Titolo: ITALIJA: OPERACIJA "ODLUČNOST"
w-4-wp-4-import-1.png

13. juna 2012. je, pod imenom „Operacija Odlučnost”, izvršeno više od četrdeset pretresa i izdano 8 naloga za pritvor anarhista u Italiji (Katia, Sergio, Alessandro, Giuseppe, Paola, Giulia, Stefano i Elisa) i 2 u inozemstvu (Marco Camenisch, već 23 godine zatvorenik u Švicarskoj, i Gabriel Pombo da Silva, već 29 godina u zatvoru, danas u Španjolskoj). Optuženi su po čl.280bis, 270bis i 302 („atentat”, „subverzivno udruženje” i „poticanje”, a sve u svrhu terorizma, no optužbe nisu za sve iste, premda ih povezuje čl.270bis, odnosno udruženje u svrhu terorizma), mada se svih osam drugova danas više ne nalazi u zatvoru. Od prošle godine čak dva tužilaštva vode istragu protiv ovih opasnih „terorista”. Optuženičku kulu od karata pokrenula je javna tužiteljica Comodi u gradu Perugia, koju je dijelom naslijedila javna tužiteljica Pradella u Milanu.

U augustu 2012. Stefano i Elisa (Culmine blog) su dobili nalog za otpuštanje iz zatvora, ali im ipak nije dozvoljeno da napuste isti jer je istovremeno ista tužiteljica Comodi izdala još jedan nalog za hapšenje, koja je u nedostatku drugih razloga improvizirala „opasnost bijega” kako bi opravdala drugo hapšenje u roku od mjesec i po dana. Kreće se iz početka i u septembru, pri preispitivanju, tužilaštvo u Perugi izjavljuje da slučaj nije u njihovoj teritorijalnoj nadležnosti pa ga preuzima Milano. U decembru 2012., pri kasaciji, je i službeno potvrđena teritorijalna nenadležnost tužilaštva u Perugi te su Giuseppe, Sergio i Katia smjesta otpušteni iz zatvora bez ikakvih mjera zabrane. Od tog trenutka izgleda da dva tužilaštva počinju voditi odvojene živote: Katia, Sergio, Giuseppe, Stefano i Elisa prelaze pod istragu milanskog tužilaštva, dok Alessandro, Paola i Giulia su i dalje pod istragom tužilaštva u Perugi, uz jedan detalj: Alessandro (iz nama nepoznatih razloga, ali koje uopće ne želimo ni razumjeti, zato što nas ne zanima ulaziti u labirinte zakona) se nalazi „pod” obije istrage. Između februara i marta 2013. Paoli i Giuliji je odobren kućni pritvor, do 13. juna 2013., kada su oslobođene bez mjera zabrane, točno godinu dana nakon pritvora. Istog dana su Alessandro i Giuseppe otpušteni iz zatvora, međutim uz zabranu izlaska iz zemlje, obavezu prebivališta i dvaput dnevno (!!!) javljanje u policijsku postaju. Istim mjerama su podvrgnuti Stefano i Elisa, otpušteni 7. septembra, i Sergio, otpušten 20. decembra 2013. Dakle, danas se još 4 druga i 1 drugarica nalaze pod ovim teškim mjerama. 17. januara 2014. odvilo se u Perugi, nakon više odgoda, preliminarno ročište za Alessandra, Paolu i Giuliju: „oslobođeni optužbe po čl.270bis”! No, ostaju optužbe za nanesene štete s otežavajućom okolnosti terorizma. Nažalost, mjere zabrane za Alessandra ostaju iste pošto se nalazi i pod istragom milanskog tužilaštva, koje čak ni nakon više od tri godine nije još zatvorilo preliminarnu istragu.

Marcova i Gabrielova situacija još nije potpuno jasna da bi mogli pružiti točne vijesti. Kroz proteklu godinu i po dana Marco nije dobio nikakav nalog za hapšenje, a njegovo ime se pojavljuje „samo” u izvornom nalogu za pritvor. Gabriela pak nisu zaboravili podsjetiti na njegov „dug” prema talijanskoj „pravdi”, ali ni Njemačka (u čijem se zatvoru nalazio tokom ove represivne operacije) ni Španjolska nisu nikada odobrile njegovo izručenje Italiji, unatoč izričitom zahtjevu.

Elisa di Bernardo

RadioAzione