ITALIJA: PRETRESI I ISTRAGE ZA NAPADE IZ 2005. [hr]

U ranu zoru, utorak 25. februara, đenovsko tužilaštvo je ponovno krenulo u napad.
Doznajemo iz omražene štampe da je u domovima jedanaestoro drugova izvršen pretres i da protiv njih vodi istragu navedeno tužilaštvo, nadasve javni tužitelj Federico Manotti, pod optužbom za napad na kasarnu forenzičarske jedinice karabinjera (R.I.S) u Parmi, 24. otkobra 2005., gdje su, navodno, po riječima piskarala u službi države, pronađeni tragovi DNK na vrećici u kojoj se nalazila naprava i koji, navodno, pripadaju drugu Alfredu Cospitu.
Drugovi su pod istragom za još četiri napada: dva napada na kasarne karabinjera u Genovi 2005., za slanje pisma-bombe bivšem gradonačelniku Bolognje, Sergiju Cofferatiju, i za požar jednog vozila Crvenog Križa.
Đenovsko tužilaštvo je tražilo da drugovi pod istragom budu i uhapšeni, ali istražni sudac nije potpisao zahtjev.
Mada je istražni sudac odbio da potpiše hapšenje, javni tužitelj, Federico Manotti, se požurio da imena drugova baci u ralje nacionalne štampe, kako bi stvorio prigodan scenarij za preispitivanje.
Omražena štampa koja objavljuje imena i izjave tužilaštva u kojima se neki drugovi nazivaju "Proka Pronalazač" ili "Baka Kata" [nadimci se odnose na dokument Neformalne Anarhističke Organizacije iz 2006.].
Pretresi su izvršeni u regijama Liguria, Emilia Romagna, Campania i Toscana... podrazumijeva se, uz neizbježnu suradnju specijalne antiterorističke jedinice Karabinjera (R.O.S.).
...

ITALIJA: OPERACIJA "ODLUČNOST" [hr]


13. juna 2012. je, pod imenom „Operacija Odlučnost”, izvršeno više od četrdeset pretresa i izdano 8 naloga za pritvor anarhista u Italiji (Katia, Sergio, Alessandro, Giuseppe, Paola, Giulia, Stefano i Elisa) i 2 u inozemstvu (Marco Camenisch, već 23 godine zatvorenik u Švicarskoj, i Gabriel Pombo da Silva, već 29 godina u zatvoru, danas u Španjolskoj). Optuženi su po čl.280bis, 270bis i 302 („atentat”, „subverzivno udruženje” i „poticanje”, a sve u svrhu terorizma, no optužbe nisu za sve iste, premda ih povezuje čl.270bis, odnosno udruženje u svrhu terorizma), mada se svih osam drugova danas više ne nalazi u zatvoru. Od prošle godine čak dva tužilaštva vode istragu protiv ovih opasnih „terorista”. Optuženičku kulu od karata pokrenula je javna tužiteljica Comodi u gradu Perugia, koju je dijelom naslijedila javna tužiteljica Pradella u Milanu.

ČILE: POZIV NA DAN MEĐUNARODNE SOLIDARNE AKTIVNOSTI [hr]


14-25. mart 2014., prije presude protiv drugova Freddyja, Marcela e Juana u slučaju „Security”
Jornada de Agitacion y Solidaridad por el Caso Security
Zato jer nijedan lanac neće biti vječan i nijedan zatvor neće biti visoko siguran - Claudia Lopez
** Jedan napad, jedan mrtav policajac i kampanja za istrjebljenje
Štiti bogate ponekad se skupo plaća — Alexander M. Jacob
18. oktobra 2007. napadnuta je banka u srcu Santiaga, Banco Security. Carabineros zatvaraju okolne ceste kako bi napali pljačkaše. I tako, tokom kontrole jednog motora dolazi do oružanog sukoba i Luis Moyano, Carabineros, ostane na licu mjesta mrtav. Drugi policajac ranjen.
Santiago Centar je uznemiren i lov se pretvara u osvetu. Odjel analitike Carabinerosa na brzinu odmjeri taktiku napada, karakteristike sudionika, vrstu oružja i bijeg. Nakon brze analize donese sud: počinioci su bivši članovi jedne subverzivne grupe.
Uz snažnu medijsku kampanju vijest se brzo širi, putem izjava koju su za štampu dali udovica i sinovi šefa Moyana. Službene počasti u sjećanje na lik i djelo policajca, i prijetnje napadačima šire se bez ustezanja.
U roku od mjesec dana uhapšen je jedan od navodnih sudionika u pljački. Nakon tri dana objavljena su imena i fotografije navodnih članova grupe. Ovi podaci, koje su izgradili kadrovi moći, blagoslovljeni su kao čista istina i postali u društvu nepobitni dokazi.
Freddy Fuentevilla, Juan Aliste, Marcelo Villarroel i Carlos Gutierrez, njihova lica izložena su štampi, koja ih analizira i govori o biometrijskim ekspertizama i kriminološkim analizama visoke razine.
Policija objavljuje broj telefona na koji građani mogu dostaviti informacije, pozivajući narod da prijavi svako sumnjivo kretanje ili prisutnost osoba koje su već bile osuđivane. Prijetnje objavljuje štampa i suština poruke je jasna: žele ih mrtve.
Obavljeni su pretresi domova drugova, njihovih obitelji i rođaka. Ali ni traga od njih. Policijski obruč se širi ali ne uspijevaju nikoga uhapsiti. Prijetnja koju je moć izrekla je nepokolebljiva: ako ih nađu, drugovi neće preživjeti.

