša vijest, španjolska vlada stavila je embargo na bankovni račun otvoren za sakupljanje solidarnog novca za advokate, troškove prijevoza (za članove obitelji u posjeti zatvorenika) u vezi Operacije Pandora. Vlada nastavlja kriminalizirati solidarnost, slijedeći isti model korišten pri represiji baskijskog pokreta za neovisnost (uz razliku da anarhistički pokret u Španjolskoj nije nikoga ubio, niti se među njegovim različitim strujama može pronaći podrška za tip djela koja neizbježno dovode do kolateralnih šteta ili ubojstava i sakaćenja slučajnih prolaznika, praksa s kojom španjolska vlada nema nikakvih problema u svojim ratovima u drugim zemljama). Ako je to uspjela, uspjet će i kazniti sabotažu kao terorizam, te čak zatvoriti one koji pišu ili sakupljaju novac, ili pak prosvjeduju u znak solidarnosti sa zatvorenicima, kao teroristima.

PROTIV ZATVORA, PROTIV DRŽAVA

DOK SVI NE BUDU SLOBODNI

DUG ŽIVOT ANARHIJI!

Posljednjih nekoliko godina vidjeli smo da se pojačava val represije protiv Anarhista i drugih radikalnih, ovdje u Španjolskoj, koju najbolje opisuju operacije Pandora i Piñata. Djelujući kao odgovor na pokrete, pobune i nemire diljem zemlje, nadasve u Kataloniji, država je uhapsila na desetke drugova, često pod izlikom antiterorizma. U svrhu širenja straha i inercije. Mada je većina otpuštena iz pritvora, optužbe i dalje ostaju na snazi. Sada je na nama trenutak da im pokažemo kako njihovi pokušaju da nas ušutkaju neće uspjeti i da takvo djelovanje neće proći bez odmazde.

13. jun je dan akcije i solidarnosti sa svima suočenima s optužbama, u vezi ovih i drugih policijskih operacija. Na taj će dan u Barceloni biti borbeni prosvjed, a u Madridu će započeti kampanja. Pozivamo na solidarnost i podršku međunarodnih drugova, u svakom obliku koji smatraju shodnim i izvedivim.

Izvor: 325