Titolo: Izjava članice anarhističke grupe urbane gerile „Zavjera Vatrenih Ćelija”
Sottotitolo: pri okončanju suđenja za pokušaj bijega iz zatvora [Grčka]
Autore: Olga Economidou
Data: 17.06.2016.
w-7-wp-764-import-1.png

Na ročištu petka 17. juna jedno od posljednjih „izvinjenja” bilo je od zatvorenika Fabia Duska, optuženog za suradnju sa ZVĆ pri pokušaju njihovog bijega iz zatvora. Fabio je odbio da odgovara na pitanja sudaca i rekao u izjavi: „Ponosan sam na suradnju za Zavjerom Vatrenih Ćelija i ponovno bih to učinio za steći slobodu. Bijeg iz zatvora je dužnost svakog zatvorenika”. Suđenje je obustavljeno do 29. juna. Važno je napomenuti da po grčkom zakonu istražni zatvor može trajati maksimalno 18 mjeseci. Nakon tog perioda zatvorenik treba biti otpušten u očekivanju suđenja. U slučaju drugarice Angeliki Spyropoulou i drugih okrivljenika rok zadržavanja u istražnom zatvoru okončava se 13. jula. U tom pogledu sutkinja A. Yfanti vodila je „ekspresni proces” i izjavila da će suđenje biti okončano do 10. jula s presudom za okrivljenike, nastojeći na taj način spriječiti njihov povratak na ulicu. Kako bi ubrzla proces – kao što je rečeno u prethodnom izvješću sa suđenja – sutkinja je „pročitala” na tisuće stranica pravosudnih spisa u rekordno vrijeme, pokušavajući nastaviti suđenje i bez prisustva advokata, okrivljenika ili publike, te obustaviti druga suđenja (uključujući i suđenje protiv članova fašističke organizacije Zlatna Zora) kako bi sudnica bila uvijek na raspolaganju za suđenje protiv plana bijega ZVĆ. Neka nijedan drug ne ostane sam!

IZJAVA OLGE ECONOMIDOU NA SUĐENJU ZA POKUŠAJ BIJEGA ZAVJERE VATRENIH ĆELIJA IZ ZATVORA

Nisam danas došla u ovu sudnicu kako bih ponudila moja izvinjenja. Ne stojim ovdje i ne izvinjavam vam se zato što se ne kajem ni za što. Čak i kad bih mogla na tisuće puta vratiti vrijeme, opet bih donijela istu odluku. Želja za slobodom ne može se zatvoriti iza rešetaka, ne može joj se suditi.

Ja sam revolucionarna anarhistica, članica Zavjere Vatrenih Ćelije, iz uz moje drugove preuzela sam, kao i oni, odgovornost od trenutka našeg hapšenja. Kao što se desilo tada, tako je i danas organizacija preuzela odgovornost za naš plan bijega iz ćelije demokracije i za sve što bi je bilo nužno da se naš plan ostvari.

Ovo nije prvi put da se Zavjeri Vatrenih Ćelija sudi u ovim specijalno izgrađenim sudnicama, zato što su ZVĆ živući dio neprekidne povijesti oružanih revolucionarnih organizacija.

Ovo političko suđenja je odgovor vlasti, kako bi pokopala realno osporavanje, odnosno oružani sukob koji smo odabrali. Suočeni s monopolom moći sadističkog nasilja, anarhistička urbana gerila je naš nužni odgovor.

U ovo doba totalitarizma, kada moć prožima svaki aspekt života pojedinca, ono što prevladava je normalizirani nedostatak slobode, ropstvo u baršunastoj rukavici koje se naziva demokracija i prenosi se iz generacije u generaciju kao neka baština.

Dok su za vrijeme hunte koristili policijski sat, danas demokracija jamči 1 km slobode u slučaju Evi Statiri i protjerivanje Athene Tsakalouna otok Salamina. Progon članova obitelji političkih zatvornika, kao u slučaju Christosa Polydorosa, Athene Tsakalou i Evi Statiri, je ponavljanje fašističkih metoda korištenih u doba vojne hunte protiv članova obitelji političkih zatvorenika.

Dok je nekad postojao strah od željeznih lanaca, danas postoje zlatni kavezi potrošnje u kojima su umjetne potrebe i želje odabiru na dobrovoljnim temeljima. Nekada je postojala cenzura, danas su naši ekrani ispunjeni dezinformacijama, lažima, izobličenjima i selektivnim prešućivanjem izgreda, sve u ime slobode govora. Vojnu žandarmeriju zamijenila je demokratska MAT (grčka interventna policija), kako bi zaštitila simbole i one koje drže moć. Gusjenice tenkova zamijenile su gusjenice banaka, da bi se očuvali interesi kapitala kako bi se uspostavila ekonomska tiranija.

Ove metode totalitarizma i teror-igre represije izrodile su društvo kojim vlada beskonačni terorizam državnog aparata. Svaki umjereni optor je neučinkovit. Borba za slobodu može pobijediti samo kroz revolucionarno nasilje. Zato je odabir anarhističke borbe i oružanog nasilja kao i uvijek važan.

Moj odabir bijega bio je i još je svjesni politički izbor. Radi se o činu rata kako bih nastavila ono što sam započela. Za nastavak revolucionarnog djelovanja Zavjere Vatrenih Ćelija.

K tome, već sam ionako utekla vašem licemjernom moralu, ograničenjima i pravilima, vašoj civilizaciji koja smrdi na poraz i smrt. Put neprekidnog napada je smjer koji sam odabrala, ali nije popraćen povratnom kartom.

Ni primirja ni kajanja.

Olga Economidou, Članica Zavjere Vatrenih Ćelija / FAI-IRF

Izvor: 325