Titolo: ZATVOR KORRIDALOS [GRČKA]: NIKOS ROMANOS - TEKST SOLIDARNOSTI S DIMITRISOM CH.
w-3-wp-336-import-1.png

Prisustvujemo sukobljavanju dva vladina kandidata u komunikativnom konfliktu uoči parlamentarnih izbora za buduće upravljanje grčkom državom. S jedne strane stoje upravitelji straha koji lutaju od jednog do drugog TV kanala pričajući o neizbježnim katastrofama, a s druge prodavači nada koji prodaju svoje proizvode svim očajnim i naivnim ljudima koji sanjaju socijalnu državu kao što postoji u drugim europskim zemljama, gdje je izrabljivanje zamaskirano socijalnim povlasticama.

U takvom političkom kontekstu država je pokrenula novu antiterorističku kampanju koja je putem medija predstavljena kao dobro režirani akcijski film u kojem su panduri pobjednici. Posljednji čin tog bijedno izrežiranog scenarija odvio se jučer. U petak ujutro panduri su upali na odjela zatvora u Avloni, pretražili ćelije nekih mojih bivših zatvorskih drugova i dobrih prijatelja i zaplijenili im telefonske adresare, kartice, privatne bilješke i druge osobne stvari.

Kasnije su, moj dragi prijatelj Dimitris Ch, koji je dobio valjanu pogodnost izlaska, i njegova supruga uhapšeni, dok su istovremeno odvijao pretres u njegovom domu. Pretres je izvršen i u zatvoru Koridallos, kada je zatvor ostao zatvoren od podne pa sve do idućeg jutra. EKAM (specijalne policijske jedinice) je izvršio ciljane pretrese raznih ćelija političkih i kriminalnih zatvorenika na odjelima A i F. Naravno, nije slučajnost da je policijska intervencija najavljena u vijestima čak prije nego je započeta, potvrđujući komunikativi aspekt i političku eksploataciju policijskih pretresa od strane države. Uslijedili su EKAMO-ovi pretresi i u zatvorima Larise, Domokosa i Trikale, uvijek pod blagoslovm javnih tužitelja i zatvorskih vlasti.

No, iza političke koristi dominacije, prisutni su i neopisivi bol, tuga i bijes. D.Ch je prijatelj s kojim sam dijelio radost i bol iza zatvorskih rešetaka. Čovjek koji je, za one koji ga znaju, već platio s 20 proteklih godina zatvora vlastitog života, svoj izbor da poštuje prijateljstvo. Predivna osoba koja nema veze s naljepnicama koje su mu nalijepile vrane u odijelima iz medija. Prijatelj kojeg ću uvijek podržavati zato što bi on to isto učinio za mene.

Zato što su ga svinje iz prave mafije, političari, panduri i suci zaglavili baš prije kraja njegovog produženog košmara zatvora samo zato što žele da izađe iz njihovog zatvora kao slomljeni čovjek.

Ali najbolje se smije tko se zadnji smije.

Mitsaras, brate, snage i hrabrosti

Nikos Romanos

<em>Zatvor Korydallos

17.01.2015.</em>

Izvor: InterArma