Titolo: ŠPANJOLSKA: "RAZDVAJAJU NAS RAZDALJINE, SPAJA NAS OSJEĆAJ" - PISMO MONIKE CABALLERO
w-2-wp-254-import-1.png

Približavaju se dani ispunjeni osjećajima. S jedne strane približava se godišnjica gubitka nezamjenjivog Sebastiana, u decembru, a sada u novembru je godina dana otkad sam u zatvoru.

Sjećam se kad su mi javili za smrt Sebastiana, bilo je to kao vedro ledene vode (loše društvo u hladnim madridski noćima). Gubitak druga je uvijek strašan trenutak, sada se mogu sjetiti tog događaja i osjećati se ponosna da sam imala tako dostojanstvenog druga.

Sjetite se, braće i sestre, to je nužni zadatak za nas koji gradimo drugačiju zbilju, ako to nećemo učiniti mi, ostat će samo hrpa podataka u policiji i nekrolozi novinara. Smrt jednog/e antiautoritarca/ke u ovom ratu protiv postojećeg ne može biti samo razlog tuzi, poziva nas i da slijedimo njegov/zin primjer, a u mojem slučaju predstavlja beskonačnu radost sjećati se divnih života svih onih koji se nisu pokorili kako bi osvojili nebo.

<strong>Mada može izgledati da se ponavljam, Angry živi u našim sjećanjima.

Odvajaju nas razdaljine, spaja nas osjećaj</strong>.

Sada, dok se predajem sjećanjima, koristim priliku da kratko analiziram moju situaciju. Započet ću rezimeom mojeg hapšenja.

Dana 13.11.2013. policija je uhvatila mene i mojeg druga, te još 3 osobe; optužili su nas za postavljanje eksplozivne naprave, koja je eksplodirala u oktobru 2013., u bazilici Pilar (Saragoza), za zavjeru još jedne eksplozije, koja se trebala odviti kraj marijanskog samostana u Monserratu (Barcellona), i za pripadanje oružanoj bandi. Sve to na temelju antiterorističkog zakona.

Kažu da pripadamo organizaciji "Ustanički komando Mateo Morral", grupa koja je preuzela odgovornost za postavaljanje dviju naprava; jedne kraj katedrale Almudena (Madrid) i jedne u Pilar (Saragoza).

Začuđujuće, optužba uključuje i pripadanje FAI-FRI i GAC-u (koordinirane anarhističke grupe), mada u izjavama za preuzimanje odgovornosti ta dva akronima se uopće ne spominju.

Jedan od glavnih razloga koji je naveo španjolske represivne aparate na djelovanje su njihove čielanske kolege; otkad smo zakoračili na španjolsku zemlju (Francisco i ja) čileanska policija je učinila sve da bi se osvetila što je ismijana u "Slučaju Bombas", za koje smo oboje odriješeni krivnje. Riječi Sebastiana Piñera, koji je u trenutku našeg uhićenja bio predsjednik Čilea, upućene ministru Unutrašnjih poslova potvrđuju to što kažem.

Francisco i ja nismo optuženi samo da smo počinili ta djela. Čak su pravosudni aparati priznali da je optužba sasvim političke naravi, jedino u što su sigurni je da smo anarhisti.

Nisam nikad zanijekala ideje koje širim, i to kažnjavaju.

Ne ljubim križ pokajanja, hodam u miru uvjerena da se borim za najplemenitije ideale i da neće nikada pokoriti antiautoritarne ideje i metode.

<strong>Naoružajmo naše put, bez kompromisa i pregovora.

Nećemo se zaustaviti sve dok ne srušimo sve kaveze.

Smrt državi i živjela anarhija!

</strong>

Monica Caballero

(zatvor Brieva, novembar 2014.)

Izvor: Instinto Salvaje via RadioAzione