w-1-wp-164-import-1.png

Kao što znate 16. jula, tokom slučajne kontrole, Nikoz Maziotis je uhapšen nakon što je vatrenim oružjem ranjen u ruku. Od samom početka buržoaska štampa pokušala je predstaviti druga kao "društvenu prijetnju" i omalovažiti političko djelovanje Revolucionarne Borbe. Nikos Maziotis je u stvari branio vlastiti život i svoju slobodu s pištoljem u ruci.

Mediji i policija pokušali su prikazati manipuliranu verziju događaja u kojoj je Nikos Maziotis nasumice pucao dovodeći u opasnost živote prolaznika, što je daleko od istine. Odmah nakon toga započele su intenzivne istrage i pretražen je dom drugova, te je organiziran lov na Polu Roupu koja je pobjegla.

Zdravstveno stanje Nikosa Maziotisa je izvan opasnosti i polovicom septembra će znati da li je potrebno da se još jednom podvrgne operaciji ruke. Iscrpljen je od operativnog zahvata i uzima jake lijekove zbog rizika od infekcije.

Nakon kratkog boravka u bolnici Evangelismom premješten je u zatvorsku bolnicu u Korydallos (Atena), a zatim, čisto osvetnički, premješten u solunski zatvor Diavata, gdje ne postoji potrebna infrastruktura za nadgledanje njegovog zdravstvenog stanja, a komunikacija je otežana.

Unatoč svemu on je i dalje dobro raspoložen i vrlo visokog moralnog stanja.

Ne priznaje policijsku i pravosudnu vlast te im se zato nije ispričao. Rekao je samo da je revolucionar i da se članovi Revolucionarne Borbe ne ispričavaju državnim psima.

Njegovo prisustvo i razmišljanje bit će podrška oružanom revolucionarnom djelovanju, a nadasve Revolucionarnoj Borbi. Potvrđuje da je njega i Polu Roupu samo nastavak borbe naveo na bijeg i život u ilegali.

Od dana njegovog uhićenja bilo je brojnih trenutaka solidarnosti i kontrainformacije vezane za događaj, a napori se nastavljaju.

Općenito za august ćemo dati prioritet zdravstvenom stanju i pokušat ćemo ga vratiti u Korydallos.

Krajem augusta ili početkom septembra objavit će svoju izjavu.

Imajte na umu da kroz nekoliko idućih mjesece neće moći pisati.

Informirat ćemo vas o daljnjim razvojima.

325