Titolo: GRČKA: TEKST ANARHISTIČKOG ZATVORENIKA SPYROSA MANDYLASA O NJEGOVOM NOVOM HAPŠENJU I NJEGOVOM ŠTRAJKU GLAĐU
w-4-wp-413-import-1.png

Od utorka 10.03.2015., kada sam uhapšen, nalazim se u zatvoren u zatvoru Korydallos.

Uzrok mog novog hapšenja je "građanski rat među anarhistima" u Solunu, to jest konflikt unutar pokreta koji se desio u gradu 2012. Nekoliko dana prije početka suđenja iznio sam jasnu moju namjeru o odgađanju zato što, s jedne strane, već imam jedno suđenje u toku za Projekt "Feniks", u zatvoru Korydallos, a s druge je moj advokat Fragkiskos Ragkousis imao u međuvremenu važna suđenja u toku i nije moga prisustvovati (mojem). Dakle, zatražili smo od predsjedništva suda odgodu. Ono što se na koncu desilo bilo je, s jedne strane, da je predsjedništvo regularno nastavilo s procedurom, a s druge da su optuženi potvrdili suđenje svojim prisustvom. Što znači da se suđenje regularno odvilo s pandurima u civilu i sucima koji su me čitavo vrijeme spominjali, bez protuodgovora. Tada sam objavio otvoreno pismo u kojem sam pojasnio i objasnio da će me svatko od mojih su-okrivljenika koji će konvalidirati suđenje svojim prisustvom, predati apetitima antiterorističke agencije i sudaca.

Na kraju je samo jedan od mojih su-okrivljenika napustio proces i suđenje se okončalo (unutar 3-4 dana) presudom od sedam godina zatvora i 5.000 eura kazne za mene.

Logički, neko se može zapitati zašto nisu svi okrivljeni zatražili odgodu ovog suđenja. Odgovor koji su mi dali su-okrivljeni iz slučaja "skvotovi Soluna"[1] da se suđenje trebalo okončati kako bi "borac" S.Stratoulis dobio pogodnost izlaska pošto mu zatvor, pod izlikom litispendencije, uskraćuje izlaske. Naravno, to nije pravno primjenjivo pošto se izlasci iz zatvora ne uskraćuju zbog prekršaja.

S točka gledišta sudionika u Anarhističkom Skvotu Nadir, odgovor je bio da su oni to željeli dobiti putem suđenja...

Kritiziranje svega toga svatko može na brzinu vidjeti degradaciju većine "sredine" u Solunu. S jedne strane, "skvotovi Soluna" su tražili nastavak suđenja, smatrajući svog "vlastitog čovjeka", optuženog za prekršaje, prioritetom u odnosu na mene, mada se suočavam s najozbiljnijim optužbama i većinom sam ja bio na meti tokom suđenja (kao što sam općenito bio meta antiterorističke agencije).

S druge strane, gledaš neke ljude koji su sudjelovali u skvotu Nadir kako postaju apolitički subjekt, trošeći svoje vrijeme u baršunastom lutanju, potpuno ignorirajući svojeg bivšeg druga.

Naravno, odgovorni su advokati "bliski pokretima" ovog suđenja, pošto bi netko očekivao da neće biti samo primatelji naredbi od svojih klijenata, nego će imati i savjest da ne nastave suđenje bez prisustva okrivljenika.

Pitanje koje se sada nameće je da li sve te osobe posjeduju moralne vrijednosti. Nameće se i pitanje da li sredina posjeduje anarhističku etiku i svijest. I naravno, kako je moguće da osobe koje su inače bile dio antiautoritarne/anarhističke sredine mogu izraziti svoj bijes u sudnici. Želim biti jasan. Nemam namjere platiti 5.000 kazne. I neću dozvoliti da itko od mojih prijatelja i drugova plate za mene. Novac će dati 39 okrivljenika koji su potvrdili ovo suđenje.

Zato sam danas, u subotu 14.03.2014., započeo štrajk glađu tražeći moje neposredno i svim sredstvima otpuštanje.

P.S. Pošto se radi o striktno unutarnjem pitanju ne želim da moj štrajk glađu bude povezan s ostalim štrajkovima glađu koji se trenutno odvijaju u Grčkoj.

BIJES I SVIJEST

Spyros Mandylos, subota 14.03.2015.

<em>Napomena prevoditelja na engleski:

</em>

InterArma

[1] Odnosi se na nasilne konflikte između anarhističkih skvotova (različitih tenzija) koji su se desili 2012. u Solunu, tokom kojih je 41 osoba optužena za krivična djela i prekršaje.

[1] Odnosi se na nasilne konflikte između anarhističkih skvotova (različitih tenzija) koji su se desili 2012. u Solunu, tokom kojih je 41 osoba optužena za krivična djela i prekršaje.