w-4-wp-44-import-1.png

Već pet mjeseci drugovi Monica Caballero i Francisco Solar su zatvoreni u režimu FIES i razasuti po geografiji španjolske države. Nalaze se u pritvoru, u očekivanju suđenja, optuženi, uz još tri druga (uhapšena u istoj operaciji, ali sada na slobodi), za pripadanje terorističkoj organizaciji, za izvršeni napad i za pokušaj napada.

Danas, 12. aprila, naš drug je stigao, nakon što je proveo čitav tjedan po raznim zatvorima (Madrid, Burgos, Cantabria), u Asturiju, gdje su iznenada odlučili da ga premjeste. Prije nekoliko sedmica Francisco nije bio u dobrom fizičkom stanju, uslijed izolacije. Mada se situacija izmijenila, vjerojatno zbog pritisaka pristiglih izvana, ipak je stavljen u odvojeni kazneni odjel, izoliran od ostalih "političkih" zatvorenika, premda se nalazi u relativno boljim uvjetima. Osim toga, odobreni su mu, nakon brojnih mjeseci, telefonski pozivi prijateljima, pošto je upravitelj zatvora prije dozvoljavao samo pozive članovima obitelji. Znamo da se sada dobro osjeća i da ima snage, te se nadamo da ćemo ga ubrzo posjetiti.

Monica je u istoj situaciji posljednjih mjeseci, ali dobro je raspoložena i snažna. Oboje se nalaze u istražnom zatvoru i za sada izgleda da se situacija neće promijeniti. Nemamo novih vijesti u vezi istrage i optužbi. Nalaze se u režimu FIES 3, imaju pravo na osam poziva tjedno u trajanju od 5 minuta, na jedan posjet tjedno od 40 minuta, ograničeno slanje pošte (samo 2 pisma tjedno), ali neograničeno dobivanje.

Dakle, Monica se nalazi u zatvoru Brieva (Ávila), a Francisco u asturijskom zatvoru, oboje daleko od svojih prijatelja i drugova, što je jedan od oblika kazne za političke zatvorenike ili pobunjenike, zvana “dispersiòn“, kojom nastoje iscrpiti snage osoba koje ih dolaze posjećivati.

Ali solidarnost je snažnija od njihovih udaljenosti, ograničenja, restrikcija i rešetaka!

Adrese:

Mónica Andrea Caballero Sepúlveda

Avila – Prisòn Provincial

Ctra. De Vicolozano s/n

Apdo. 206

05194 Brieva (Ávila) - Spain

Francisco Javier Solar Dominguez

C.P. De Villabona

Finca Tabladiello

33480 Villabona-Llanera (Asturias) - Spain

Za dodatne informacije: solidaridadylucha@riseup.net

Hommodolars via RadioAzione