z-k-zatvor-koridallos-atena-grcka-sudjenje-protiv-1.jpg

Suđenje protiv anarhističke grupe urbane gerile Zavjera Vatrenih Ćelija za pokušaj bijega iz zatvora okončat će se ovog tjedna (29.06.-01.07.2016.)

Ročište 29.06.

U srijedu je u sudnici govor održao tužitelj I. Koutra. Govor je trajao gotovo koliko i samo ročište, odnosno oko šest sati. To se kopile posvetilo kritiziranju stava anarhista i djela Zavjere Vatrenih Ćelija, braneći postojanje države, zakone, suce i policijske službenike, izjavljujući da je svijet bez sudaca i zatvora zaista nešto "dražesno", ali nemoguće.

Što se tiče optužbi kojima želi okriviti drugove iz ZVĆ, tužitelj je predložio da ih okrive za "vođenje" terorističke organizacije, pokušaj ubojstva, posjedovanje te nabavku oružja i eksploziva, eksploziva koji "izlažu riziku ljudske živote", krađu vozila i pokušaj bijega.

Tužitelj je predložio i da drugarica Angeliki Spyropoulou bude okrivljena za pripadanje terorističkoj organizaciji te za posjedovanje i nabavku oružja.

Za Athenu Tsakalou i Evi Statiri predložio je odbacivanje optužbe za sudjelovanje u "terorističkoj" organizaciji, što ih je poštedjelo kazne od 10-20 godina zatvora. Za Christosa Polydorosa je također predložio odbacivanje iste optužbe, ali je ipak predložio da drug bude okrivljen za čudnu optužbu "omogućavanja članstva u terorističkoj organizaciji" po ideji da je drug pomogao Angeliki da pristupi ZVĆ.

Za ostale optužene predložio je odbacivanje svih optužbi za njih petoricu i krivicu za ostale, kao članove organizacije ili za poticanje na nabavku oružja i eksploziva ili na krađu.

Ročišta 30.06. i 01.07.

U četvrtak i petak su advokati obrane iznijeli svoje zahtjeve. Drug Christos Tsakalos iznio je izjavu u korist Zavjere Vatrenih Ćelija / Ćelije Urbane Gerile u kojoj je rekao slijedeće:

"Što se tiče mene, kao i mog brata Gerasimosa Tsakalosa, Georgea Polydorosa, Olge Economidou te drugarice Angeliki Spyropoulou, koja mada nije član ZVĆ ipak dijeli isti kodeks poltičkih vrijednosti, ne želimo iznijeti govor koji bi nam pomogao. Bilo bi kontradiktornom u ovom vrlo ključnom trenutku suđenja da se pozovemo na zakone koje odbacujemo da bi tražili pogodniji ishod. Ostajemo uvijek protivnici vlasti. Naši su advokati tu samo zbog tehničkih aspekata suđenja. Mi, kao revolucionarnih anarhisti, učinili smo što smo trebali..."

Između tehničkih aspekata suđenja advokati su govorili o emocionalnoj ucjeni korištenoj protiv članova ZVĆ, zatvaranjem članova njihovih obitelji i kriminalazicijom njihovih obiteljskih veza.

Suđenje će biti okončano u petak u 17:30 sati, 8. jula, sudac će iznijeti odluke u vezi krivnji i presuda protiv optuženih.

Za međunarodni napad solidarnosti s drugovima!