w-1-wp-158-import-1.png

22. jula oko ponoći nepoznate osobe postavile su zapaljivu napravu kraj vrata crkve Svete Ane, koja je uzrokovala nekoliko eksplozija prije nego je vatra spalila već dio vrata vjerskog hrama.

Veliki požar popraćen je zvukom eksplozije dviju boca pod pritiskom, od kojih se po riječima policije sastojala naprava ostavljena ispred crkve.

Na mjesto događaja stigli su vatrogasci da bi ugasili požar te brojni policajci iz različitih jedinica: Gope (specijalne jedinice, nap.prev.), Labocar (forenzičari karabinjera, nap.prev.) da bi sakupili ostatke naprave kao dokaze, i blokirali ulice Catedral i San Martin te isti trg Svete Ane.

Štampa je naširoko pokazala nekoliko letaka na kojima je pisalo:

"Naše ustaničko djelo je gesta solidarnosti s drugovima Franciscom Solarom i Monicom Caballero, u zatvoru u Španjolskoj.

Vaše presude i vaše prijetnje putem štampe neće umiriti nasilno napredovanje društvenog rata."

Francisco i Monica su anarhistički drugovi koji su bili suočeni s represijom čileanske države u pravosudnom spektaklu zvanom "Slučaj Bombas", tokom 2010-2012., da bi zatim bili zatvoreni u španjolske zatvore od decembra 2013., optuženi za različite eksplozivne atentate na crkve.

Represivne snage su izjavile da će pogledati sve video zapise nadzornih kamera u potrazi za bilo kojim dokazom koji će pokrenuti policijski lov.

Izvor: RadioAzione