Titolo: GRČKA: VIJESTI SA SUĐENJA ZAVJERI VATRENIH ĆELIJA (ROČIŠTA 99.-109.)
w-1-wp-167-import-1.png

109. ROČIŠTE

Na ovom je ročištu bilo zakazano svjedočenje svjedoka obrane, koje su pozvali neki optuženici koji nisu članovi ZVĆ. Prije nego što je započela procedura drugovi iz ZVĆ pročitali su izjavu u vezi njihovog odbijanja svjedoka obrane.

Navodimo nekoliko dijelova izjave:

"... ovo se suđenje privodi kraju. U ovom trenutku vaša pravosudna kultura dodjeljuje nam pravo da pozovemo svjedoke obrane. Međutim, ta logika da nas neka druga osoba brani, nama predstavlja sakaćenje i viktimizaciju.

Svjesni smo činjenice da se parada svjedoka obrane održava na mnogim suđenjima protiv drugova, a među njima se mogu naći čak predstavnici Ljevice i sveučilišni profesori.

Vrlo često svjedoci obrane u punoj suradnji s okrivljenima izgrađuju humani profil okrivljenih, predstavljajući ih kao "dobre osobe", "inteligentne studente" i "čiste ideologe", kako bi zadobili naklonost sudaca. Čitav taj scenarij nama više naliči na psihoterapiju nego na agresivni stav prema sucima. (...) Zato, mi nismo ni "dobre osobe" ni "inteligentni studenti i "čisti ideolozi", koji su proganjani zbog svojih ideala. Mi smo anarho-nihilisti kojima se sudi zato što svoje ideje sproveli u djela i nisu se nikada nizašto pokajali.

Zato odbijamo da budemo žrtve kojima je potrebna obrana. Za nas je najbolja "obrana" nastavak djelovanja ilegalne ćelije ZVĆ i mreže FAI/IRF.

Zato ne tražimo svjedoke obrane već suučesnike da bi počinili "zločin" anarhije (...)".

Nakon čitanja izjave advokati ostalih optuženika naveli su neke dokumente sudskog procesa. Jedan od dokumenata dokazuje da je A.Mitrousias pohađao Otvoreno sveučilište dok je bio u zatvoru, a spominje se i činjenica da je G.Karagiannidis bio na svečanoj dodjeli diploma, kada je primio i svoju, dok su drugovi iz ZVĆ bili u ilegali.

Svjedočenje prvog svjedoka obrane prekinuto je zbog napetosti koja je nastala u sudnici.

108. ROČIŠTE

Nastavilo se čitanje dodatnih dokumenata.

107. ROČIŠTE

Nastavilo se čitanje dodatnih dokumenata.

106. ROČIŠTE

Nastavilo se čitanje dodatnih dokumenata.

105. ROČIŠTE

Nastavilo se čitanje razloga kondemnatorne presude prethodnog suđenja.

104. ROČIŠTE

Nastavilo se čitanje razloga kondemnatorne presude prethodnog suđenja.

103. ROČIŠTE

Nastavilo se čitanje razloga kondemnatorne presude prethodnog suđenja. Između ostalog izjavljeno je da su napadi ZVĆ imali negativan učinak na sliku zemlje u inozemstvu, što je uplašilo strane financijske investitore.

102. ROČIŠTE

Pročitan je glavni razlog kondemnatorne presude prethodnog suđenja protiv ZVĆ za slučaj Halandri (podsjećamo da su drugovi već osuđeni na više od 200 godina zatvora...). O atmosferi suđenja značajno govori tvrdnja da je upozoravajuću telefonski poziv prije eksplozije u Ministarstvu Makedonije i Trakije učinjen da bi se "zaplašilo" civilno stanovništvo.

101. ROČIŠTE

Ročište je odgođeno zbog odsustva jednog od sudaca.

100. ROČIŠTE

Završeno je čitanje nekih dodatnih dokumenata Antiterorističke jedinice i određen je datum idućeg ročišta na kojem će započeti svjedočenje svjedoka obrane. Drugovi iz ZVĆ su izjavili kako neće pozvati svjedoke obrane budući da su protiv logike da ih brane druge osobe na jednom neprijateljskom teritoriju kao što je sudnica. "Nismo ovdje da bi imali svjedoke obrane koji će nas nazivati "dobrim osobama" s "idealima". Ovdje smo zato jer smo ratni zarobljenici i izjavljujemo da smo vječni neprijatelji sistema koji vi predstavljate..."

99. ROČIŠTE

Na ovom je ročištu ponovno otvoreno pitanje da li su optuženici koji nisu preuzeli odgovornost za sudjelovanje u ZVĆ u stvari članovi grupe ili nisu.

Drugovi iz ZVĆ ponovili su na sve moguće načine da se podrazumijeva da tko god nije preuzeo odgovornost za pripadanje ZVĆ ne može očito biti njihov drug ili član grupe.

To je bio prvi put da su sudac i tužitelj spomenuli "sporedne članove" koji nisu dio nukleusa grupe i ne donose odluke, želeći na taj način stvoriti sumnje oko drugih optuženika. Drugovi iz ZVĆ su jasno rekli da ne postoje ni sporedni ni glavni članovi, kao ni nuklues koji donosi odluke. ZVĆ nije grupa stvorena na temelju pravila i hijerarhije, nego živući eksperiment ljudskih odnosa, daleko od vođa i sljedbenika. Točna izjava kaže: "ZVĆ je zavjera prijateljstva i drugarstva među anarhistima koji se osjećaju živima samo u svojim akcijama". Zato ih, još jednom, duboke političke i etičke razlike razdvajaju od ostalih optuženika.

ROČIŠTE SA SVJEDOCIMA OBRANE

Svjedočenje svjedoka obrane, A. Mitrousiasa, K. Sakkasa, G. Karagiannidisa i S. Antoniou, koji nemaju nikakve veze sa ZVĆ, održalo se na slijedećem ročištu.

Među svjedocima obrane bili su osobni prijatelji optuženika, njihovi roditelji, bivši poslodavci, sveučilišni profesori, DNK znanstvenici, kao i komunisti i anarhisti.

Svi su oni posvjedočili da optuženici nemaju nikakve veze sa ZVĆ i njihovim djelima. Politički svjedoci obrane svjedočili su o stvarima kao što je masovni pokret, policijska urota protiv anarhista, tlačenje Kapitala, socijalne borbe, dok su suci često pitali o razlikama između anarhista i anti-autoritarnih (?). Osobni svjedoci obrane svjedočili su o karakteru optuženika i o njihovim odnosima s njima, na poslu (npr. svjedočio je bivši poslodavac G. Karagiannidisa) i u drugim društvenim odnosima (iz svjedočenja se doznalo da se A. Mitrousias odlučio predati 8. decembra kako bi mu bilo suđeno tokom prvog suđenja protiv ZVĆ).

Među ovim ročištima održan je nacionalni štrajk glađu zatvorenika u Grčkoj protiv nacrta zakona o stvaranju zatvora maksimalne sigurnosti. Drugovi iz ZVĆ i ostali optuženici prekinuli su suđenje do kraja štrajka glađu.

Izvor: InterArma