r-p-radiofragmata-preventivna-represija-anarhistic-1.jpg

Već godinama različite državne agencije za represiju vode istrage pod jedinim kriterijem: osumnjičenikov politički stav. A to je stav anarhista, nadasve onih koji pretvaraju svoje ideje u djela, koji naoružavaju svoje želje i napadaju autoritet države. Zato je svaka istraga povezana s mogućim kaznenim progonom drugova, po zakonima njihove „demokracije”. Policijski progon koji započinje tekstovima i širi se na sva moguća polja djelovanja nije ništa novo za anarhističke sredine. Naprotiv, postoji zabilježena prošlost o takvim progonima u zemljama kao što su Italija, Čile itd., gdje postoji snažno anarhističko prisustvo koje promiče neposredno djelovanje i interveniranje. Zajednički cilj današnje međunarodne policije je sprječavanje anarhističke propagande, anarhističkog djelovanja i širenje naših ideja. Iz tog razloga u mnogim slučajevima čak ni ne oklijevaju pri skidanju ulaštene maske „demokracije” koja navodno dozvoljava „slobodu govora i mišljenja”. Zato se svaka iluzija koju netko možda još gaji, urušava. Sada su stvari jasne:

„anarhističko djelo ili riječ je ili protuzakonito ili ne postoji!”

Novi oblik represije se danas vrši nad brojnim našim zatvorenicima koji su protuzakonito lišeni slobode pod optužbom utemeljenom na njihovom političkom identitetu i zato što su preuzeli odgovornost kako za svoja djela tako i za svoju organizaciju. Sigurni smo da će se u budućnosti navedena strategija preventivne represije, progona s maksimalnim kaznama, ubrzanim suđenjima, kao i pokušaj izoliranja i ušutkivanja, primjenjivati svugdje, ili će barem to pokušati: osim naše zatvorenike, pokušat će napasti anarhistička svratišta i samoorganizirane prostore koji štite i promiču anarhističke vrijednosti. Uz nedavna suđenja radi se o generalnoj probi nove doktrine koju država želi sprovesti. Novi val represije je u biti samo ažuriranje prethodne represije koja uspostavlja preventivnu represiju nad subverzivnim riječima naših zatvorenika.

Izrada i širenje praktičnih priručnika za djelovanje ili tekstova koji promiču anarhističku urbanu gerilu bit će tretirani kao „terorističko djelovanje”, riskirajući godine zatvora. Državna moć pokušava zato procijeniti reakcije i tišine, a sve dok mi ostajemo u tišini ta će se praksa nastaviti unapređivati. Sve to oblikuje lance represije i tišinu anarhističkog diskursa.

Činjenica je da su kroz protekle godine imena uhapšenih za anarhističko djelovanje slična po obimu imenima na stranicama telefonskog imenika. Hapšenja, progoni, zatvori, presude skiciraju, zbog svoje učestalosti, jedno prilično uobičajeno stanje. Država sprovodi šok-strategiju i pokušava stvoriti jednu prihvatljivu realnost u kojoj se nitko neće pitati ili iznenaditi što se zbiva.

Zamislite da samo prije nekoliko godina ne bi bili mogli pojmiti kažnjavanje nekih anarhističkih zatvorenika zbog njihovih tekstova.

Danas državna moć nastoji uspostaviti pustinju reakcija u čitavom antagonističkom pokretu. Mi znamo da naše anarhističke riječi ne dostižu do mnogih, ali mi znamo i da još postoje osobe koje se ne prilagođavaju ili ne čekaju iduće nemire da bi izrazili svoje namjere, provodeći vrijeme pauze u stanju mirovanja i inerciji. Osim toga, anarhističko djelovanje nema ni početnog ni završnog datuma, naprotiv, ono eruptira tokom čitave godine. To su osobe koje pozivamo i tražimo, osobe koje će čuti glas naših zatvorenika i širiti je što dalje mogu, pretvarajući noći ovog trulog i bolesnog društva u nešto uzbudljivo, šireći dim benzina, bijes i gnjev. To su drugovi koji ne zaboravljaju naše drugove u ćelijama i bez obzira na njihove tendencije vjeruju u ustaničku moć i nalaze se na pragu poduzimanja djela. Riječi naših drugova koje nadilaze zatvore nastoje srušiti običan „papirnati zid” tekstova i prevesti se u djela. To je način komunikacije s našom braćom i sestrama, ne samo ovdje u Grčkoj, nego i na međunarodnoj razini, podrškom i šireći njihove glasove, pokazujući državi da nisu sami. Čitavoj pravosudnoj srdžbi pokrenutoj protiv njih, naš glas je naše oružje i konkretna solidarnost koju im izražavamo je metak u mozak državne moći. Po onome što se vidi unutra i uz našu konkretnu solidarnost izvana, uzet će u obzir i zabrinut se nad širenjem anarhističkog diskursa. A mi zaista želimo potvrditi njihove brige. Zato činimo sve što je u našoj moći da ih izazovemo. Zato nećemo prekinuti djelovanje, dok god dišemo. Jer memorija je dobro izoštrena oštrica. Jer anarhistička riječ je srž života koja se definira kroz naša djela. A mi to ponavljamo kako im ne bi ostala ni mrvica sumnje.

SVE DOK SVE ĆELIJE I KAVEZI BUDU SRUŠENI NEĆEMO USTUPITI NI MILIMETAR. To smo mi, ništa više, ništa manje.

SLOBODA NAŠOJ BRAĆI I SESTRAMA. KONKRETNA SOLIDARNOST ANARHISTIČKIM ZATOČENICIMA.

Neka tvoj glas postane oružje

*Iz radio-emisije „Tidings Objector” i „Bullet in the brains of power” anarhističkog/antiautoritarnog online radija Radiofragmata.