ATENA [GRČKA)]: NOVO TEROR-SUĐENJE ZAPOČELO U ZATVORU KORIDALLOS 03.02.2014. [hr]


Još jedno teror-suđenje započelo je danas u zatvoru Koridallos, protiv 7 drugova optuženih za pripadanje ZVĆ i za pljačke u Piretosu i Filoti. 5 drugova je već optuženo za pripadanje ZVĆ, mada su oni i zatvoreni članovi ZVĆ u više navrata izjavili da joj ne pripadaju. Međutim, antiterorističke snage i pravosudni mehanizam namjerno insistiraju da ih prikažu kao članove ZVĆ.
Optuženi drugovi G.Mihailidis i G.Naxakis su izjavili da ne žele pravno zastupanje. No, teror-sud im je ipak imenovao advokate.
Ovo suđenje sadrži tri optužnice. Dvije za pljačke u Pirgetosu i Filoti, plus optužnicu 207, koja se istovremeno vodi na drugom sudskom procesu u Koridallosu i na Prizivnom sudu u ulici Loukareos. Nismo nikada prije prisustvovali takvom fenomenu, da se jedna te ista optužnica koristi tri (i tko zna još koliko) puta, zato jer je to metoda dobro poznatog službenika antiterorističkih snaga, E.Hardaliasa.
Advokat drugova F.Harisisa i A.Daliosa je rekao da se mora razmotriti odgoda suđenja i da se ono ne može odvijati u prostoru koji naliči na kolibu. Budući da su imenovani advokati suđenje treba biti odgođeno, kao što je i učinjeno.
Drugovi G.Sarafoudis, A.Dalios, F.Harisis, N.Romanos i G. Mihailidis dali su izjave o njihovom sudskom gonjenju.

Trento [Italija]: Izjava o preuzimanju odgovornosti za napad na nadzorni sud [hr]


Drugovi zatvoreni na odjelu visoke sigurnosti (AS2) zatvora u Ferrari podvrgnuti su cenzuri i restrikcijskim mjerama nad poštom već nekoliko mjeseci, i nalaze se u izolaciji. Nico, Chiara, Mattia i Claudio [uhapšeni i pritvoreni ove godine zbog borbe protiv izgradnje super brze željeznice, nap.prev.] nalaze se pod istim oštrim restrikcijama.
Potonjima su zabranjene posjete članova obitelji, zato što ih na taj način žele uništiti i ušutkati. Postavili smo eksplozivnu napravu u Trentu protiv nadzornih sudaca kako bi dali glas njima i svima koji su zatvoreni, ali se dostojanstveno bore.
Na taj način unaprijed šaljemo pozdrav zatvorenicima koji će započeti borbu u aprilu, u nadi da će se borba rasplamsati.
Sudstvo i moralisti govore o nasilju, ali naše nasilje je mala stvar u odnosu na nasilje sudstva i čitavog aparata, na patnje i ubojstva koja nameću zatvorenicima, kao što se prije par mjeseci desilo u Trentu.
Mi nismo licemjeri kao vi, mi preuzimamo odgovornost za nasilje, i protiv osoba koje su odgovorne za sve to.
Solidarnost sa Spyrosom Stratoulisom, Tamarom Vergarom, Sabbo, Andreom, Gabrielom, Monicom Caballero, Franciscom Solarom i sa svima koji se bore i koji su pod restriktivnim mjerama sudstva.
...